Súťaž, o ktorej sa mlčalo

ČO INÍ NEPÍŠU

Je smutné, že o niektorých aktivitách mladých ľudí verejnosť nevie

Koncom júna ocenila štátna tajomníčka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Romana Kanovská na pôde rezortu školstva najúspešnejších žiakov v súťaži Poznaj svoju minulosť alebo Pátranie po predkoch. Na slávnostnom vyhodnotení sa zúčastnili žiaci i pedagógovia, ktorí pri objavovaní vlastných koreňov boli najlepší, ako aj autor projektu Ľubomír Pajtinka. Do projektu sa tento rok zapojilo celkovo viac ako päťsto súťažiacich z osemdesiatich škôl Slovenska. V celoslovenskom finále porota hodnotila osemdesiattri najlepších prác v troch kategóriách.

„Metodici dejepisu u nás i vo svete sa v minulosti, ale aj dnes často dohadujú, či učiť najskôr národné a potom svetové dejiny, alebo naopak. Odkiaľ začať výučbu histórie. Od všeobecnejšieho ku konkrétnejšiemu alebo od konkrétnejšieho k všeobecnému? Začať od poznania veľkého sveta a postupne sa dostať k dejinám vlastného národa alebo odvíjať poznávanie od vlastnej reality a najbližšieho okolia? Nech už prevažuje ten či onen názor, dôležité je, aby si žiak osvojil význam dejín a aby boli pre jeho myslenie nielen obohatením, ale aj základom spoločenskej orientácie,“ myslí si Ľubomír Pajtinka.

V kategórii Základné školy uspela na 1. mieste Martina Húsková, Základná škola, Škultétyho, Topoľčany, pedagóg Mgr. Oľga Turečeková. Na druhom mieste Viktória Jakubcová, Základná škola Ing. O. Kožucha, Spišská Nová Ves, pedagóg Mgr. Magdaléna Šišková. Tretia Anetka Matúšová, Súkromná základná škola Dotyk, Ružomberok, pedagóg  Mgr. Petra Žilová.

V kategórii Stredné školy žal úspech Miroslav Baranek, Gymnázium Turzovka, pedagóg Mgr. Veronika Mieresová, na symbolickej druhej priečke to bola Judita Zvirinská, Súkromná stredná odborná škola, Tatranská akadémia, Poprad, pedagóg Mgr. Soňa Šoltísová a tretie miesto získala Barbora Bíliková, Gymnázium P. J. Šafárika, Rožňava, pedagóg PhDr. Anita Kerekes.

Treba spomenúť aj úspech súťažiacich zo slovenských škôl v zahraničí. V tejto kategórii prvé miesto patrí Márii Bzovskej zo Základnej školy Hrdinu Janka Čmelíka, Stará Pazova, Srbsko, pedagóg prof. Jaroslav Miklovic. Druhé miesto obhájil Zlatko Klinovský, Základná škola Jána Kollára, Selenča, Srbsko, pedagóg Mária Majtánová-Kukučková. A tretie miesto patrí Anite a Adele Grňovej zo Základnej školy 15. októbra, Pivnica, Srbsko, pedagóg Gabriela Gubová Červená.

Aj redakcia Slovenských národných novín všetkým organizátorom a účastníkom súťaže blahoželá.

Ján ČERNÝ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.