Rusko zastavilo dodávky plynu pre Ukrajinu, tranzit Kyjev garantuje

Kyjev 16. júna (TASR) - Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan oznámil, že Rusko dnes úplne zastavilo dodávky plynu pre Ukrajinu, no Kyjev garantuje, že dodávky pre odberateľov ruského plynu v Európe budú pokračovať aj naďalej. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Musím oznámiť, že dodávky plynu pre Ukrajinu klesli na nulu," vyhlásil Prodan na tlačovej konferencii.

Podľa informácií z ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom sa krátko po 8.00 h SELČ, čo bol termín na zaplatenie požadovanej sumy z dlhu Ukrajiny voči ruskej firme, začali dodávky plynu na Ukrajinu znižovať. Gazprom však zároveň oznámil, že dodávky pre európskych odberateľov budú pokračovať v plnom rozsahu a Ukrajina je povinná ich zabezpečiť.

Šéf Gazpromu Alexej Miller dnes obvinil Kyjev z "nekonštruktívneho prístupu" v rámci rokovaní o plyne a z vydierania s cieľom dosiahnuť "ultranízku" cenu za dodávky komodity. "V dôsledku nekonštruktívneho prístupu ukrajinskej vlády sme museli od dnešného dňa zaviesť pre Ukrajinu režim zálohových platieb," povedal Miller na stretnutí s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom, pričom dodal, že ukrajinská strana pri rokovaniach zaujala pozíciu, ktorá sa inak ako vydieraním nazvať nedá. "Požadujú za plyn ultranízku cenu," dodal Miller.

Medvedev v tejto súvislosti dodal, že Moskva je pripravená pokračovať v rozhovoroch s Kyjevom o riešení sporu za plyn, ak krajina v plnej miere splatí dlhy za dodávky ruského plynu. "Nemali by sme sa vzdávať možností na dialóg. Sme pripravení na pokračovanie rozhovorov pod podmienkou, že dôjde k urovnaniu všetkých dlžôb," povedal premiér na stretnutí s Millerom a ruským ministrom energetiky Alexandrom Novakom.

Spor s Ukrajinou ohrozuje podľa Gazpromu dodávky plynu do EÚ

Sídlo ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom v Moskve 16. júna 2014. Foto: TASR/AP

Rusko vidí "nezanedbateľné" riziká, ktoré ohrozujú tranzit do Európskej únie (EÚ). Povedal to šéf ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller len niekoľko hodín po tom, čo Moskva zastavila dodávky plynu na Ukrajinu.

To je už tretie prerušenie dodávok pre spory okolo platieb za posledné desaťročie. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Pokiaľ ide o tranzitné riziká, existujú a sú nezanedbateľné," povedal Miller na tlačovej konferencii. Gazprom vyhlásil, že Ukrajina musí najprv zaplatiť dlh za už dodaný plyn vo výške takmer 4,5 miliardy USD (3,3 miliardy eur) a začať platiť za ďalší plyn dopredu, než obnoví dodávky.

Šéf Naftogazu chce zvýšiť dodávky na Ukrajinu prostredníctvom reverzného toku

Výkonný riaditeľ ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Naftogaz Andrij Kobolev odpovedá na otázky novinárov v Kyjeve 16. júna 2014. Foto: TASR/AP

Šéf ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Naftogaz Andrij Kobolev požiadal Európsku komisiu, aby Európska únia zvýšila dodávky plynu na Ukrajinu prostredníctvom reverzného toku, keďže Rusko od dnešného dňa dodávky plynu pre Ukrajinu zastavilo. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

"Naftogaz sa rozhodol obrátiť na Európsku komisiu s návrhom, aby zabezpečila väčší objem plynu pre Ukrajinu prostredníctvom reverzného toku cez Slovensko," povedal Kobolev počas schôdzky predstaviteľov ukrajinskej vlády. "V súčasnosti dostávame v rámci celkových reverzných dodávok okolo 16 miliónov kubických metrov (m3) plynu denne. Tento objem by sme chceli zvýšiť," dodal šéf Naftogazu.

"Dostali sme informáciu, že dodávky plynu boli znížené na nulu, pokračujú len tranzitné dodávky v objeme 185 miliónov m3 denne určené pre Európu," povedal ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan. V tejto súvislosti uviedol, že Ukrajina zaistí spoľahlivé dodávky pre európskych odberateľov ruského plynu. V reakcii na najnovší vývoj udalostí komisár Európskej únie pre energetiku Günther Oettinger vyzval na ďalšie kolo trojstranných rokovaní, ktoré by sa malo uskutočniť koncom júna.

Eustream nezaznamenal dopoludnia zmeny v dodávkach plynu z Ukrajiny

Na snímke areál spoločnosti Eustream a.s. Veľké Kapušany 15. apríla 2014. Foto: TASR/Roman Hanc

Spoločnosť Eustream nezaznamenala dnes na kompresorovej stanici Veľké Kapušany, na hranici s Ukrajinou, k 11.30 hod. SEČ zníženie tlaku alebo objemov plynu smerujúceho z východu do EÚ. Uviedol to dnes pre TASR hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan v reakcii na informáciu agentúr Reuters, AP a RIA Novosti, že ruská plynárenská spoločnosť Gazprom zastaví dodávky plynu na Ukrajinu po tom, ako ukrajinská spoločnosť Naftogaz nesplnila do stanoveného termínu podmienku splatenia aspoň časti dlhu za plyn.

"Ukrajinská strana nám potvrdila nomináciu na dnešný deň v nezmenenej výške. Situáciu na slovensko-ukrajinskej hranici budeme nepretržite monitorovať a pravidelne vyhodnocovať," ubezpečil hovorca eustream, a.s.

Spoločnosť Eustream je podľa Chuguryana pripravená na slovenskom území zabezpečiť reverzný tok plynu z Rakúska v objeme 23,8 milióna kubických metrov (1m3) plynu denne a z Českej republiky v objeme 67 miliónov m3 denne. "Ide o deklarované technické maximá na oboch bodoch, ktoré slovenský prepravca plynu dodrží," spresnil.

V prípade potreby by podľa neho prichádzalo do úvahy aj využitie novovybudovaného slovensko-maďarského prepojenia, ktorého výstavba je na slovenskej strane úplne dokončená. "Nový plynovod by mohol poslúžiť pre núdzové zásobovanie Maďarska, čo si vyžaduje urýchlené dokončenie prác aj na maďarskej strane," dodal Chuguryan.

eustream, a. s., je prevádzkovateľom prepravnej siete zemného plynu v SR. Jeho hlavným poslaním je preprava plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy. Eustream vlastní a prevádzkuje vysokotlakový prepravný systém, ktorý pozostáva zo 4 až 5 paralelných potrubí v celkovej dĺžke viac ako 2255 km a štyroch kompresorových staníc s celkovým inštalovaným výkonom viac ako 600 MW.

SPP dodáva plyn všetkým zákazníkom bez obmedzenia
Slovenský plynárenský priemysel, a. s. (SPP), dnes nezaznamenal žiadne obmedzenie dodávok zemného plynu z Ruskej federácie (RF). "Ubezpečujeme našich zákazníkov, že aj v prípade mimoriadnej situácie je naša spoločnosť pripravená zabezpečiť plynulé a spoľahlivé dodávky zemného plynu pre všetkých svojich zákazníkov na Slovensku," uviedol hovorca SPP Peter Bednár v súvislosti s obmedzením dodávok plynu pre Ukrajinu zo strany RF.

Pripomenul zároveň, že SPP ako kľúčový dodávateľ zemného plynu na Slovensku a zároveň dodávateľ poslednej inštancie, má v prípade obmedzenia dodávok plynu z Ruskej federácie cez územie Ukrajiny k dispozícii viacero nástrojov pre zabezpečenie plynulého zásobovania Slovenska zemným plynom.

SPP podľa neho disponuje v prvom rade dostatočnými zásobami plynu v podzemných zásobníkoch na území SR, v ktorých je v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi z dôvodu teplej zimy uskladnené nadštandardné množstvo plynu. SPP je zároveň schopný aktívne nakupovať zemný plyn na spotových trhoch a reverzným tokom tento plyn prepraviť na Slovensko.

V prípade pretrvávania obmedzenia dodávok dlhšiu dobu a následnej nízkej likvidity na spotových trhoch, SPP môže tiež využiť diverzifikačnú zmluvu, ktorá bola podpísaná po plynovej kríze v roku 2009 a využiť prepravu plynu na Slovensko reverzným tokom cez Českú republiku.

Slovenský plynárenský priemysel, a. s., priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. SPP poskytuje dodávky energií a s nimi spojené služby na Slovensku a aj na medzinárodných trhoch.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.