Srbské voľby boli v znamení fenoménu menom Vučič

thumbnail

Premiérova charizma presviedča voličov. Srbsko zažilo po dvoch rokoch ďalšie predčasné parlamentné voľby. Jednoznačným víťazom s takmer päťdesiatpercentnou voličskou podporou sa v nich podľa očakávania stala vládna Srbská pokroková strana (SNS) premiéra Aleksandra Vučiča. Voľby priniesli aj niekoľko prekvapení a škandál okolo sčítania hlasov. Premiérovi opäť vyšli kalkulácie, ktorými si predĺžil mandát. Tak ako minule ani tentoraz nebol na predčasné voľby nijaký relevantný dôvod. Premiér chcel využiť stále veľkú voličskú podporu, ktorú požíva, a zabezpečiť si tak isté víťazstvo už v polovici svojho druhého mandátu, čím by sa vyhol komplikáciám pred koncom vládneho štvorročného obdobia.

POVAŽUJÚ HO SVOJHO

Politológovia začínajú Aleksandra Vučiča označovať ako fenomén. Má v sebe charizmu, ktorou si dokáže získať voličov. V ekonomicky rokmi devastovanej krajine vie vliať tisícom ľudí optimizmus a nádej na lepšiu budúcnosť. Vučič ukázal manévrovaciu schopnosť, rozvahu a pragmatizmus. V zahraničnej politike ukázal, že dokáže spojiť nemysliteľné či nezlučiteľné. Profiluje sa ako proreformný, prozápadný líder, ktorý však zároveň buduje nadštandardné vzťahy s Ruskom. Je za eurointegráciu aj za uchovanie srbskej zvrchovanosti v Kosove. Odrazom úspechu tejto politiky je skutočnosť, že z jeho víťazstva sú nadšení vo Washingtone, v Bruseli i v Moskve. Všetci ho totiž môžu považovať za svojho. Otázne je len, dokedy sa mu bude dariť politika sedenia na dvoch stoličkách. Dokedy bude môcť tvrdiť, že chce Srbsko v EÚ, ale nechce ísť do NATO, keď cesta do EÚ pre väčšinu nových členov išla povinne cez Alianciu. Ťažko očakávať od západných veľmocí, že budú mať pochopenie pre srbskú neutralitu, zvlášť ak už dnes vidíme v Srbsku silnejúcu kampaň propagujúcu NATO. Dokedy bude môcť tvrdiť Rusom, že je ich spojenec, a to isté zároveň Američanom. Dokedy bude môcť tvrdiť, že Kosovo je Srbsko, ak na konci predvstupových rokovaní do EÚ padne ako posledná podmienka prijatia do Únie uznanie Kosova. Všetky tieto nepríjemnosti zatiaľ Aleksandar Vučič tlačí pred sebou, raz však príde okamih rozhodnutia, ktorý ho môže pripraviť o veľkú podporu, ktorú dosiaľ v srbskej, prevažne euroskeptickej spoločnosti má. Aj tu niekde zrejme treba hľadať jeho motiváciu o predlžovanie mandátu vyhlasovaním predčasných volieb, kým je ešte „pri sile“.

VOLEBNÉ PREKVAPENIA

srbsko voľby 2016Napriek očakávanému víťazstvu sa predpokladalo, že Srbská pokroková strana stratí čosi na sile. Vučičova SNS však získala o šesťdesiattisíc hlasov viac ako v posledných voľbách. Ďalším paradoxom pri tom je, že napriek výbornému výsledku vďaka vyššej účasti, ako aj štyrom stranám, ktoré tesne prešli cenzus, vládna strana získala o dvadsaťsedem kresiel v 250-člennej Skupštine menej, čím stratila absolútnu väčšinu. Tento moment je podľa časti opozície kľúčový v konflikte, ktorý sa rozhorel pri sčítavaní hlasov. Na podnet premiéra Vučiča došlo totiž k prepočítavaniu hlasov a na základe zistených nedostatkov bolo nariadené v pätnástich volebných okrskoch opakovanie hlasovania 4. mája  2016. Republiková volebná komisia zároveň po prepočítaní hlasov korigovala priebežné výsledky a vyhlásila, že opozičná koalícia Hnutia Dveri a Demokratickej strany Srbska neprešla kvórum do parlamentu o jeden hlas(!). Demokratická strana, koalícia Sociálnodemokratickej strany, Liberálnodemokratickej strany a Ligy sociálnych demokratov Vojvodiny, ako aj strana Dosť bolo vyjadrili solidaritu kolegom z Dveri-DSS na spoločnom mítingu 30. apríla 2016. Došlo tak k nebývalému úkazu opätovného spoločného postupu rozštiepených následníckych strán niekdajšej Demokratickej opozície Srbska (DOS), ktorá odstavila od moci S. Miloševiča. Tento spoločný postup liberálneho i národno-konzervatívneho krídla niekdajšieho DOS možno tiež chápať ako jedno z prekvapení volieb. Nie menším prekvapením je skutočnosť, že napriek protizápadnej nálade srbskej spoločnosti sa výraznejšie nepresadila euroskeptická časť opozície. Spomínané Dveri-DSS v opakovaných voľbách 4. mája tesne prešli do parlamentu. Pôvodne však očakávali viac hlasov, podobne ako Šešeljovi radikáli, ktorí sa po štyroch rokoch vrátili do parlamentu s ôsmimi percentami  hlasov. Zaujímavosťou volieb bola účasť viacerých proruských ministrán, ktoré však pohoreli.

Zostavovateľ novej vlády A. Vučič zatiaľ okrem Zväzu vojvodinských Maďarov nemenoval inú stranu, ktorú priberie do vlády. V hre ostáva ešte doterajší koaličný partner – socialisti Ivicu Dačiča. No a úspech vlády bude závisieť aj naďalej od umenia A. Vučiča spájať a manévrovať.

Martin JARINKOVIČ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.