Európska komisia bude vyšetrovať Apple a jeho úpravy daní v Írsku

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dublin 10. júna (TASR) - Európska komisia začne oficiálne vyšetrovať americký koncern Apple a jeho úpravy daní v Írsku. Informovala o tom dnes írska štátna televízia RTE bez uvedenia zdroja a správu prevzala agentúra Reuters.

Podnikanie Apple v Írsku vlani skúmal aj výbor amerického Senátu. Zistil, že koncern si znížil dane o miliardy dolárov, keď neprihlásil svoje firmy registrované v írskom meste Cork ako platcov daní ani v USA, ani v Írsku. Výbor obvinil Apple, že vytvoril celú sieť zahraničných firiem, aby sa vyhol plateniu daní.

Európska únia už vlani avizovala, že si posvieti na veľké nadnárodné koncerny, ktoré využívajú medzery v daňových systémoch niektorých štátov a vyhýbajú sa tak plateniu daní. Komisia preto požiadala Írsko o potrebné informácie.

Apple využíva rozdiely medzi daňovými zákonmi v USA a inde vo svete. Vďaka írskej siete svojich podnikov si Apple vlani znížil dane z príjmov zo zahraničia o 3,7 %. Apple tvrdí, že postupuje v súlade so zákonom.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.