Starostova gramotnosť je samozrejmosť

thumbnail

Tri otázky pre: Andreja DANKA, predsedu Slovenskej národnej strany

 

  • SNS vydala richtársky kódex. Z jeho kapitol vyplýva, že starosta či primátor by mali mať primerané vzdelanie na výkon svojej funkcie.

Sme svedkami toho, že niektoré obce a mestá sú dlhodobo zadlžené. Mnohokrát to spôsobila aj nevzdelanosť starostov, pretože neraz napríklad popodpisovali také zmluvy, ktoré obce dostali do dlhodobých problémov, existenčne ich ohrozili alebo doviedli dokonca k bankrotu. Mnohé obce majú dcérske obchodné spoločnosti a ich zodpovedné a odborné riadenie si jednoducho vyžaduje patričný stupeň vzdelania. Je scestné, aby sme sa vôbec bavili o tom, či starosta má vedieť čítať a písať. Preto stredoškolské vzdelanie je ten minimálny stupeň, ktorý by mal takýto človek dosiahnuť.

 

  • Podľa kódexu by mal byť „richtár“ vážený občan. Ako to však zabezpečiť, keď systém partokracie na Slovensku nasadzuje stranícke figúrky bez ohľadu na vôľu občanov?

Slováci by si konečne mali uvedomiť silu a význam volieb a možnosť volením ovplyvniť chod vecí. V komunálnych voľbách sú dôležité osobnosti. Vyhovárať sa však na to, že istí ľudia sú len stranícke figúrky, je alibistické. Ale či už niekto kandiduje ako nezávislý alebo ako politický nominant, vždy je to o osobnosti a o charaktere. Preto si voliči musia uvedomiť, že vyberajú takú osobnosť, ktorá ich bude schopná zastávať a obhajovať a ktorá sa bude vedieť prípadne vzoprieť aj straníckej mašinérii.

 

  • Má už SNS svojho kandidáta na post primátora hlavného mesta?

Problémom hlavného mesta je obrovský dlh a nehospodárne investície a projekty, ako povedzme bratislavské metro, prevádzka nočného svietenia a iné. To sa ťahá od niekoľkých predchádzajúcich primátorov až k tomu súčasnému. SNS hľadá odvážneho ,,richtára“, ktorý by nebol prepletený s lobistickými skupinami napojenými na rôzne developerské, investičné či iné subjekty ‒ pretože ich spoločné aktivity pomohli zadlženiu hlavného mesta. Rokujeme s niekoľkými možnými kandidátmi.

 

Zhováral sa Ivan BROŽÍK

Foto: archív SNN



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.