Starostovia blízkych obcí požadujú garancie

thumbnail

Pri rakúskom Bergu postavili ubytovňu pre azylantov – nikto ich nebude strážiť! Bezstarostných Bratislavčanov prebrala studená sprcha. Len tri kilometre od prvých panelákov v Petržalke majú totiž nových susedov. A len päť kilometrov od ubytovne na bývalom hraničnom priechode v Bergu delí od nových susedov obyvateľov Jaroviec. Darček od kamarátov Rakúšanov, ktorí vládu, naše hlavné mesto, ba ani len kamarátov, starostov z prihraničných obcí neinformovali vopred, že tu ubytujú migrantov – údajne zo Sýrie. Otázka: prečo práve tu? Rozhodla o tom dolnorakúska vláda a zastupiteľstvo rakúskeho mestečka to v hlasovaní schválilo. Starosta Bergu v tom nevidí nijakú provokáciu. Iba snahu pomôcť bezbranným ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou. Tvrdí, že sa ich netreba báť, preto nijaké bezpečnostné opatrenia nechystajú. Iba zopár miest v škole pre deti utečencov, ktorých však bude zanedbateľne málo. Dve tretiny ubytovaných budú „single“ – mladí mocní muži bez partneriek, bez detí. Prečo prišli sami? Vyzbrojení mobilmi (kto im ich platí?), napojení na organizovanú pomoc na sociálnej sieti.

OBAVY NECHÁPU

Starosta Wolfsthalu nechápe obavy Slovákov: „My z nich strach nemáme,“ vyjadril sa pre viaceré slovenské médiá. Podľa neho je dokonca nová populácia užitočná. „Napokon, my tu už utečencov máme,“ zdôraznil, pričom nespresnil, či myslí tých z Blízkeho východu alebo Slovákov, ktorí sa sem presťahovali prevažne z Bratislavy a okolia.

utečenci_kresbaAby bolo jasné: nejde o nijaký strážený tábor. A jeho obyvatelia sa budú môcť voľne a bez obmedzenia pohybovať. Sme v Schengene. To je však dôvod starostí starostov Jaroviec, Rusoviec a Čunova. Tí si ružové okuliare nenasadzujú: „Celkom určite požiadame políciu o zvýšenie bezpečnostných opatrení v našej časti pohraničia,“ odkázali našim bezpečnostným orgánom.

OTVORENÁ TRASA

Len pár metrov od ubytovne v Bergu vedie medzinárodná cyklistická trasa z Bratislavy do Viedne, ktorou denne prejdú hore-dole tisíce Slovákov i cudzincov. Mladý pár z Bratislavy, ktorý sa tu bicykluje takmer každý deň, rozhodne nepatrí medzi hrdinsky zmýšľajúcich „demokratov“. Michaela a Ernest neskrývajú obavy: „ Nič o nich nevieme, budú sa nám chcieť prispôsobiť?“  Naopak, Slováci, ktorí sa v rakúskom pohraničí už udomácnili, obavy nemajú: „Ako pomohli kedysi nám za socializmu, mali by sme im vedieť pomôcť aj my teraz,“ vyjadril sa pre SNN Stano Moška, pôvodom od Popradu, ktorý pracuje vo Viedni a stavia dom v Bergu. Situácia je však oveľa zložitejšia a mnohí sa boja, že je súčasťou novej globálnej stratégie, ktorej konečným cieľom je homogenizácia štátov, zmiešanie rás, prečo musí Európa prijať 1,5 milióna prisťahovalcov. Výsledkom bude populácia s priemerným IQ 90, ktorí budú obmedzení na to, aby chápali, a dosť inteligentní, aby pracovali...

OBCHOD CEZ MŔTVOLY

O vážnosti situácie svedčí sedemdesiatjeden mŕtvych v nákladnom aute neďaleko našich hraníc. Obrovské množstvo utečencov je v Rakúsku a v Maďarsku. Otázok je veľa. Odkiaľ vzali peniaze pre prevádzačov? Tí európski dostávajú údajne štyristo eur za osobu. Tí v Afrike až päťtisíc eur za jedného prepašovaného utečenca. Kto ich platí? Odkiaľ majú chudobní utečenci z Afriky peniaze na cestu a na mobilný paušál?

Európski lídri sa naďalej tvária, že státisíce prišelcov na starom kontinente nie je nijaký problém. Ale je to problém! Kto zistí, čo sú to za ľudia, keď zväčša nemajú doklady? Sú to naozaj sýrski kresťania, alebo militantní moslimovia? V prvom rade je to masa ľudí, ktorá od európskych štátov očakáva pomoc. Teda peniaze, ubytovanie, zdravotnú starostlivosť, školy pre deti, zábavu pre mladých a mešity či kostoly pre veriacich, pochovávanie v prípade úmrtia. A aj prácu? Ale veď si nevieme poradiť ani s našimi desiatkami tisíc nezamestnaných, s odkázanými občanmi v osadách, s bezdomovcami... Maďari prví pochopili, že je tu veľká hrozba. Preto na hranici so Srbskom vybudovali obrovský plot. A dostalo sa im od Bruselu patričnej kritiky! A nielen Maďari, celý východ Európy je vraj netolerantný. Našťastie náš premiér Bruselu odkázal aspoň to, že na kritiku Slovensko zvysoka kašle a opäť odmietne kvóty, ak ich Európa navrhne.  Cez víkend sa stretli lídri krajín V4. Či to prinesie nejaké konštruktívne riešenie, ktoré sa osvedčí aj v praxi, to si netrúfne predpovedať ani najrenomovanejší analytik. A to ani z USA.

Text a foto: Irena BERKOVIČOVÁ

Ilustrácia: Ľubomír KOTRHA

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.