Sulík trvá na svojom a Matovič sa sťažuje na lynč

thumbnail

Koalícia pokračuje, ako keby vôbec neprišla o štvrtinu politického výtlaku. Premiér Eduard Heger po stretnutí s lídrom SaS Richardom Sulíkom považuje za jediné riešenie vnútropolitickej situácie udržanie štvorkoalície. Naďalej si myslí, že Sulík by mal urobiť krok späť a stiahnuť svoju požiadavku, aby minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič skončil vo vysokej politike, teda opustil vládne kreslo.

„Predseda vlády Eduard Heger sa stretol s Richardom Sulíkom a niekoľko hodín spolu hovorili o vnútropolitickej situácii. Predseda vlády stále považuje za jediné riešenie udržanie štvorkoalície a myslí si, že Richard Sulík by mal urobiť krok dozadu. S partnermi bude počas leta diskutovať za zatvorenými dverami a verejnosť oboznámi až s konečným výsledkom,“ uviedol tlačový a komunikačný odbor. SaS naďalej trvá na svojich podmienkach, čiže na novej koaličnej zmluve a odchode ministra financií Igora Matoviča z vlády. Ak sa ich požiadavky nenaplnia, ministri SaS opustia k 31. augustu vládu.

  • DOSŤ BOLO!

Spor v koalícii sa opäť vyostril po prelomení veta prezidentky Zuzany Čaputovej pri takzvanom protiinflačnom balíku z dielne Matoviča. SaS a OĽaNO sa následne obviňovali z „hlasovania s fašistami“. Pre útoky Matoviča SaS prestala opätovne chodiť na koaličné rady, vypovedala koaličnú zmluvu a očakáva do konca augusta novú. Matovič reagoval, že „SaS v septembri povalí vládu“. To Sulík odmietol a tvrdí, že odchodom liberálov z koalície nepadne vláda. Deklaroval záujem na dovládnutí kabinetu. Vyhlásil však, že SaS koalíciu opustí. Heger už vtedy liberálov vyzval, aby urobili krok späť.

Alternatív riešenia súčasnej situácie v koalícii je veľa. Ak by aj minister hospodárstva Richard Sulík a jeho SaS opustili koalíciu, vláda preto nepadne. Myslí si to predseda opozičného Smeru ‒ SD a expremiér Robert Fico. Pripomenul, že Smer ‒ SD ďalej zbiera podpisy pod uskutočnenie referenda za predčasné voľby. „Za každú cenu budú chcieť ostať vo vláde,“  vyhlásil Robert Fico s tým, že súčasná vláda si uvedomuje hrozbu žalôb a súdnych sporov, ktorým raz budú čeliť. Ak by SaS odišla z vlády, prípadná menšinová vláda by mohla mať podľa Fica podporu aj sedemdesiatich štyroch či sedemdesiatich piatich poslancov. Myslí si, že liberáli nikdy nedodajú hlasy na vyslovenie nedôvery vláde. „Sulík je mimo reality. Ak odíde do parlamentu, prestane mať akýkoľvek vplyv na chod toho, čo sa bude vo vláde diať, a oni si budú pokojne vládnuť so sedemdesiatimi štyrmi poslancami, lebo vedia, že Sulík má historickú traumu z likvidácie vlád,“ vyjadril sa na margo koaličnej krízy predseda Smeru ‒ SD.

  • MŔTVY CHROBÁK

Túto taktiku momentálne prezentuje v spore predseda vlády. Buď nevie, že môže alebo nechce z nejakého dôvodu požiadať prezidentku Zuzanu Čaputovú o odvolanie ministrov strany, ktorá hovorí, že už nie je súčasťou koalície. „Z jeho konania je zrejmé, že predseda vlády ani OĽaNO ešte nechcú siahnuť po riešení, ktoré smeruje k pochovaniu koalície.“ Vyplýva to z vyjadrenia politológa Juraja Marušiaka z Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied.

Igor Matovič sa priamo ku kríze mediálne nevyjadruje. Svoje stanoviská necháva pravidelne verejnosti tlmočiť predsedom svojho poslaneckého klubu Šipošom. Na druhej strane, užíva si to na sociálnej sieti. Z času na čas tam napíše ministatus ako „tliachanie“ ‒ čo má byť reakciou na tlačovú besedu Richarda Sulíka, alebo sa v dlhšom statuse takto posťažuje: „A ja tak akosi verím, že napriek doslova lynču zaujatých médií a médií v rukách oligarchov, ktorým blokujeme biznis, ľudia mysliaci vlastnou hlavou opäť vo voľbách triumfálne vyhrajú.“ Z toho vyplýva, že kým „svojho“ predsedu vlády Eduarda Hegera necháva Igor Matovič doslova vykúpať sa v aktuálnej kríze, sám už spúšťa predvolebnú rétoriku. Je otázne, či mu iba recyklovanie scenára z roka 2021 bude stačiť

  • STRETNUTIE NAJVYŠŠÍCH

Na pôde prezidentského paláca sa v čase uzávierky čísla uskutočnilo stretnutie hlavy štátu s predsedom vlády. „Samozrejme, zaujíma ma jeho vnímanie koaličnej krízy z hľadiska perspektívy vlády,“ povedala hlava štátu. Podčiarkla potrebu fungovania štátu aj v časoch aktuálnych kríz, ktorým musíme čeliť. „Potrebujeme stabilitu v štáte,“ zdôraznila. Doplnila, že s premiérom na stretnutiach vždy diskutujú o konkrétnych a praktických témach. O konkrétnych výstupoch zo stretnutia informujeme na druhej strane.

Ivan BROŽÍK – Karikatúra: Ľubomír KOTRA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.