Svätý Otec odmietol bezbrehý liberalizmus

thumbnail

Cirkev nemá právomoc meniť sviatosti, ako ich ustanovil Pán. Po osemnástich rokoch navštívila Slovenskú republiku 12. ‒ 15. septembra 2021 hlava Katolíckej cirkvi a rímsky biskup Svätý Otec František, vlastným menom Jorge Mario Bergoglio, SJ. Pred jeho príchodom sa časť politického a spoločenského spektra rozhodla nečestným a nemravným spôsobom spolitizovať túto významnú udalosť vo svoj prospech. Zašla až tak ďaleko, že pod rúškom pandémie ochorenia COVID-19 si svojvoľne zaumienila umožniť vstup k Svätému Otcovi výlučne zaočkovaným veriacim. Našťastie Konferencia biskupov Slovenska dokázala na tlak verejnosti na poslednú chvíľu presvedčiť orgány politickej moci, aby pápeža Františka mohli naživo vidieť aj nezaočkovaní občania s platným negatívnym testom alebo s potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19 (tzv. skupina OTP).

Takmer týždenná púť Svätého Otca Františka odštartovala u našich južných susedov jednodňovou návštevou na Medzinárodnom eucharistickom kongrese v Budapešti 12. septembra 2021. Napriek mnohým účelovým dezinformáciám zo strany liberálnych médií a niektorých antikatolíckych konzervatívnych plátkov, ako sa hlava Katolíckej cirkvi odmieta osobne stretnúť s najvyššími politickými predstaviteľmi Maďarska pre ich tradičné kresťansko-konzervatívne postoje a dlhodobé odmietanie prijatia migrantov prevažne z moslimských krajín, sa nezakladali na pravde. Premiér Viktor Orbán sa na svojej facebookovej stránke pochválil svojim voličom a sympatizantom, ako pri osobnom stretnutí pápeža Františka požiadal o modlitbu k všemohúcemu Bohu za ochranu kresťanského Maďarska.

 POHODLNÉ OTROCTVO
Organizačné prípravy apoštolskej cesty Svätého Otca na Slovensko niesli so sebou niekoľko kontroverzií. Okrem už spomínaného vyradenia nezaočkovaných občanov sme boli svedkami aj cielenej manipulácie neoliberálov. Svojimi článkami a postojmi vytrhávali z kontextu mnohé vyjadrenia pápeža Františka, ktorými sa snažili presvedčiť stále silnú kresťanskú komunitu, že jej názory už dnes nie sú v súlade s modernou dobou poznačenou individualizmom a bezbožnosťou. Opak však bol pravdou. Hlava Katolíckej cirkvi už prvý deň návštevy Slovenska 12. septembra 2021 na Ekumenickej rade cirkví upozornila na existenciu pokušenia znova sa stať otrokmi už nie režimu, ale ešte horšieho otroctva ‒ vnútorného. „Ľudia sú pripravení vymeniť svoju slobodu za pohodlnejšie otroctvo, podriadenie sa niekomu, kto za nich rozhodne, aby mali chlieb a istoty.“

 KRITIKA LIBERALIZMU
Aj druhý deň návštevy pápeža Františka sa niesol v nepriamej kritike všadeprítomného liberalizmu. Trinásteho septembra 2021 na zadnom nádvorí Grasalkovičovho paláca za prítomnosti prezidentky SR Zuzany Čaputovej a vybraných predstaviteľov politického a spoločenského spektra, bez zástupcov Matice slovenskej, okrem iného poznamenal: „Želám vám, aby ste nikdy nedopustili, aby sa voňavé príchute vašich najlepších tradícií pokazili povrchnosťou konzumu, materiálneho zisku alebo ideologickou kolonizáciou. Do obdobia pred niekoľkými desiatkami rokov na tomto území bránil slobode jeden spôsob myslenia; dnes iný jediný spôsob myslenia vyprázdňuje jej význam, keď spája pokrok so ziskom a práva len s individualistickými potrebami.“ Tieto zásady sú piliermi práve novodobého bezbrehého neoliberalizmu.
Počas bratislavského programu sa Svätý Otec stretol v Dóme sv. Martina aj so slovenským klérom. Počas svojho príhovoru povzbudil a poprosil drahých biskupov, kňazov a rehoľníkov, aby sa nebáli formovať ľudí tak, aby mali zrelý a slobodný vzťah k Bohu. S predstaviteľmi židovskej komunity si na Rybnom námestí uctil pamiatku holokaustu. „Tu v tejto slovenskej zemi, zemi stretnutí medzi východom a západom, severom a juhom, rodina synov Izraela nech naďalej rozvíja toto povolanie byť znakom požehnania pre všetky pokolenia zeme.“

 REHABILITÁCIA RÓBERTA BEZÁKA
Ten istý deň sa v sídle Apoštolskej nunciatúry Svätý Otec stretol aj s emeritným trnavským arcibiskupom Róbertom Bezákom, ktorý 15. septembra 2021 v Šaštíne koncelebroval svätú omšu. Mons. Marián Gavenda pre denník Pravda podotkol, že to nebolo nijakým prekvapením. Na druhej strane odmietol, že kroky pápeža smerom k Bezákovi boli „fackou“ pre cirkevnú hierarchiu. „Príbeh sa nekončí, na ťahu je Vatikán. Predpokladám, že biskup Bezák môže dostať ponuku obsadiť diecézu, ale bude to asi mimo Slovenska.“ Snahy liberálov rehabilitovať Róberta Bezáka za každú cenu ostali aj v tomto prípade nenaplnené. Katolícka cirkev na Slovensku je naďalej jednotná.
V utorok 14. septembra 2021 Svätý Otec na gréckokatolíckej Svätej Božskej liturgii sv. Jána Zlatoústeho v Prešove vyzval prítomných veriacich, aby si zachovali milú spomienku na osoby, ktoré ich živili a vychovávali vo viere. „Boli to skromní a jednoduchí ľudia, ktorí dali svoj život, milovali až do konca. To sú naši hrdinovia, hrdinovia každodennosti a práve ich životy menia dejiny.“ Posledný deň apoštolskej cesty 15. septembra 2021 v národnej svätyni v Šaštíne pápež František počas svojej kázne pripomenul, že Panna Mária je vzorom viery pre slovenský národ: viery, ktorá sa vydáva na cestu, vždy pobádaná jednoduchou a úprimnou zbožnosťou, vždy na púti, v hľadaní Pána.

 OCHRANA ŽIVOTA
Návštevu hlavy Katolíckej cirkvi môžeme hodnotiť napriek mnohým kontroverziám zo strany niektorých politikov a „odborníkov“ pozitívne. Vďačiť za to môžeme výlučne veriacemu ľudu, ktorý napriek neutíchajúcej pandémii ochorenia COVID-19 a nezmysleným reštrikčným opatreniam zo strany štátnych orgánov bol ochotný vidieť Svätého Otca v rôznych kútoch Slovenska. Bodku za touto návštevou dal pápež František na palube lietadla, keď sa v súvislosti na uznávanie manželstiev osôb rovnakého pohlavia pred novinármi jasne vyjadril: „Manželstvo je sviatosť a Cirkev nemá právomoc meniť sviatosti, ako ich ustanovil Pán.“ Podľa jeho slov Katolícka cirkev nemôže zmeniť ani svoj postoj v prípade interrupcií. „Je to viac ako len problém, je to vražda. Vezmite si knihu o embryológii pre študentov medicíny. Tretí týždeň po počatí sú tam už všetky orgány, aj DNA. Je to ľudský život, na ktorý musíme brať ohľad, tento princíp je taký jasný.“ Aj tieto slová jasne vyjadrujú jeho konzervatívny a nemenný postoj k základným učeniam Cirkvi. A to je dobre.

Matej MINDÁR – Foto: autor, KBS



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.