Smer a jeho koaličný potenciál

thumbnail

Tri po sebe idúce voľby ‒ regionálne, prezidentské a do Európskeho parlamentu ‒ ukázali, že politická strana Smer-SD prekonala svoj vrchol a dostáva sa do svojej zostupnej fázy. V Smere začínala prevládať tendencia, že napriek neuspokojivým výsledkom volieb je v podstate všetko v poriadku. V zásade sa všetko robí dobre a nejaký pokles preferencií je nevyhnutný a prirodzený jav sprevádzajúci politický cyklus strany, ktorá je pri moci. Ak by tento postoj prevládol, bola by to skutočne cesta do pekla. Aj pod Maďaričovým tlakom sa začala v strane diskusia, ktorá, bohužiaľ, skončila na pol ceste. Prijalo sa zopár opatrení: napríklad vyvodila sa zodpovednosť voči Vladimírovi Maňkovi, ktorý nezvládol regionálne voľby v Banskej Bystrici, zmeny nastali aj na nižších úrovniach straníckej štruktúry, a samozrejme aj v exekutíve. Odchod dvoch ministrov Čaploviča a Malatinského je však vnímaný skôr ako marketingový ťah, keďže prevládol názor, že nemajú dostatočnú schopnosť predať svoju politickú agendu. V prípade výmeny narezorte školstva dokonca možno predpokladať, že minister Pellegrini, známy svojou digitálnou agendou, môže oživiť reformný potenciál svojho rezortu a úspešne ho politicky predať. Bohužiaľ, snaha zatraktívniť vedenie strany povýšením úspešných regionálnych či komunálnych politikov Blanára a Rašiho na podpredsedov strany sa nateraz nepodarila. Zároveň sa však ukázalo, že hlavný stratég strany ‒ jej podpredseda Marek Maďarič, má schopnosť rozvíriť stojaté vody a minimálne pre predsedu Fica je nenahraditeľný. Len na jeho naliehanie totiž znova prijal kandidatúru na post podpredsedu.

Vráťme sa však k pôvodnej téme. Predstavitelia Smeru si uvedomujú, že otázka dnes nestojí tak, či zopakujú výsledok z roku 2012, ale skôr na akej úrovni stabilizujú svoje preferencie a s kým sa dokážu politicky dohodnúť na pokračovaní vo vláde. Aj preto, okrem populárnych a výrazne ľavicových opatrení typu ‒ vlaky pre študentov a dôchodcov zadarmo či zavedenie inštitútu najnižšieho dôchodku, vyšli programovo v ústrety aj pravici. Zníženie odvodov pre nízkopríjmové vrstvy je jedno z viacerých opatrení, voči ktorému nemôže nič namietať ani pravica.

Ukazuje sa, že najprirodzenejším partnerom pre koaličnú spoluprácu so Smerom je v súčasnosti KDH. Sociálna štruktúra voličov oboch strán je najpodobnejšia, po dvoch kolách odchodov sa strana zbavila najortodoxnejších ficofóbov. V prvej vlne to boli Palko, Minárik, Mikloško a Bauer. Druhá vlna mala dve etapy: v prvej odišiel Lipšic so Žitňanskou, v druhej zase Procházka.

Smer už s KDH absolvoval ad hoc koalíciu pri presadení ústavnej dvojzmeny týkajúcej sa ochrany rodiny a reformy súdnictva, v dvoch krajoch obe strany úspešne kooperujú na regionálnej úrovni, takže o prípadnej spolupráci oboch subjektov dnes takmer nikto nepochybuje. Otázka stojí, či len dvojkoalícia bude stačiť. Ak nie, až to by bola veľká prehra pre Smer. Prípadná najpravdepodobnejšia trojkoalícia ‒ Smer, KDH, Most ‒ Híd, by bola pre Smer najmä na severe Slovenska zničujúca. Samozrejme, do volieb je dlhší čas a karty môžu byť ešte zaujímavo rozdané.

Takmer isté je len, že nástupom Siete de facto skončila Lipšicova NOVA. Osud SDKÚ a SaS je veľmi neistý, v parlamente rovnako môžu byť, ale aj nemusia, OĽaNO bude oslabené, ale do parlamentu sa asi dostane.

Otvorená otázka je, či sa skonsoliduje Slovenská národná strana. Na túto cestu sa už vydala. Ak uspeje a prekročí brány Národnej rady Slovenskej republiky, zásadne by skomplikovala možnosť zostavenia pravicovej koalície. Nie preto, že by ju Smer pokladal za najbližšieho spojenca. Pre Smer je možno SNS strana poslednej voľby. Ale ak by kádeháci videli, že sa Smer bez nich zaobíde, ich ochota k ústupkom by bola podstatne väčšia. A aj keď by v eurosocialistických salónoch neradi videli koalíciu Smer – SNS, Fico úspešne ustál koalíciu so Slotom, takže s novým predsedom národniarov Andrejom Dankom by to bola úplná selanka. Na koaličné špekulácie je ešte priskoro, ale trendy sú už dnes celkom jasné.

Roman MICHELKO

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.