Teplo a energie zdraželi viac, ako zneli sľuby vlády

thumbnail

Domácnosti možno prežijú, samosprávy krvácajú a mnohé firmy skončia. Ceny tovarov a služieb v januári medziročne vzrástli o vyše pätnásť percent. Stále to predstavuje rekordnú infláciu za posledných dvadsaťdva rokov. Tak znie informácia Štatistického úradu Slovenskej republiky. Najväčší vplyv na infláciu mal nárast cien na bývanie a energie o takmer štyri percentá oproti vlaňajšku v rovnakom období. Do nich sa premietla úprava regulovaných cien energií. Ceny plynu v porovnaní s decembrom 2022 boli vyššie o necelých dvanásť percent, tepelnej energie o vyše trinásť percent. Nižší rast oproti očakávaniu zaznamenala elektrina, a to o dva a pol percenta. Najväčší vplyv na rast inflácie mali podobne ako v predošlom roku dynamicky rastúce ceny dvoch položiek, ktoré tvoria najväčšie podiely vo výdavkoch domácností ‒ bývanie s energiami a potraviny s nealkoholickými nápojmi. Spolu tvoria takmer päťdesiat percent výdavkov domácností na Slovensku.

  • DRAHŠIE JEDLO

Potraviny boli v januári medziročne drahšie takmer o tridsať percent a ich cena nepretržite rastie už tretí rok. Rast nad tridsať percent bol pri cenách mäsa, mlieka, syrov a vajec alebo olejov a tukov. O štvrtinu boli vyššie ceny chleba a obilnín a o vyše dvadsať percent ceny zeleniny. Pre domácnosti celková integrovaná cena elektriny (so všetkými poplatkami) narastie približne o tri percentá. Oveľa horšie to je pri plyne, celková integrovaná cena plynu pre domácnosti vzrástla o šestnásť percent. Zachované zostáva fakturačné obdobie aj termín zasielania vyúčtovacích faktúr. Zálohové platby budú upravované v čase pravidelného ročného vyúčtovania, keď sa nastavujú nové výšky záloh, automaticky prepočítané podľa spotreby energie za uplynulý rok, a ceny. Povinnosť šetriť energiami síce domácnosti nemajú, v spotrebe energií sa však musíme začať správať čo najrozumnejšie, zamýšľať sa nad dosahovaním úspor v domácnosti. Inak to finančne neutiahneme.

  • BYTOVÉ DOMY

Ak je v bytovom dome vyše polovica nebytových priestorov, môžu byť z vládnej pomoci s vysokými cenami tepla vynechaní nielen majitelia drobných prevádzok, ale aj samotné domácnosti. Upozornil na to Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, podľa ktorého by bolo vhodné upraviť podmienky štátnej pomoci aj pre tieto špecifické domácnosti. Kompenzácie a zastropovanie cien tepla sa nedotýkajú ani odberateľov tepla v nebytových a priemyselných objektoch. Ide predovšetkým o administratívne a komerčné budovy, ale aj objekty slúžiace na verejné ciele, ako sú školy, škôlky, zdravotnícke zariadenia, verejné inštitúcie a podobne.

  • ZLÉ ČASY PRE PODNIKY

Podnikatelia a organizácie, teda neregulovaní zákazníci, ktorým sa cena dodávky mení od 1. 1. 2023, majú rôzne ceny v závislosti od času, keď si elektrinu alebo plyn zazmluvnili. V roku 2023 majú vo všeobecnosti iks násobne vyššie koncové ceny elektriny a plynu (dvoj- až štvornásobne) oproti roku 2022. Štátna pomoc pre túto kategóriu odberateľov sa údajne pripravuje.  K medziročnému nárastu dochádza aj v prípade regulovaných cien plynu. Dosahuje približne štvornásobok minuloročných cien.

Problém majú aj samosprávy. „Napríklad obec Breznica mala sumu 25 076 eur a nová je 30 013 eur. Obec Nižný Hrušov mala sumu 45 305 eur a nová je 54 136 eur. Obec Zborov nad Bystricou pôvodne 64 534 eur, nová suma 77 534 eur,“ informuje za Združenie miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák. „Pán premiér konštatuje, že kompenzácie sú už nachystané. Ako? Keď mali byť spustené už po schválení štátneho rozpočtu, ktorý bol práve kvôli kompenzáciám spomínaný ako vianočný darček.  Pán premiér považuje kompenzácie za vyriešenie problému. Dokedy bude trvať avizovaná pomoc? Najskôr máme informáciu, že do konca marca, potom že sa predĺži na pol roka a napokon že bude limitovaná objemom financií. Kedy? Ako? Dokedy? Sú pomerne zrozumiteľné otázky, na ktoré je potrebná odpoveď skutkami,“ vyzýva Michal Kaliňák.

  • CIRKUS V PARLAMENTE

Vláda Slovenskej republiky je v demisii a vládne s obmedzenými právomocami. V Národnej rade Slovenskej republiky sa inokedy bežný politický cirkus zmenil na populistické predvolebné šialenstvo. Z toho vyplýva, že čakať od štátnych inštitúcií racionálne správanie, najmä vo vzťahu k verejným financiám, je číra utópia. A aj preto za takmer zázrak možno považovať skutočnosť, že parlamentnej opozícii (Hlasu ‒ SD) sa s podporou iných opozičných subjektov podarilo presadiť aspoň zmenu spôsobu valorizácie dôchodkov. To je na samostatnú tému, stačí hádam iba uviesť, že jej podstatou je častejšia valorizácia počas roka, nie iba v januári. Lenže – máme tu zas aj koalíciu a tej sa podarilo, naopak, zablokovať túto pomoc dôchodcom na tento rok tým, že si presadila účinnosť zákona až od januára 2024. Takže, človeče, v tomto roku si pomôž sám, tvoja vláda ti určite nepomôže. Tej už ide iba o to, aby pobalamutila čo najviac voličov, ktorí prídu k predčasným voľbám.

Ivan BROŽÍK

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.