Výjav z Božieho súdu

thumbnail

Každé pekné slovo o Slovensku, ktoré príde (nielen) zo zahraničia, poteší. Nedávno to bola dobrá správa, že sme cez dielo nášho umelca zaujali celý filatelistický svet. Po prvý raz v histórii sa stala najkrajšou poštovou známkou sveta s kresťanskou tematikou tá, ktorej výtvarnú podobu vytvoril slovenský autor. V prestížnej súťaži Il Premio Internazionale d’arte filatelica San Gabriele bola najviac ocenená známka venovaná minuloročnému 1 150. výročiu príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie. Autorom predlohy je akademický maliar Dušan Kállay. Inšpirovali ho najstaršie zachované zobrazenia vierozvestcov v Bazilike San Clemente v Ríme, kde je aj miesto posledného odpočinku sv. Konštantína (Cyrila), ktorý sa na rozdiel od Metoda návratu z Ríma k nám nedožil. Fresky v bazilike zobrazujú udalosti týkajúce sa života solúnskych bratov, ktorí sú ako svätci aj spolupatrónmi Európy.

Hlavným motívom ocenenej známky je freska Osobný súd sv. Cyrila z 9. storočia. Dôkazom, že obraz stvárňuje výjav zo života vierozvestca, je nápis: „Bože, udeľ hriešnemu Cyrilovi večné odpočinutie. Amen.“ Výjav z Božieho súdu je v hornej časti známkového hárku. V jeho spodnej časti je zachytená freska Prenesenie ostatkov sv. Klimenta z 11. storočia. Stvárňuje príchod oboch bratov do Ríma, kam išli na pozvanie pápeža Mikuláša I., ktorý vedel, že nesú so sebou ostatky sv. Klimenta. Na známke je aj fragment v hlaholike z Assemaniho evanjeliára z konca 10. storočia.

Známku vydala Slovenská republika oficiálne 12. júna 2013 spolu s Českom, Vatikánom a Bulharskom na základe iniciatívy Slovenskej pošty, ktorá zúčastneným štátom poskytla výtvarný návrh. Autorom rytiny je Miloš Ondráček. Známku vytlačila Poštovní tiskárna cenin Praha. Slovensko takú tlačiareň nemá...

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.