Starostove starosti

thumbnail

SEBAOBRANA

 Starostu obce Žehra Ivana Mižigára okresný súd v Spišskej Novej Vsi uznal za vinného z porušenia zákona pri správe cudzieho majetku a uložil mu podmienečný trest na pätnásť mesiacov a zákaz vykonávať verejnú volenú funkciu na dva roky. Lenže v novembrových komunálnych voľbách ho zvolila rómska väčšina už tretíkrát do funkcie starostu. Šafárenie s peniazmi potvrdil už skôr Najvyšší kontrolný úrad SR. Obec nedokázala zdokladovať bločky za pohonné látky a starosta podpísal zmluvu, na základe ktorej hlavný kontrolór poberal plat aj ako sociálny pracovník.

 Štyridsaťosemročný starosta Ivan Mižigár nemá ukončené ani základné vzdelanie a podľa vlastných slov nevie čítať a ani písať, no je odhodlaný si ďalej plniť svoje povinnosti. Vzhľadom na svoj vek sa už písať a čítať nemieni učiť. „Priznávam, že je mojou veľkou chybou, že som základnú školu nedokončil a vychodil len po šiesty ročník. Veľmi ľutujem, a je to pravda, že neviem čítať a písať. Niečo som sa však naučil. Nie všetko sú len školy, viem predsa veľa vecí a svoju robotu v obci chcem aj dokončiť,“ tvrdí starosta. Zdôraznil, že sa vie vyjadrovať a aj podpísať. „Verím ľuďom a vždy sa pýtam, či tým neporušujeme zákon. Mám vždy poruke kontrolórku či inú úradníčku. Poradí mi aj manželka, a keď nie som si istý, zavolám právnikovi,“ odpovedal na otázku, ako dokáže vnímať písaný text zmlúv a faktúr.

Verejnosť si už asi nepamätá, ale obyvatelia obce vedia, že po predchádzajúcich komunálnych voľbách ešte v máji v roku 2009 v Žehre prepuklo dokonca násilie, keď sa do sporu dostali stúpenci starostu Ivana Mižigára a podporovatelia neúspešného kandidáta Mariána Mižigára. Dve skupiny, spolu asi stovka Rómov, sa navzájom napadli mačetami a ďalšími zbraňami, na mieste zasahovali takmer tri desiatky policajtov aj so služobnými psami. Dav sa podarilo upokojiť až použitím varovných výstrelov. Pri útokoch sa zranilo viacero Rómov, povedal vtedy policajný riaditeľ v Spišskej Novej Vsi Jaroslav Dulík.

Predchádzajúci plat dvetisícpäťsto eur skresali Ivanovi Mižigárovi na tisícosemsto eur, on tvrdí, že rozbehnuté projekty chce dotiahnuť. „Mám už peniaze na výstavbu školy, no chceme aj sociálne byty pre chudobných. Ľudia potrebujú predovšetkým prácu, takže roboty je ako na kostole!“ hovorí analfabetický starosta. Starostom Žehry je už tretíkrát, lenže teraz mu hrozí strata mandátu, pretože okresný súd mu uložil nielen podmienečný trest odňatia slobody, ale aj zákaz vykonávať verejnú funkciu. „Odvolali sme sa a mám isté obavy, ale konečné rozhodnutie ešte nepadlo,“ uviedol Mižigár.

K veci sa vyjadril aj poslanec NR SR A. Hlina: „Toto je naozaj mimoriadne motivujúce najmä pre deti v osadách. Keď sa schvaľoval zákon, aby starosta musel mať aspoň stredoškolské vzdelanie, tak som upozorňoval, že je to dobrý návrh aj preto, že bude deti v osadách motivovať, aby sa vzdelávali. Zákon v parlamente prešiel, ale stopol ho dva týždne pred komunálnymi voľbami Ústavný súd SR. Deti sa teraz môžu inšpirovať týmto príbehom tak, že vzdelanie im netreba. Podľa mňa v Európe by sme takýto príbeh úspechu asi nenašli.“

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.