Kurz eura vzrástol

Foto: TASR/AP

Frankfurt nad Mohanom 16. júna (TASR) - Spoločná európska mena dnes zmazala časť minulotýždňových strát. Hlavnou príčinou sú podľa obchodníkov signály Európskej centrálnej banky (ECB), že zrejme nebude v najbližšom období pokračovať v uvoľňovaní menovej politiky. Informovala o tom agentúra DPA.

Popoludní sa euro predávalo po 1,3566 USD, pričom jeho kurz v ranom obchodovaní klesol až na 1,3513 USD/EUR. ECB stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,3532 (v piatok: 1,3534) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7390 (0,7389) eura.

Hlavným dôvodom popoludňajšieho posilnenia spoločnej meny bola podľa obchodníkov správa agentúry Bloomberg. Agentúra s odvolaním sa na vysokých predstaviteľov ECB tvrdila, že banka nepripravuje v najbližších mesiacoch ďalšie expanzívne opatrenia. Aj keď banka len pred nedávnom uvoľnila menovú politiku, mnohí investori počítajú s tým, že prijme ďalšie opatrenia v boji proti dlhodobo nízkej inflácii a slabému rastu, ako je napríklad rozsiahly program výkupu dlhopisov.

Naopak, pozitívne makroekonomické údaje z USA nemali výraznejší vplyv na dianie na devízovom trhu. Americká priemyselná produkcia v máji vzrástla viac, než sa očakávalo, a dôvera priemyselných firiem v štáte New York sa nečakane výrazne zlepšila.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.