Slovensko NIE Marrákešu

thumbnail

Slovensko vybavilo Marrákeš listom ‒ máme dôležitejšie medzinárodné výzvy. V tieni udalostí domácej politiky mediálne takmer zaniklo, že Slovensko v talianskom Miláne prevzalo štafetu na čele Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Predsedníctvo, ktoré sa oficiálne začne prvého januára, pred nás stavia mimoriadne výzvy. Plánujeme sa aktívne zapojiť do sprostredkovania rokovaní o mierovom riešení viacerých konfliktov vrátane Ukrajiny. V budúcom roku nás tiež čaká najväčšia medzinárodná akcia v moderných dejinách Slovenska. Naša republika bude v rámci predsedníctva organizátorom asi päťdesiatich podujatí na vysokej úrovni. Približne polovica z nich sa uskutoční v hlavnom meste a jeho okolí. V júli 2019 sa na Slovensku odohrá neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí päťdesiatich siedmich účastníckych štátov OBSE. Pôjde o akciu s očakávanou účasťou šesťsto delegátov. Vrcholným predsedníckym podujatím bude výročná Ministerská rada OBSE v decembri 2019, počas ktorej budeme hostiť zhruba sedemdesiat delegácií. Na tejto rozsahom najväčšej medzinárodnej akcii v moderných dejinách Slovenskej republiky očakávame účasť tisícdvesto delegátov.

Vláda schválila uznesenie parlamentu k paktu OSN o migrantoch s pripomienkou. Namiesto ministra zahraničných vecí mal názor Slovenska tlmočiť premiér, na samit nikto nevycestoval, predseda vlády Peter Pellegrini poslal do Marrákeša list. Minister Lajčák, ktorý presadzoval účasť v Marrákeši, na rokovaní vlády nebol. Prezident ani po tomto rokovaní vlády nerozhodol, či prijme, alebo odmietne demisiu Miroslava Lajčáka, ktorú minister zahraničných vecí podmieňoval účasťou Slovenskej republiky v Marrákeši. Podľa premiéra Petra Pellegriniho by definitívne riešenie mohlo prísť počas dní až týždňov. Minister Lajčák napokon demisiu stiahol.

REZORT V NEISTOTE

Dianie okolo demisie ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka sa podľa podpredsedu SNS Jaroslava Pašku zmenilo na nevkusné divadlo. Národniari tvrdia, že prezident Andrej Kiska nemá možnosť zvažovať demisiu člena vlády. „Ak to pán minister Lajčák so svojou rezignáciou nemyslel vážne, prečo podával demisiu? Ak pán predseda vlády vie, že Slovensko preberá predsedníctvo OBSE, prečo ponecháva prezidentovi čas až niekoľkých týždňov na to, aby držal rezort zahraničia v neistote o možnej akceptácii riadne podanej demisie rezignujúceho ministra?“ pýta sa Jaroslav Paška.

SNS tiež prekáža, že prezident Kiska v rámci charitatívnej kampane mimovládnej organizácie pustil do Prezidentského paláca kozu. „Prezident Kiska v oficiálnych reprezentačných, ceremoniálnych priestoroch hlavy štátu víta a prijíma kozu, obyčajnú kozu, takmer identickým spôsobom ako úspešných olympionikov, profesorov, cirkevných hodnostárov, vysokých štátnych funkcionárov, členov vlády či najvyšších predstaviteľov iných štátov,“ vyhlásil ďalej Jaroslav Paška, podľa ktorého ide o nepríjemné divadlo až cirkus.

■ VYSVETLENIE PREMIÉRA

Peter Pellegrini zdôraznil, že rozhodnutie vlády nebolo o vyslovení nedôvery ministrovi Lajčákovi, ale o samite v Marrákeši. „Svojím uznesením vláda nevyslovila nedôveru ministrovi, ale nesúhlas s medzinárodným dokumentom, ku ktorému mala výhrady Národná rada SR a väčšia časť ministrov,“ povedal. „Uistil som pána prezidenta, že pán minister Lajčák má vzhľadom na svoje profesionálne i ľudské kvality naďalej moju plnú dôveru, opakovane som pána prezidenta požiadal, aby zvážil neprijatie demisie pána ministra,“ dokreslil premiér.

Slovenské predsedníctvo OBSE bolo schválené v roku 2016 v Hamburgu. Tento rok mu predsedali Taliani. Správa, že Miroslav Lajčák podal demisiu, vyvolala znepokojenie aj na medzinárodnej úrovni. Do Bratislavy dokonca prišiel generálny tajomník OBSE Thomas Greminger. Premiérovi Pellegrinimu povedal, že dúfa v Lajčákovo zotrvanie vo funkcii. „Potrebujeme skúsených a schopných lídrov. Nikto nie je pripravený tak ako Miroslav Lajčák,“ napísal neskôr na sociálnej sieti po stretnutí s premiérom.

Štefan ZLATOŠ ‒ Foto: internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.