Štefánik sa musí v hrobe obracať...

thumbnail

Zneužívajú mená vlastencov, ktorí za vlasť horlili, šli na popravu či do väzenia. Na Slovensku máme niekoľko spoločností či združení s klamlivými, zavádzajúcimi  názvami. Najmä Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika je útočisko osôb, ktoré nevynikajú  láskou k Slovensku. Spomeňme len niektoré profilové mená inštitútu, ako Ondrej Dostál, Peter Zajac či Daniel Bútora, Fedor Gál, alebo Štefan Hríb, a je zrejmé, že Štefánik sa musí v hrobe obracať...Inou takou organizáciou, ktorá sa sotva môže smerovaním hlásiť k slovenskému kňazovi, profesorovi teológie v Spišskej Kapitule Ladislavovi Hanusovi, je tiež Spoločenstvo Ladislava Hanusa. Na svojej webovej  stránke v týchto dňoch uverejňuje petíciu na podporu Zuzany Hlávkovej, ktorá otvorila kauzu údajne predražených zákaziek súvisiacich so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ. V čestnej rade nadácie sú mená František Mikloško, Martin Luterán či Anna Záborská. Ako sa ich postoj k Slovensku dá porovnať s Hanusovým, ktorý na prijímacom pohovore v kňazskom seminári recitoval báseň Ja som pyšný, že som Slovák?

PROTI SLOVENSKU

hlina-ideologicke-manevre-kdhNadácia Antona Tunegu by sa mala venovať ekonomickej problematike, ale nie je to tak. Vznikla už v roku 1992, no až po ostatných voľbách  začala byť nápadne  iniciatívna a organizuje konferencie, na ktorých  z politických strán vidno len predstaviteľov KDH. Alojz Hlina prehovoril  na konferencii nadácie o modernom konzervativizme i na konferencii o poľnohospodárstve. Anton Tunega sa po vojne stal členom Bielej légie, ktorá sa usilovala o obnovu kresťanského Slovenska. S ďalšími dvoma gymnazistami z Trenčína – Albertom Púčikom a Eduardom Tesárom, boli v roku 1951 popravení. Tunega pred popravou odkázal rodičom: umieram za spravodlivú vec. Tak miloval Slovensko. A ako ho milovali kádeháci?  V parlamente hlasovali proti prijatiu deklarácie za zvrchovanosť Slovenskej republiky.

PROGRAMOVÁ NIČOTA

Je známe, že KDH od svojho začiatku spolupracovalo so sesterskou organizáciou v Nemecku. Ako povedal jeho prvý predseda Ján Čarnogurský, potrebovali  pomoc pri organizovaní kampane. Aj v súčasnosti sa na konferenciách Nadácie Antona Tunegu zúčastňujú Merkelovej kresťanskí demokrati. Sú presvedčení, že kresťansko-demokratické strany, ktoré dávajú dôraz len na konzervativizmus, nemusia uspieť.

„Sme pragmatickí, pozeráme sa na svet, aký je,“ vyznal sa Nico Lange, nemecký politológ, publicista a poradca Angely Merkelovej. A preto uprednostňujú otvorený moderný konzervativizmus. Podľa nich lepšie reaguje na výzvy globalizovaného sveta. „Základné hodnoty pre nás nie sú hodnoty fundamentálneho kresťanstva,“  pripomenul Lange na konferencii  organizovanej Nadáciou Antona Tunegu. Nemecko svojou ústretovosťou voči gender ideológii, multikulturalizmu a imigrantom prakticky dokazuje, ako chápe moderný konzervativizmus.

(NE)NOVÝ NOVEMBER

Na programovom sneme KDH 26. novembra A. Hlina povedal, že KDH nebude sedieť v kúte, bude na politickej scéne, lebo tam patrí. Podľa neho strana vyslala dva dôležité signály, symbolický názov (Nový November) a jasný obsah programu. Ten však akosi nekorešponduje s  preferenciami nemeckých kresťanských demokratov, ku ktorým sa KDH od začiatku svojho jestvovania hlási. KDH dáva dôraz na rodinu, čo patrí k základným kresťanským hodnotám. No tie nie sú hodnotami pre Nemcov. Hlinovi sa nepáči, že „Európa búra všetko, čo fungovalo, a neponúka alternatívy“. No bez podpory Nemcov sa nezaobíde. Takže aký nový November?

Eva ZELENAYOVÁ - Karikatúra: Andrej MIŠANEK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.