Šebastián Labo: Róbert Bezák, pravda o odvolanom arcibiskupovi

thumbnail

Dokument o nejednom zlyhaní

Ottovo nakladatelství, s. r. o., Praha 2014

Otvorený list jezuitu Šebastiána Laba odvolanému arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi najskôr vyšiel ako samizdat. Po smrti autora sa dočkal aj knižného vydania. Kniha je obohatená o viaceré reakcie významných osobností, ktoré Š. Labovi prejavujú obdiv za jeho statočnosť.

Labo bol vzdelancom, ktorý v Bratislave vyštudoval archívnictvo a historické vedy a v Ríme filozofiu a teológiu. Za kňaza ho vysvätil 1. marca 1969 biskup Pavol Hnilica SJ. Popri vyše tridsaťročnej redaktorskej práci a rozsiahlej kazateľskej činnosti v Nemecku, Rakúsku, Taliansku, vo Švajčiarsku a v Luxembursku je autorom dvadsiatich kníh, najmä o apoštolských cestách pápežov. Jeho posledná publikácia priniesla iný pohľad na bývalého arcibiskupa Bezáka, než ho prezentoval samotný Bezák vo dvoch predchádzajúcich publikáciách.

Osobnosť Bezáka približuje Labo nielen ako svedok jeho prvých krokov v úrade arcibiskupa, ale tiež prostredníctvom listov jeho podporovateľom, odpadlíkom od Cirkvi. Z uverejnenej korešpondencie je zjavné, že Bezák klamal, keď hovoril, že nepozná príčiny svojho odvolania. Autorovi knižky na Bezákovi najviac prekáža pýcha, ktorá sa nezlučuje s povolaním kňaza, a napokon spôsobuje Cirkvi vážnu ujmu. Zamýšľa sa aj nad českým lobovaním na prospech Bezáka a v tejto súvislosti uverejňuje otvorený list kardinálovi Dominikovi Dukovi. Knižka obsahuje mnohé autentické materiály, zvýrazňujúce jej vierohodnosť. Autor tiež poskytuje analýzu niektorých verejných Bezákových vystúpení a v závere knižky ho obviňuje, že klamstvom chcel zvíťaziť nad pravdou. V súvislosti s kauzou Bezák je pozoruhodný článok Jána Čarnogurského na serveri www.postoy.sk. Ukazuje, že prístup Bezáka k hospodáreniu v Trnavskej arcidiecéze nebol taký naivný, ako ho sám prezentoval.

Eva ZELENAYOVÁ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.