Svetová médiokracia utrpela porážku

thumbnail

Protiamerická hysterická kampaň Slovenskej televízie. Prezidentské voľby v Spojených štátoch amerických definitívne porazili globálnu vládu médiokracie na celom svete. Napriek tomu, že v tomto nejasnom bojovom tábore globálnej moci pôsobia vplyvné mediálne inštitúcie a tvorcovia, americký volič im zasadil tvrdé KO. Maďarský premiér V. Orbán označil prelomové voľby ako „návrat do reality z reality politickej korektnosti“. Liberálna demokracia bola porazená, môžeme si užívať skutočnú demokraciu! Avšak porazené šíky globálnych spoločenských vzorcov sa nevzdajú len tak.  Naznačujú to nielen komentáre svetových médií po víťazstve kandidáta Donalda Trumpa, ale – žiaľ – aj stanoviská slovenských médií. V rámci slobody tlače by bolo akceptovateľné, keď krokodílie slzy ronili zblúdené periodiká finančnej skupiny Penta – známej z kauzy Gorila – alebo protislovenský denník N či týždenník .týždeň. Že sa však k tejto hysterickej kampani zníži aj verejnoprávna RTVS, je na pováženie.

  • NEOBJEKTÍVNA RTVS

trump-vlasyPodľa paragrafu 2 zákona 532 je „RTVS verejnoprávna, národná, nezávislá, informačná, kultúrna a vzdelávacia inštitúcia“. Predovšetkým v spravodajských žánroch by si mala držať politický odstup nielen žurnalistickým spracovaním spotu, ale aj výberom spravodajských príspevkov. Jej hlavná spravodajská relácia Správy RTVS z 10. novembra 2016 bola popretím nezávislého spravodajstva verejnoprávnej inštitúcie platenej z našich daní a koncesionárskych príspevkov. (Okrem nemalého príjmu z koncesií totiž priamo štát prostredníctvom transferu podporuje jej činnosť na úrovni 26 miliónov eur.) V spravodajstve sa najskôr redaktor Matúš Dávid posťažoval, ako po zvolení D. Trumpa zaplavili mestá USA „masové demonštrácie“ nespokojných voličov. V Spojených štátoch amerických žije takmer 315 miliónov Američanov. Ak RTVS niekoľkotisícovú demonštráciu v New Yorku označí za „masovú“, je to ďalší dôkaz, že médiokracia ovláda aj slovenskú televíziu. Ak by sa na demonštrácii zúčastnilo povedzme desaťtisíc ľudí, je to 3,14 na mínus piatu – teda absolútne bezpredmetné percento ich obyvateľov. Takto tieto „demonštrácie“ hodnotila česká televízia – nepreceňovala ich.

  • DRZÁ RTVS

No drzosťou hraničiacou s osočovaním novozvoleného prezidenta bolo zaradenie spravodajskej reportáže – klip kapely Pussy Riot chcel varovať Američanov pred Trumpom. Ide o punkovú hudobnú skupinu z Ruska, ktorej speváčka Nadja bola v roku 2012 spolu s ďalšími dvoma členkami skupiny odsúdená za nelegálny koncert v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa. Hudobná skupina sa nedôstojne prezentovala a urážala tento ruský kresťanský symbol. Rovnako nevkusný a urážajúci je aj jej najnovší videoklip, v ktorom varovala Američanov, aby nevolili Trumpa. Redaktorka RTVS Dominika Pišťanská asi považuje odsúdenú pankáčku za relevantný zdroj informácií, ktorá je tým najvhodnejším expertom na hodnotenie slobodného rozhodovania amerického voliča. Matica slovenská sa v tejto súvislosti obráti s podnetom na Radu RTVS o preskúmanie vhodnosti zaradenia uvedeného spotu do skladby hlavnej spravodajskej relácie a upozorní aj kompetentné orgány na nevhodné útoky slovenských médií na demokraticky zvoleného prezidenta svetovej veľmoci.

  • ODKAZ BANÁŠA

Hysterické kopance skapínajúceho koňa svetovej médiokracie si všimol aj slovenský spisovateľ a publicista Jozef Banáš, ktorý nikdy nestál na strane národných a vlasteneckých spolkov. Preto ho nemôžu slovenskí médiokrati označiť za nacionalistu a neonacistu. Jozef Banáš pre aktuality.sk napísal: „Prečo sa médiá a odborníci tak mýlili a podcenili Trumpa? Prečítal som si takýto titulok v jednom slovenskom ‚mienkotvornom‘ denníku (SME, 9. novembra 2016 o 6.23, Matúš Krčmárik,...). Takýto titulok môže vyprodukovať len vymytý mozog žijúci v uzavretej bubline, v ktorej sa utvrdzuje o svojej výnimočnosti spolu s podobne vymletými mozgami. Musím teda rázne opraviť môjho vzácneho priateľa Mariána Leška, ktorý po Trumpovom víťazstve uviedol, že internet, ktorý podľa neho rozhodol americké voľby, žije vo svojej ‚bubline‘. V bubline žijú mainstreamové médiá, ktorým ľudia nielen v USA, vo svete, ale, chvalabohu, aj na Slovensku prestávajú veriť. Naopak, stále viac dôverujú tým, ktorých mainstream označuje za rusofilov, konšpirátorov a iných špekulantov. Považujem víťazstvo Trumpa za zdrvujúcu porážku mainstreamu.“ Ale už aj spisovateľ Banáš dostal od svojich „vzácnych priateľov“ nálepku – konšpirátor...

Maroš SMOLEC – Kresba: Ľubomír KOTRHA



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.