Silné euro je horúca téma

thumbnail

 POZNÁMKA

Silné euro je horúca téma

(ib)

Česká národná banka nijako nenaznačuje, že by umelo znížený kurz českej koruny k euru chcela v sľubovanom časovom horizonte – v roku 2015 – opäť uvoľniť. Naopak, už teraz je jasné, že česká mena bude prísne strážená na oslabenej úrovni ešte niekoľko rokov. A zrazu sa tam nikto nebúri. Ak by sme slovenské koruny menili na eurá dnes, výmenný kurz by bol minimálne o šesť korún na euro horší ako v čase prijatia spoločnej európskej meny. Teda niekde nad tridsaťosem korún za euro. S eurom sa totiž niečo deje. A veľmi výrazne na to upozorňujú napríklad vo Francúzsku. Tamojší prezident Francois Hollande vraj podnikne po voľbách do Európskeho parlamentu kroky na podporu rastu a zamestnanosti. Vyhlásil to francúzsky premiér Manuel Valls. Voľby do EP budú od 22. do 25. mája.

„Potrebujeme vhodnejšiu monetárnu politiku, pretože úroveň, na ktorej sa euro pohybuje, je privysoká. Potrebujeme dôležité zmeny, ktoré urobia z monetárnej politiky nástroj rastu a tvorby pracovných miest, nástroj, ktorý bude slúžiť ľuďom,“ povedal predseda francúzskeho kabinetu Valls. Nedávno francúzsky minister hospodárstva Arnaud Montebourg vyhlásil, že chce, aby sa krajiny eurozóny stretli a hovorili o sile eura a o monetárnej politike. Rýchly rast eura sa dá pritom ľahko dokázať. Spoločná mena za uplynulý rok a pol posilnila voči americkému doláru o desať percent, voči britskej libre o šesť percent a voči japonskému jenu o päťdesiat percent. A príčina je v podstate jediná – prísna menová politika Európskej centrálnej banky. Štyria francúzski ekonómovia skúmali možnosti menovej politiky ECB a dospeli k záveru, že by centrálna európska banka mala zámerne oslabiť euro. A aké by to malo výhody? Inflácia by sa z aktuálneho slimačieho tempa 0,7 percenta zrýchlila na 2,0 percenta. To by údajne pomohlo zabrániť deflácii v okrajových krajinách eurozóny. Popri nezmenených výplatách by to znamenalo zníženie reálnej mzdy, čo by zlepšilo konkurencieschopnosť a nakoniec by sa verejný dlh dostal na udržateľnejšiu cestu. Teda za výplatu by sme si síce nakúpili menej, ale ekonomika by sa rozhýbala a nám by zamestnávatelia možno na tej výplate napokon pridali. Oslabením eura by sa tiež vraj zlepšila konkurencieschopnosť exportného sektora, ktorá má priaznivé účinky na celú ekonomiku. Vedci vypočítali, že v prípade francúzskej ekonomiky by oslabenie eura o desať percent pomohlo naštartovať rast HDP o 0,6 percenta. Čo však zaráža najviac, jediný spôsob, ako oslabiť euro, je odkopírovať starý zlozvyk americkej centrálnej banky – jednoducho tlačiť nekryté peniaze podľa potrieb bankového sektora. Tak by sa však znížili úrokové sadzby, čerstvé peniaze by oživili pôžičky, investície a vytváranie pracovných miest.

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.