Spomienky na hudobných velikánov

thumbnail

Kniha Fortissimo je určená pre pamätníkov poctivej bluesovej a rockovej hudby. Peter „Bonzo“ Radványi stál pri zrode niekoľkých skupín. S kapelou Black White je spojený prvý bigbítový koncert v Trnave, s kapelou The Breakers od roka 1965 koncertuje dokonca dodnes. Bohaté hudobné  spomienky zhrnul v knihe Fortissimo, ktorá vyšla v polovici tohto roka.

  • V tomto roku si oslávil sedemdesiatpäť rokov. Bilancoval si svoj život?

Nijaké oslavy som nerobil. Niet čo oslavovať, iba ak poďakovať Pánu Bohu, že som ešte na nohách. Ale dostal som pekný narodeninový darček, vyšla mi kniha, tuším piata či šiesta v poradí..

  • Rodila sa ťažko?

V úvode knižky som napísal: Pamäť je často nedokonalá, deravá, po rokoch zlyháva, no ja mám tú výhodu, že som o týchto jedinečných hudobných stretnutiach písal v rozličných novinách, časopisoch či na internete a hovoril v rádiu.

  • V knihe máš naozaj veľa spomienok. Napríklad na nezabudnuteľného Deža Ursínyho, ktorý sa tiež narodil pred sedemdesiatimi piatimi rokmi.

Deža si pamätám ešte zo šesťdesiatych rokov, keď hrával s najlepšou bigbítovou skupinou vo vtedajšom Československu The BeatmenPoznali sme sa osobne. V trnavskom Kovosmalte začal koncert s piesňou Tell Me Why od The Beatles. Mal dosť ťažkú povahu, na jednom koncerte dohnal gitaristu Prúdov až k slzám. Inak, málokto vie, že písal piesne aj pre Janu Kocianovú, Karla Duchoňa alebo Marcelu Laiferovú. V Trnave v roku 1969 uvádzal vynikajúci koncert britskej kapely Bloosom Toes.

  • Dežo bolo meno aj iného hviezdneho slovenského rodáka.

Asi myslíš fotografa hviezd Deža Hofmanna. Škoda, že je známy len ako „ten, čo fotografoval Beatles“. Inak, v zahraničí používal meno Dezo bez mäkčeňa. Narodil sa v Banskej Štiavnici, ale na vojenčine bol neďaleko, v Piešťanoch. Bol priateľ Ernesta Hemingwaya a počas španielskej vojny bol trikrát zranený. Ale nefotografoval len The Beatles. Bola to aj Marlen Dietrichová, Charlie Chaplin, Cliff Richard alebo Rolling Stones. Ja som sa o ňom dozvedel v roku 1968, keď som sa zhováral s členmi slávnej liverpoolskej  kapely  The Swinging Blues Jeans. Dali mi fotky a vzadu bola pečiatka Photograph by Dezo Hoffmann. Inak, je pekné, že sa slovenským pôvodom nikdy netajil.

  • V Trnave je i mnoho hudobníkov, ktorí sú známi aj na Britských ostrovoch. Hrával si napríklad s Ivanom Tomovičom.

Ivan je nielen dobrý hudobník, ale aj konštruktér gitár.  V súčasnosti jeho basové gitary  používajú hudobníci, napríklad Alex Al, ktorý nahrával basové linky na platne Michala Jacksona alebo Stinga. Je to už síce dávno, ale jeho rezofonická kovová gitara s troma rezonátormi Tricone bola darom k 60. narodeninám gitaristu The Rolling Stones  Keitha Richarda a nechýbala na nej ani vygravírovaná Keithova obľúbená lebka.

  • Ak spomínaš rezofonickú gitaru, tak ty si objavil pre Slovensko dovtedy neznámeho vynálezcu tejto gitary rodáka Jána Dopjera, v USA už pod menom John Dopyera.

Prvý raz som o ňom napísal v roku 1989. Spoluzakladal som aj festival Dobrofest, na ktorý chodili hudobníci z celého sveta, a oslavovali sme tým tohto človeka, ktorý sa presadil aj v Amerike. V Trnave je jediné múzeum dobra na svete.

  • Dvadsaťpäť rokov si uvádzal v rozličných rádiách hudobné relácie, najdlhšie dlhých trinásť rokov reláciu Bluesnenie  na Rádiu Devín. Čo pre teba rádio znamená?

V šesťdesiatych rokoch, keď som vyrastal, neboli moderné médiá, ako je internet a podobne. Počúvalo sa rádio, aj televízia bola zriedkavá. Hudba sa nepozerala, ale ešte počúvala. Až v deväťdesiatych rokoch som mohol využiť svoju zbierku vinylových platní a uvádzať hudobníkov, ktorých som počas môjho života spoznal.

  • Koho napríklad?

Bluesman B. B. King, bývalý gitarista Rolling Stones  Mick Taylor,  spevák Iron Maiden Bruce Dickinson,  Ian Anderson z Jethro Tull, Jeremy Spencer z Fleetwood Mac, ale stretol som sa aj s legendárnym bluesmanom Johnom Mayalom alebo rockerom Chuckom Berrym. To som práve vysielal v Rock FM Rádiu. Po odvysielaní som stopol taxík a šiel som na Devín, kde mal v roku 1993 koncert. Inak, páčilo sa mu tu, hoci je známy tým, že nikdy nič nepridáva, tu na Devíne zahral ďalšie tri skladby. Podarilo sa mi podať mu ruku a niečo obdivného zajachtať, a už ho nebolo. Píšem o tom v knihe.

  • Baví ťa hudba stále, potrebuješ byť s publikom?

Je to síce klišé, ale hudba udržuje človeka v akejsi duševnej mladosti. Je to zdravá výmena energií medzi hudobníkom a publikom. O tom, že sa to dá do relatívne vysokého veku, svedčí napríklad Peter Lipa či skupina The Rolling Stones.

Zhováral sa Ivan KRAJČOVIČ ‒ Foto: Michaela  Radványiová



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.