KDH opäť presadzuje ochranu subdodávateľov

Ján Hudacký (KDH) Foto: TASR/Pavel Neubauer

Bratislava 10. júna (TASR) – Subdodávatelia pri verejnom obstarávaní by mali byť chránení. Už po tretí raz to presadzujú poslanci KDH, ktorí sú presvedčení, že po jeho prijatí by sa eliminovala zlá platobná disciplína, ktorá v súčasnosti sužuje napríklad sektor stavebníctva. Právnu normu na záver 13. rokovacieho dňa 35. schôdze NR SR predstavil predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Ján Hudacký (KDH).

Hnutie návrh zákona predkladalo po prvý raz pred rokom a pol. Vládny Smer-SD ho odmietol s tým, že je nedostatočný a problém sa takto riešiť nedá. "Mali dosť času na to, aby prišli so svojím návrhom zákona, ktorý by chránil tých najzraniteľnejších," odkázal pred časom Hudacký. Zároveň sa domnieva, že vláda nekoná preto, lebo chráni veľké firmy, "ktoré do určitej miery sponzorujú stranu Smer-SD", dodal Hudacký.

KDH navrhuje vtiahnuť do právnych vzťahov pri verejnom obstarávaní aj subdodávateľov. A to tak, že by sa stanovila povinnosť úspešných uchádzačov, aby v zmluvách so subdodávateľmi dohodli primerané platobné lehoty. V prípade, že by víťaz súťaže tieto lehoty neplnil a subdodávateľ si svoje povinnosti splnil, dal by zákon subdodávateľovi možnosť informovať o tom verejného obstarávateľa. Ak by mu aj napriek výzve štátu úspešný uchádzač v stanovenej lehote nezaplatil, obstarávateľ by bol povinný zablokovať mu všetky ďalšie platby týkajúce sa predmetnej zákazky.

Návrh KDH nič nevyrieši, tvrdí Počiatek

Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) už v minulosti uviedol, že návrh KDH nič nevyrieši. Na zákone je podľa jeho slov dobrá len samotná myšlienka. Vytvára však množstvo otázok, napríklad konflikt s Obchodným zákonníkom či postavenie súdov pri takýchto rozhodnutiach štátu. Počiatek spolu s ministrom spravodlivosti Tomášom Borecom (nominant Smeru-SD) už avizovali, že v polovici tohto roka predložia vlastné návrhy na riešenie celej situácie. A to v novele Obchodného zákonníka a tiež v novele zákona o konkurze a reštrukturalizácii.

V stredu (11.6.) ráno bude plénum pokračovať rokovaním o návrhu novely Trestného zákona od poslancov OĽaNO na čele s Branislavom Škripekom. Obyčajní chcú zrušiť premlčanie trestného stíhania a výkonu trestu závažných trestných činov proti slobode a ľudskej dôstojnosti, proti rodine a mládeži a proti iným právam a slobodám s dlhodobým alebo trvalým negatívnym dopadom na život poškodených (najmä detí). Ide napr. o trestné činy obchodovania s ľuďmi, znásilnenia, sexuálneho násilia, sexuálneho zneužívania, týrania blízkej osoby a zverenej osoby a výroby detskej pornografie.

Novelou sa majú zároveň sprísniť podmienky ukladania trestu zákazu činnosti zahŕňajúcej priamy a pravidelný kontakt s deťmi za spáchanie vyššie uvedených trestných činov s cieľom znížiť recidívu, posilniť prevenciu a ochranu detí pred závažnou trestnou činnosťou.

Popoludní vystúpi s príhovorom prezident SR Ivan Gašparovič. Bude to jeho posledné vystúpenie v NR SR, keďže v nedeľu (15.6.) napoludnie ako hlava štátu končí.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.