Ministri sa dnes rozlúčia s odchádzajúcim prezidentom I. Gašparovičom

Ivan Gašparovič Foto: TASR/Martin Baumann

Bratislava 11. júna (TASR) - Ministri sa dnes v Prezidentskom paláci rozlúčia s odchádzajúcou hlavou štátu. Ivanovi Gašparovičovi sa v nedeľu 15. júna končí jeho druhé a zároveň aj posledné funkčné obdobie. V prezidentskom kresle ho vystrieda Andrej Kiska.

Po skončení prijatia bude na Úrade vlády SR zasadať kabinet. Ten sa bude napríklad zaoberať nomináciou Maroša Šefčoviča na kandidáta SR za člena Európskej komisie na funkčné obdobie 2014 až 2019. V súčasnosti je ako podpredseda komisie zodpovedný za oblasť medziinštitucionálnych vzťahov a administratívnych záležitostí.

Ministri majú hovoriť aj o zabezpečení Slovenska na pandémiu chrípky. Po tom, čo sa zastavila výstavba továrne na pandemické vakcíny, mala by sa SR pripojiť k spoločnému nákupu vakcín na európskej úrovni. Šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská na dnešné rokovanie predložila návrh na podpísanie dohody, ktorá by to umožnila. Spoločné obstarávanie nebude pre Slovensko povinné.

Zvolenská predložila na 111. schôdzu vlády aj návrh štúdie uskutočniteľnosti k projektu novej nemocnice v Bratislave. Štúdia mala posúdiť nielen realizovateľnosť a financovanie projektu novej nemocnice, ale aj využitie súčasných bratislavských nemocníc vrátane nedostavaných Rázsoch. Materiál je však utajený.

Pomoc v celkovej výške 16.207 eur poskytne štát trom obciam na Orave. Pomáha riešiť dôsledky mimoriadnych živelných udalostí z decembra minulého roka. Materiál predkladá na vládu minister vnútra Robert Kaliňák.

Obec Mútne dostane 7672 eur a obec Oravská Lesná 4934 eur. Obe postihla 6. a 9. decembra 2013 snehová kalamita. Do rozpočtu Zuberca pribudne 3601 eur. Kataster obce postihla veterná smršť 25. decembra 2013. Štát v oboch prípadoch prepláca náklady na záchranné práce.

Kompetencie regulačného úradu nezahŕňajú celý rozsah problematiky energetickej chudoby, napríklad sociálne politiky alebo zlepšovanie energetickej účinnosti v oblasti bývania. Konštatuje to Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v návrhu Koncepcie na ochranu odberateľov spĺňajúcich podmienky energetickej chudoby, ktorý má dnes prerokovať vláda.

"Koncepcia preto striktne rozlišuje možné nástroje riešenia na vládnej úrovni a na úrovni národného energetického regulátora ako tvorcu možných cenových opatrení v energetike smerom k sociálne ohrozeným skupinám obyvateľstva," zdôraznil regulačný úrad v predkladanom materiáli.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.