SEBAOBRANA

thumbnail

Možno čitateľ nasledujúce riadky bude spočiatku považovať za text, ktorý nie celkom súvisí s obranou slovenských záujmov, ale opak je pravdou. Skryté aj otvorené súvislosti tzv. globálnej ekonomiky a krízy hodnôt ovplyvňujú každodenný život všetkých ľudí na Slovensku. Americký autor bestsellerov James Rickards vydal knihu, ktorá má priam katastrofický názov Smrť peňazí: Prichádza kolaps medzinárodného menového systému. Podľa spisovateľa nejde o vyvolanie paniky. V knihe tvrdí, že kolaps menového systému sa skutočne blíži. Rickardsovi kritici o ňom hovoria ako o autorovi, ktorý zverejňuje katastrofické scenáre ekonomiky, píše o chamtivosti bánk, finančných skupín aj bohatých jednotlivcov a upozorňuje na hroziaci zánik dolára.

Možný scenár zániku dolára

Populárny autor vo svojej novej knihe tvrdo napáda aj americkú centrálnu banku FED, ktorá je terčom kritiky za emitovanie stále väčšieho množstva nových dolárov. Rickards tvrdí, že FED má za svoj hlavný cieľ pomoc „úbohým“ bankárom. „Ďalší finančný kolaps sa nebude podobať na nič známe z histórie,“ píše v knihe s tým, že medzinárodný menový systém sa zrútil už trikrát v rokoch 1914, 1939 a 1971. Vždy nasledovali vojny a problémy so stabilitou globálnej ekonomiky.

Rickards sa obáva, že nový kolaps spustí lavínu, keď dolár, ako terajšia svetová rezervná mena, môže veľmi rýchlo zlyhať. Tvrdí, že ak politici a finančníci budú pokračovať v politike, ktorú práve teraz robia, peniaze už nebudú mať vôbec nijakú hodnotu. Skutočné bohatstvo pritom podľa neho má trvalú a hmatateľnú hodnotu. To sa o peniazoch povedať nedá. Bežní sporitelia, ktorí šetria, aby sa časom mali lepšie, sa podľa neho stávajú morčatami v laboratóriu bankárov. Nová kniha Jamesa Rickardsa vyvolala rozruch. Tak ako pri podobných témach býva zvykom, okamžite sa objavili jej kritici, ktorí tvrdia, že je to nezmysel s katastrofickým koncom, ale je aj veľká časť ľudí, ktorá sa prikláňa k autorovi a jeho názorom.

Prax ukazuje, že americký spisovateľ nemusí byť ďaleko od pravdy. Druhá najsilnejšia svetová ekonomika Čína nie je spokojná s tým, že rezervnou menou je americký dolár. Rovnaký názor má aj Moskva. Argumentom je najmä obrovská zadlženosť USA a následne otázka, či môže byť mena takto zadlženej krajiny rezervnou. Podľa amerického ekonóma Russa Wintera Čína už zaútočila na dolár. Vytvorilo sa vraj akési „pásmo jüanu“, v ktorom je Čína, Rusko, Irán, Angola, Sudán a Venezuela. Tieto štáty sa dohodli, že si za ropu budú platiť čínskou menou jüan. Zatiaľ ide o približne päť miliónov barelov čierneho zlata, za ktoré sa nebude platiť americkým dolárom. Na minuloročnom stretnutí krajín tzv. BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika) padlo rozhodnutie, že Čína a Brazília budú navzájom obchodovať vo svojich menách. V prepočte ide o asi tridsať miliárd USD ročne. Cieľom pritom nie je vytvárať nové vzťahy s Čínou, ale vzťahy rozvíjať, aby sa dali využiť v prípade turbulencií na finančných trhoch, vysvetlil guvernér brazílskej národnej banky A. Tombini. Ako je na tom v tomto novom svete euro? To zatiaľ Slovákom nikto nevysvetlil.

Robert LANDIS

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.