Ruský plynový gigant Gazprom sa o svoje pozície na svetových trhoch neobáva

thumbnail

Bridlicová revolúcia je v nedohľadne

Americký prezident B. Obama nedávno oznámil, že zámerom USA je vytesniť Rusko z európskeho trhu s plynom. Na tento cieľ začali v Spojených štátoch amerických s výstavbou terminálov na skvapalnený zemný plyn, ktorý sa dá prepravovať tankermi. Veľkou nádejou boli ložiská bridlicového plynu na viacerých miestach vo svete. Lenže „bridlicová revolúcia“ sa nekoná. Výsledok je taký, že ruský Gazprom nemá najmenší dôvod obávať sa straty svojich pozícií v Európe.

Keby USA skutočne chceli exportovať zemný plyn, museli by najprv pokryť vlastnú spotrebu. V minulom roku predstavovala ťažba prírodného plynu v USA 688 miliárd kubických metrov a jeho spotreba bola 737 miliárd kubických metrov. Schodok krajina pokrýva najmä importom z Kanady. USA naozaj zvyšujú ťažbu plynu, lenže kým v roku 2007 – 2012 vzrástla o tridsaťsedem percent, v minulom roku iba o jedno percento. Časy rapídneho rastu ťažby plynu sa aj v USA skončili: zásoby sú rozptýlené na veľkej ploche, ťažba je náročná (treba vŕtať desaťtisíce vrtov) a ložiská sa rýchle vyčerpávajú. Reálne sa dosiaľ darí vyťažiť iba dve až tri percentá paliva, ktoré sa nachádza v hlbinách. Najvýhodnejšie ložiská sú už vyťažené a ťažba ostatných je stratová. V minulom roku zaznamenali americké ropno-plynové spoločnosti v ťažbe bridlicového plynu pokles o 15 miliárd USD.

POROVNANIE ZÁSOB

Podľa štátnej energetickej agentúry USA dnes disponujú vyťažiteľnými zásobami plynu v objeme 8,7 trilióna kubických metrov. To je štyrikrát menej, ako sú zásoby Ruska. Pri súčasnom tempe ťažby bude stačiť tento plyn samotnej Amerike iba na dvanásť a pol roka. Ako sa potom môže podeliť s Európou? Prvý z budovaných terminálov môže odovzdať do prevádzky koncom budúceho roka, ostatných šesť v rokoch 2017 – 2020. Dokopy sú projektované na spracovanie a prepravu 105 miliárd kubických metrov plynu. Celosvetová spotreba plynu v minulom roku bola 3 400 miliárd kubických metrov, z toho v EÚ 541 miliárd kubických metrov. Gazprom bol a zostane na európskom trhu hlavným dodávateľom: jeho podiel je tridsaťpercentný (163 miliárd kubických metrov). V najbližších siedmich rokoch sa USA nijako nepodarí odtiaľto vytlačiť Rusko.

Do úvahy treba zobrať i ďalšie okolnosti. Spotreba plynu v Európe stále rastie, no jeho ťažba v Nórsku, vo Veľkej Británii a v Holandsku už klesá. O desať rokov bude Európa potrebovať ročne dovážať o 40 – 50 miliárd kubických metrov plynu viac ako teraz. Veľký rozruch vyvolali informácie o „gigantických“ zásobách plynu v Poľsku. Americkí geológovia tvrdili, že Poľsku budú stačiť na tristo rokov. Ale z päťdesiatich prieskumných vrtov iba jeden vykázal výdatnosť (i to nízku). Nádej litovských politikov, že vykopú doma plynovú fontánu, sa premenila na kuriozitu: pôvodne predpovedala Litve americká energetická agentúra EIA 120 miliárd kubických metrov vyťažiteľných zásob, lenže po niekoľkých rokoch dospela k záveru, že v skutočnosti tam nie je nijaký plyn.

EKOLOGICKÉ ZRETELE

Netreba pritom zabúdať, že Európania sa veľmi citlivo stavajú k ekologickým problémom. Ťažba bridlicového plynu predstavuje skutočnú ekologickú záťaž, ktorá mení všetko okolo seba na mŕtvu pustatinu. Ďalším nebezpečenstvom pri tejto ťažbe je samotná technológia, a to mnohonásobné použitie vysokotlakového hydraulického rozrušenia pôdnej vrstvy. Spoľahlivo je zistené, že tieto procesy vyvolávajú technogénne zemetrasenia. Neveľké podzemné otrasy s magnitúdou 2 – 4 bally doteraz nespôsobili vážnejšie škody, ale zahrávať sa s geotektonikou je nebezpečné. Preto je hydrodeštrukcia zemskej vrstvy už zákonom zakázaná vo Francúzsku, v Nemecku, Rumunsku a Bulharsku, ako aj v amerických štátoch Arkansas, New York a Kalifornia. Celkový výsledok pre Gazprom je taký, že niet najmenšieho dôvodu obávať sa prebytku plynu na európskom trhu. A napokon aj samotný európsky trh postupne stráca pre Gazprom svoj význam. Ťažisko spotreby ropy a plynu sa prudko premiestňuje do juhovýchodnej Ázie. Tento husto obývaný región sa búrlivo rozvíja, spotreba plynu tu rastie ročne o tri až štyri percentá a ceny sú už o 100 USD vyššie ako európske. Dokonca i keď americké terminály skvapalneného plynu budú v prevádzke, vôbec nie je isté, či plyn z USA pôjde do Európy, a nie do Ázie. Politici žijú ideami, no obchod sa riadi iba ziskom.

                                                                           Podľa časopisu Argumenty a fakty (č. 17)

Ivan LUŽÁK – Foto: internet

 

 

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.