Zanedbaná armáda

thumbnail

Istý klasik tvrdil, že štát, ktorý nebude kŕmiť vlastnú armádu, bude kŕmiť cudziu. Na Slovensku neplatí ani jedno. Štát armádu nekŕmi a keďže sme v NATO, odtiaľ nám vyčítajú, že dávame málo aj do spoločnej kasy. Lenže v čase ekonomickej krízy tento štát jednoducho viac peňazí pre svoju armádu nemá, veď nemá ani na iné, oveľa prioritnejšie záležitosti.

Máme profesionálnu armádu. Až takú profesionálnu, že jej zložky nemôžu byť nasadzované v mierových časoch na našom území na výpomoc dokonca ani v prípadoch rozsiahlych prírodných katastrof, akými sú veterné kalamity, naposledy v máji tohto roku nielen v Tatrách. Vojaci chodia do zamestnania, kde majú svoje konkrétne pracovné zaradenie a zameranie. Pomoc pri živelných pohromách v popise práce už nemajú. Je to dosť choré, lebo ak výpomoc armády je potrebná, keď civilné zložky nestíhajú a armáda nepríde na pomoc, potom sa pýtame, načo nám je taká armáda...

Nedávno sa uskutočnila významná zmena v najvyšších kruhoch Armády SR, keď bol vymenený náčelník štábu ASR. V tom čase sa nechal počuť aj dnes už bývalý prezident Ivan Gašparovič v tom zmysle, že armáde treba pomôcť, aby sa stala modernejšou. Naša obranná doktrína hovorí, že Slovensko nemá nepriateľa, len či to vedia aj tí, ktorí by sa našimi nepriateľmi možno radi stali. Nemyslím teraz konkrétne štáty, ale vieme, že hrozba terorizmu je v celom svete stále živá. Vedela by naša armáda vo svojom súčasnom stave účinne zasiahnuť v prípade ohrozenia nášho štátu teroristami zvonka či zvnútra nášho územia? Odpoveď by bola asi dosť rozpačitá, ale dúfajme že pozitívna...

Ako členská krajina NATO sme spojencami dlhodobo kritizovaní za to, že na obranu vynakladáme iba jedno percento HDP, kým všetky členské krajiny NATO by mali dávať až dve percentá. Tento rozpočtový program pre armádu síce neplnia ani niektorí ďalší európski spojenci, no na druhej strane pre ilustráciu, susedné Poľsko má dvojpercentné výdavky na obranu dokonca zakotvené v ústave.

Podľa vyhlásenia štátnych orgánov Slovensko dáva ročne na obranu asi miliardu eur. Pre jednoduché porovnanie, neutrálne a územne o niečo väčšie Rakúsko vynakladá približne trojnásobok a takisto neutrálne Švajčiarsko dokonca takmer päťnásobok tejto sumy. Je to dosť zaujímavá informácia pre všetkých, ktorí si myslia, že neutralita je lacná záležitosť.

Napriek spojencami oceňovanej účasti našich armádnych zložiek v zahraničných misiách Slovensko počas posledných dvoch desaťročí zjavne zanedbávalo svoju armádu, ktorá sa v prieskumoch verejnej mienky z hľadiska dôveryhodnosti štátnych inštitúcií vždy umiestňovala na popredných miestach. Podľa verejne dostupných informácií, teda nikto neporušuje vojenské tajomstvo, takmer sedemdesiat percent pozemnej techniky má už po lehote životnosti, podobne je na tom až deväťdesiat percent munície v skladoch. Do modernizácie armádnej techniky sa investuje veľmi málo a hrozí, že naše ozbrojené sily stratia dôležité schopnosti účinnej obrany. Je dnes Slovensko napriek pochvalám, ktoré naša armáda dostáva v zahraničí, objektívne vojensky bezbranné?

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ



1 Komentár

  • piatok

    Naša armáda má slúžiť nám, nie cudzím.

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.