Šéfkuchári ziskov servírujú kriminálne činy

thumbnail

Je absolútne neakceptovateľné, že členský štát EÚ informuje ostatné krajiny o svojich zisteniach v oblasti bezpečnosti potravín s niekoľkomesačným oneskorením, ako to v prípade slepačích vajec urobilo Holandsko. Takéto informačné vákuum si nemôžeme dovoliť, pretože ohrozenie má dosah na všetkých obyvateľov spoločenstva. Ministri poľnohospodárstva Európskej únie rokovali na neformálnej rade v estónskom Taline o aktuálnej kauze fipronilu vo vajciach a v hydinovom mäse. Ďalšou témou rokovaní boli nástroje na riadenie rizík pre poľnohospodárov v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky. O vývoji fipronilovej kauzy v EÚ informovala aj Európska komisia.

 ■ ROZHORČENIE SLOVENSKA

„Ide o kriminálny čin. Je však absolútne neakceptovateľné, že členský štát EÚ informuje ostatné krajiny o svojich nálezoch v oblasti bezpečnosti potravín s niekoľkomesačným oneskorením, ako to v tomto prípade urobilo Holandsko. Takéto informačné vákuum si nemôžeme dovoliť, pretože sú tak ohrozovaní všetci obyvatelia EÚ. Bezpečnosť spotrebiteľov musí byť absolútna priorita. Úzka spolupráca a rýchla výmena informácií cez systém rýchleho varovania je základom dôvery občanov v spoločný trh potravín EÚ,“ povedala v súvislosti s rokovaním v Taline Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Je nespochybniteľné, že v celej Únii je nevyhnutné zaviesť systém uplatňovania farmaceutického dozoru nad aplikáciou veterinárnych liekov pri potravinových zvieratách, tak ako to už roky na Slovensku robíme. Treba tiež zintenzívniť a zharmonizovať kontroly prostredníctvom monitorovacieho programu kontroly zdraviu nebezpečných stopových prvkov v krmivách a potravinách.

■ EUROKOMISIA SA BRÁNI

Eurokomisár pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenis Adriukaitis informoval o postupe EK, ktorá okamžite po oznámení začala koordinovať informácie, aby mohli členské štáty sťahovať postihnuté potraviny. Ministri sa však zhodli na tom, že treba zlepšiť európsky systém rýchleho varovania, kde budú informácie šírené rýchlejšie a vo všetkých krajinách rovnako. Komisár Adriukaitis zároveň zvolal špeciálne stretnutie ministrov poľnohospodárstva na 26. septembra, kde bude informovať o ďalšom vývoji. Holandský minister tu zároveň poskytne bližšie informácie o kauze.

■ FIPRONIL AJ U NÁS

V rámci cielenej kontroly potravín zameranej na slepačie vajcia, hydinové mäso a výrobky z vajec, dodaných z iných členských krajín, našli slovenskí potravinoví inšpektori dva výrobky obsahujúce nadlimitné množstvo fipronilu. Po prepuknutí kauzy s holandskými vajcami obsahujúcimi pesticíd fipronil sa zintenzívnili kontroly bezpečnosti potravín pochádzajúce z iných krajín. Aj vďaka aktívnemu prístupu našich potravinových inšpektorov sa u nás podarilo objaviť výrobky obsahujúce nepovolené množstvo fipronilu a stiahnuť ich z trhu. Spotrebiteľ tak môže mať istotu, že náš trh by mal byť bezpečný. „V rámci cielenej kontroly potravín zameranej na slepačie vajcia, hydinové mäso a výrobky z vajec, dodaných z iných členských krajín, vykonali inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy v prevádzke Zeelandia, s. r. o., Rozhanovce odber vzoriek potravín. Po analýze sme identifikovali dva produkty so zistenou prítomnosťou pesticídu fipronil. Oba produkty boli pozastavené a stiahnuté z trhu,“ informoval Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Veterinári tiež uskutočnili kontroly slovenských fariem, pričom celkovo skontrolovali šesťdesiatštyri schválených chovov nosníc. Pri odoberaní vzoriek sa zamerali na výskyt ektoparazitov nosníc a používanie ektoparazitík na týchto farmách. Podľa výsledkov laboratórnych testov neboli v kontrolovaných chovoch nosníc použité nijaké veterinárne lieky na prevenciu a terapiu ektoparazitov hydiny. V žiadnom zo schválených chovov nosníc inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR nezistili nijaké použitie fipronilu. Veterinárni inšpektori pokračujú v cielených kontrolách vajec, mäsa i vaječných zmesí po celom Slovensku aj naďalej. Najnovšie odoberajú vzorky z produktov, pochádzajúcich zo štátov s podozrením na použitie prípravku s nepovoleným pesticídom fipronil.

APEL NA DODÁVATEĽOV

„Vyzývam všetkých dodávateľov potravín, aby nehazardovali so zdravím našich obyvateľov a dôsledne preverovali zloženie a pôvod dovážaných potravín. Odporúčam, aby stavili na overené produkty od overených dodávateľov, ideálne zo Slovenska, kde máme celý výrobný proces plne pod kontrolou od farmy až po obchod,“ vyhlásila ministerka Gabriela Matečná. Vyzvala slovenských spotrebiteľov, aby sa nielen v obchodoch, ale aj v reštauráciách a hoteloch pýtali na pôvod surovín.

Kontaminované vajcia z Holandska sa už objavili najmenej v šestnástich európskych štátoch a v Hongkongu. Ide tak už o druhý veľký potravinový škandál v tomto roku v Holandsku. Pre dospelých by konzumácia menšieho množstva takýchto vajec nemala predstavovať zdravotný problém, u detí je však zdravotné riziko výrazne väčšie. Pri konzumácii väčšieho množstva hrozia poruchy funkcie pečene, obličiek či štítnej žľazy, minimálne však nevoľnosti a závrate.

Ján ČERNÝ – Foto: archív autora

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.