Slovensko dostalo zoznam švajčiarskej banky

thumbnail

Iba „dôverné tajomstvo“ chráni celebrity pred spravodlivosťou. Slovenská finančná správa už má k dispozícii zoznam Slovákov, ktorí mali účty vo švajčiarskej pobočke banky HSBC. Banka je vyšetrovaná v súvislosti s praním špinavých peňazí, našinci v nej zas neujdú pozornosti slovenských daniarov.

Podľa hovorkyne finančnej správy Patrície Macíkovej sú stavy na jednotlivých účtoch týchto klientov aj vo výške 3,5 milióna eura. Medzi menami sa podľa nej nachádzajú známi podnikatelia, športovci, lekári či modelky. „Boli sme si tento zoznam osobne prevziať, keďže ide o citlivú informáciu. Na zozname je dvadsaťpäť osôb,“ informoval na brífingu v Národnej rade SR prezident daniarov František Imrecze. Verejnosť je však predovšetkým zvedavá na to, kto z našich celebrít, modeliek či športovcov, veľkopodnikateľov alebo lekárov takto ostentatívne ignoruje svoju daňovú povinnosť voči krajine, ktorej obyvatelia im vlastnou drinou umožnili zbohatnúť.

SKEPSA

Údaje o slovenských klientoch HSBC pochádzajú z rokov 2005 a 2006. „Konkrétne úkony majú rôznu dobu premlčania. Ak hovoríme napríklad o potenciálnych daňových kontrolách, pre tuzemské subjekty je doba päť rokov, takže z tohto pohľadu by tu premlčanie bolo. Ak hovoríme o zahraničných osobách, ktoré sú rezidentmi na Slovensku, tak doba na výkon daňovej kontroly je desať rokov, čiže v niektorých prípadoch doba premlčania ešte nenastala,“ upozornil novinárov prezident finančnej správy František Imrecze. „Zoznam budeme následne preverovať v rámci Daňovej kobry, teda v spolupráci s políciou a generálnou prokuratúrou z pohľadu jeho obsahu a z pohľadu toho, či nastala skutočnosť, ktorá by smerovala k daňovému úniku alebo podvodu,“ vysvetlil za finančnú správu jej prezident.

FENOMÉN HSBC

Podľa Medzinárodného konzorcia investigatívnych žurnalistov švajčiarska pobočka HSBC bežne umožňovala klientom vyberať značnú hotovosť. „HSBC tiež ponúkala projekty, ktoré umožňovali bohatým klientom vyhnúť sa európskym daniam a s niektorými uzatvorila dôverné dohody so zámerom zatajiť účty pred domácimi daňovými úradmi,“ informoval denník The Guardian. Slovákov, ktorí sú na zozname, v tejto chvíli a zrejme ešte dlho nespoznáme. Ide o daňové tajomstvo. A keď už sme pri ňom, banka HSBC mala podľa súčasných podozrení aktívne pomáhať svojim klientom vyhnúť sa daňovej povinnosti. Na Slovensko bolo prepojených stoštyridsaťsedem účtov, na ktorých bolo uloženého spolu 48,7 milióna amerického  dolára.

EÚ BOJUJE

Podľa prieskumu, ktorý zverejnili vlani v septembri, v roku 2011 nebola v EÚ vybratá DPH v objeme 193 miliárd eur, čo je 1,5 percenta HDP bloku. „Objem DPH, ktorý sa vyšmykne cez sieť, je neprijateľný najmä s prihliadnutím na vplyv, aký by tieto prostriedky mali na posilnenie verejných financií,“ uviedol komisár zodpovedný za dane Algridas Šemeta, ktorý priebežne predkladá opatrenia na zamedzenie problému.

Ivan BROŽÍK_Karikatúra: Ľubomír KOTRHA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.