Sto dní Matoviča

thumbnail

KOMENTÁR Maroša SMOLCA. Nová vláda Igora Matoviča má za sebou sto dní vládnutia. V demokratických parlamentných systémoch platí nepísané džentlmenské pravidlo, že politická opozícia a médiá počas prvých sto dní nebudú útočiť na konania novozvolenej vládnej koalície. Parlamentná opozícia strán SMER-SD a ĽSNS ponechala koalícii priestor na etablovanie. Napriek tomu to nemali pri preberaní moci vôbec jednoduché. Nedá sa objektívne zhodnotiť, či to zvládli úspešne, alebo nie. Žiadna výmena vládnych garnitúr sa totiž nediala v takom zložitom období, akým bolo nebezpečné šírenie koronavírusu na Slovensku. Matovičova koalícia by si iste vybrala radšej tvrdú opozíciu od prvého dňa vládnutia ako zvládnuť mimoriadnu situáciu. Hlavným menovateľom, ktorý ovplyvnil aj prvých sto dní vlády, bolo jednoznačne ochorenie Covid-19.

Faktor Covid-19 ovplyvňoval aj vnútrokoaličnú komunikáciu, ktorá sa nezaobišla bez problémov. Dôvodom môže byť aj to, že koalíciu tvoria až štyri strany s rozdielnymi ideologickými pohľadmi na svet – od konzervatívneho až po liberálny. Žiadna koalícia zložená z takýchto politických subjektov nie je sobášom z lásky. Prvé roztržky vzplanuli práve pri riešení problémov spojených s pandémiou, a to medzi premiérom I. Matovičom a ministrom hospodárstva R. Sulíkom po tom, čo predseda vlády začiatkom apríla presadil spolu s krízovým štábom kontroly a evidenciu osôb pri prechodoch z okresu do okresu a obmedzenie pohybu počas veľkonočných sviatkov.  Hneď prvý deň toto opatrenie spôsobilo dopravný kolaps po celom Slovensku. Minister hospodárstva verejne pranieroval toto opatrenie. Podľa ministra sme si urobili z boja s koronavírusom fetiš. „Bohužiaľ, hodiny argumentovania na vláde a koaličnej rade nepomohli. Toto je šialené a musí sa to skončiť. Premiérovi sa, žiaľ, neviem dovolať. Ospravedlňujem sa občanom, ktorí na ceste do roboty, čo sme ani len nezakázali, stoja hodiny v zápche,“ vysvetlil R. Sulík. Premiér I. Matovič, ktorý od začiatku šikovne marketingovo komunikuje s verejnosťou aj cez sociálne siete, neostal svojmu koaličnému súperovi nič dlžný: „Nemám rád, ak ľudia spomedzi hráčov koaličného tímu, od ktorých v ťažkej situácii čakáte, že vám podržia chrbát, si hrajú svoje sebecké hry. Neschopnosť podporiť čokoľvek nepopulárne konané vo verejnom záujme a postovať na sociálne siete svoje výplody mysle, je v tejto chvíli mimoriadne nezodpovedné. Tým dupľom, že na rozdiel od obyčajných ľudí o dosť viac veľmi dobre vedia, ako vážna v skutočnosti je naša situácia.“

Spory medzi predsedom OĽaNO a SaS pokračovali ďalej aj pri prerozdeľovaní finančnej podpory za stá miliónov eur ako náplasť za obmedzenie výkonnosti slovenskej ekonomiky. Premiér na to reagoval podráždene. V RTVS sa vyjadril, že ho nebavia podrazy zo strany predsedu strany Sas. Napokon však obaja kohúti museli nájsť spoločnú reč. Každý v niečom ustúpil. Nekompromisné, tvrdé opatrenia krízového štábu a premiéra potlačili šírenie vírusu a vytvorili priestor na rýchlejšie otváranie slovenskej ekonomiky, čo presadzoval Sulík. Vládna koalícia zápas s prvou vlnou pandémie a oživovanie ekonomiky zvládla. Hádky dvoch predsedov jej stabilitu vážne neohrozili. Koalícia preto odštartovala výmenu politických kádrov v štátnych funkciách. Napriek sľubom, že výmeny budú profesionálne a na základe výberových konaní, opak je však pravdou. Výmeny sa dejú na základe účelovej zmeny zákona o štátnej službe. Vraj je to len dočasné riešenie, aby dostali „Ficových“ ľudí z funkcií. No niektoré nominácie do štátnych firiem kritizoval aj tretí sektor, ktorý v minulosti politicky súčasným koaličným stranám drukoval. Koalícia však výmeny spoločne podporuje, aj keď kritika zaznela za to, že OĽaNO chce mať všetkých okresných predsedov po Slovensku. Ozvali sa nielen zo strany ZA ĽUDÍ, ale aj zo SME RODINA. Bola to však len búrka v pohári vody.

Vážny vnútrokoaličný spor spôsobila sčasti opísaná diplomová práca predsedu SME RODINA Borisa Kollára. Neoliberálny mediálny mainstream začal na neho poľovačku. Pridali sa aj strany ZA ĽUDÍ a SaS, pre ktorých bol predseda NR SR v koalícii aj tak nechceným a ticho ho prehliadali. Do ulíc dokonca vyšlo asi dvesto aktivistov s transparentmi proti plagiátorom. Boris Kollár však nezískal osempercentnú voličskú podporu kvôli magisterskému titulu, ale za politiku, ktorú štyri roky robil v parlamentnej opozícii.

Koalícia Igora Matoviča má prvých sto dní vládnutia za sebou. Neboli jednoduché a nezaobišli sa bez problémov. Ona ich však prežila. A je veľká pravdepodobnosť, že ju nerozdelí ani kauza týkajúca sa diplomovky predsedu SME-RODINA.

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.