Rovní medzi rovnými

thumbnail

Matica slovenská nemá prečo vydávať knihu Spravodliví medzi národmi. Matica slovenská je tŕňom v oku liberálnych médií a lobistických skupín. Len čo sa v rámci matičného hnutia udeje niečo negatívne, neslovenské médiá i politici či tzv. tretí sektor „pravdoláskarov“ si do nej schuti kopnú. Bulvárny týždenník Plus 7 dní, ktorý je v rukách Penty, nedávno kritizoval Maticu, že v rámci Roka Svetozára Hurbana-Vajanského zahmlieva jeho antisemitské výpady voči Židom. Naposledy sa všetky médiá doslova vyžívali v publikovaní  informácií o kauze bývalého predsedu Matice Jozefa Markuša, ktorý stojí pred justičnými orgánmi pre podozrenie z finančných deliktov.  Každá informácia, ktorá môže vrhnúť negatívne svetlo na Maticu,  je zámienka na rozpútanie masívnej mediálnej kampane. Ak však národná a vzdelávacia inštitúcia, akou MS je, vykoná niečo, čo aj liberálna európska spoločnosť považuje za „ten správny krok“, jej žurnalistickí posluhovači mlčia.

■ MEIN KAMPF

Začiatkom apríla tohto roku si české vydavateľstvo objednalo v matičnej tlačiarni Neografia vytlačenie tisícov kusov Hitlerovej knihy Mein Kampf, ktorú napísal v roku 1924 vo väzení po neúspešnom pokuse o puč. V knihe formuloval základy nacistickej ideológie, nadradenosť jednej rasy oprávnenej podrobiť si a likvidovať ostatné rasy. V roku 1943  v Nemecku vytlačili okolo dvanásť miliónov výtlačkov tejto knihy. Matica objednávku odmietla. Predseda M. Tkáč sa pre Slovenské národné noviny o českej objednávke vyjadril: „Považujem to za správne rozhodnutie, aj keď nás to bude stáť výpadok príjmov na úrovni dvadsaťpäťtisíc eur. Nepovažujem akúkoľvek propagáciu Adolfa Hitlera za agendu Matice slovenskej. Nech to vytlačia inde. My máme záujem o pravý opak, vydať a vytlačiť knihu o Slovákoch Spravodliví medzi národmi.“

osvienčim médiách – a to väčšinou – len v ich internetových vydaniach sa objavila krátka správa, že Matica odmietla vo svojej tlačiarni vydať Hitlerov Mein Kampf.  Nijaký komentár, ktorý by ocenil takéto konanie. Len strohá, krátka informácia.

ŽIDOVSKÁ OBEC

Na zverejnené informácie však zareagoval P. Mešťan, riaditeľ Múzea židovskej kultúry v Bratislave. Predsedovi Matice napísal, že si váži záujem Matice slovenskej vydať publikáciu o Spravodlivých medzi národmi. Uviedol však, že „židovské múzeum v spolupráci s Jad Vašem už niekoľko rokov pracuje na slovenskej verzii tejto knihy, ktorú uvedená izraelská inštitúcia vydala v angličtine už v rokoch 2007 a 2010“. Dodal, že  autorské práva na knihu má židovské múzeum, ktoré je vo finálnej fáze vydania knihy do konca tohto roku.

GESTO POMOCI

Matica slovenská v nijakom smere nechcela vydať knihu bez autorských práv. Práve naopak, chcela židovskej obci podať pomocnú ruku, keďže má historické skúsenosti s vydávaním, ako aj s finálnou tlačou akýchkoľvek publikácií. Naporúdzi má potenciál expertov v oblasti odborného posudzovania textov z hľadiska historických reálií, štylistických a gramatických korektúr, zalamovania, grafického spracovania až po tlačiarenské služby.

„Už od nástupu do funkcie predsedu v roku 2010 sa usilujem, aby Matica spolu so židovskou obcou či s Ústavom pamäti národa vydala knihu, ktorá by čitateľskej verejnosti priblížila činy tých statočných Slovákov, ktorí najmä po vypuknutí SNP, keď osud Židov sa dostal už výlučne len do rúk Nemcov – bez možnosti chrániť ich napríklad výnimkami – masovo pomáhali svojim spoluobčanom prežiť hrôzu holokaustu. Ako vieme, na počet obyvateľov Slováci najintenzívnejšie z celého sveta pomáhali Židom. Moje úsilie bolo dosiaľ márne. Verím a teším sa na túto potrebnú publikáciu, ktorá splatí dlh našim statočným ochrancom nevinných obetí hitlerovskej krutovlády. Pritom stále sme ako matičiari pripravení pomôcť, ak bude treba,“ dodal na okraj matičnej iniciatívy M. Tkáč.

Maroš SMOLEC - Ilustrácia: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.