Štát nefunguje – „demokratom“ je to jedno

thumbnail

Takú raritu Európa ešte nezažila: Slovensku vládne odvolaná vláda, ktorú nikto nevolil, pretože pod názvom Demokrati, teda politickej strany, neprešla riadnymi parlamentnými voľbami. Navyše, táto nikým nevolená vláda si môže robiť, čo chce, lebo parlament nemôže odvolať už raz odvolanú vládu. Pravdaže, hlava štátu by mohla tento neschopný vládny konglomerát pozbaviť poverenia vládnuť, lenže vieme, že to urobiť nechce. V tejto situácii občan, podobne ako jeho parlament, môže hrať iba úlohu mŕtveho chrobáka.
Po páde Hegerovho kabinetu do septembrových parlamentných volieb potrvá predvolebná kampaň, ktorú si môže robiť odvolaná vláda a jej strana za štátne peniaze. Pani prezidentke to neprekáža, veď aj ona potrebuje ten predvolebný čas pre seba a pre svoju rodnú politickú stranu Progresívne Slovensko. Čo na tom, že štát prestal fungovať, že ceny potravín medziročne vzrástli o dvadsaťdeväť percent, že z Bruselu centrálne riadená katastrofa nás postihuje najviac spomedzi štátov Európskej únie. Podľa prieskumu Eurostatu sme v EÚ z hľadiska životnej úrovne na predposlednom mieste. Za nami je už len Bulharsko.
Podľa niektorých našich analytikov vraj hodnotenie Eurostatu nepodáva relevantný obraz o životnej úrovni na Slovensku, pretože má nedostatky, pretože... Či už majú pravdu naši, alebo bruselskí analytici, či sme pred Bulharskom, alebo pred Rumunskom, je ľuďom jedno, zo štatistiky sa na Slovensku ešte nikto nenajedol. Fakty sa nedajú spochybniť. Za tri roky sme sa dostali na chvost Európy, máme jednu z najvyšších inflácií v EÚ, priemyselná produkcia nám vo februári klesla o 4,7 percenta, zdravotníctvo je na kolenách.
Hegerova vláda je spoluvinníkom „atómoviek“ Igora Matoviča, ktoré nás budú strašiť ešte desať rokov ako fosílie v bankovom trezore. Demokrati sa z toho nevyzujú – boli pri tom, asistovali a schvaľovali. Súčasný premiér, v histórii najneschopnejšej slovenskej vlády, Eduard Heger nebol len hovorcom vyšinutého Trnavčana, ale aj podložkou sui generis na čistenie jeho topánok. Alebo zabudol vôl, že teľaťom bol? Zabudli aj ďalší ministri z Matovičovho stáda, prezlečení Demokrati? Zabudol minister vojny Jaroslav Naď či minister životného prostredia Ján Budaj, známy ako „domovník“ zo zväzku ŠTB? Arogantného ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera a ministra hospodárstva, známeho blogera Denníka N, Karola Hirmana škoda aj spomínať v zlom. Do zostavy im chýba už len intelektuálny výkvet exekutívy Veronika Remišová, pravda, ak by ju omilostil Heger, muž troch funkcií pod jedným klobúkom – premiér, minister zdravotníctva a minister financií.
Spor o to, kto dal podnet na vznik strany Demokrati, nie je ničím zvláštny pre toho, kto pozná oboch pánov z OĽaNO. Heger tvrdí, že to bol on, pravdepodobne osvietený Duchom Svätým, Matovič zas hovorí v Rádiu Slovensko: „Ja som s tou ideou prišiel, ja som s tou ideou oslovil Eda Hegera s tým, že treba zabojovať.“
Do septembra bude ešte veselo. Demokrati budú bojovať o svoje preferencie, Jablko Ďuriš Nicholsonovej, Modrí Mikuláša Dzurindu, Demokrati Eduarda Hegera a progresívci Michala Šimečku si budú navzájom požierať voličov ako kanibali a všetci svorne budú strieľať ostrými do najsilnejšej politickej strany nasledujúcich parlamentných volieb: do Smeru ‒ SD. Bude to nepekne špinavá bitka o moc.
Začína sa aj kampaň o kreslo kráľovnej Grasalkovičovho paláca. Šimečka a Progresívne Slovensko zvoláva demonštráciu na podporu prezidentky Zuzany Čaputovej. Smiešne. Keď chceli Argentínčania zvrhnúť diktátora Juana Peróna, našli sa ľudia, ktorí demonštrovali na jeho podporu. Lenže tu nikto nechce zvrhnúť pani Čaputovú. Aj keď ju budú mnohí kritizovať, že je ako bývalá podpredsedníčka Progresívneho Slovenska stále viac politickou aktivistkou ako prezidentkou, všetci jej želajú nech dovládne v pokoji.
Mimochodom, všimol si Šimečka a jeho prezidentka, že seniori, mladé rodiny a nízkopríjmová vrstva obyvateľstva žijú v katastrofálnej sociálnej situácii? Nebola by vhodnejšia demonštrácia progresívcov na ich podporu?

Ľudovít ŠTEVKO- Kresba:Ľubomír KOTRHA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.