Nemci vyškolili Ronalda a spol., Portugalsko deklasovali 4:0

Nemecký futbalista Thomas Müller sa teší po strelení úvodného gólu zo značky pokutového kopu v zápase základnej G-skupiny Nemecko - Portugalsko na svetovom šampionáte vo futbale v brazílskom meste Salvador 16. júna 2014. Foto: TASR/AP

Salvador 16. júna (TASR) - Futbalisti Nemecka zdolali v úvodnom zápase G-skupiny na MS v Brazílii Portugalsko jednoznačne 4:0. Vo svojom 100. vystúpení v rámci svetových šampionátov tak zaknihovali cenný triumf, pod ktorý sa podpísal prvým hetrikom na MS Thomas Müller, jeden presný zásah pridal Mats Hummels. Priebeh stretnutia ovplyvnilo vylúčenie portugalského stopéra Pepeho v 37. minúte, ktorý sa porúčal pod sprchy po ataku hlavou práve muža zápasu na Müllera.

Nemci sa najbližšie na MS predstavia v sobotu 21. júna, vo Fortaleze nastúpia o 21.00 SELČ proti Ghane. Portugalsko čaká dôležité stretnutie z hľadiska ďalšieho účinkovania na turnaji o deň neskôr v Manause, keď sa o 18.00 miestneho času stretne s USA.

Fotogaléria zo zápasu Nemecko - Portugalsko

Kapitán Portugalska Cristiano Ronaldo neveriacky pozerá v zápase základnej G-skupiny Nemecko - Portugalsko na svetovom šampionáte vo futbale v brazílskom meste Salvador 16. júna 2014. Foto: TASR/AP

G-skupina, 1. kolo:

Nemecko - Portugalsko 4:0 (3:0)

Góly: 12., 45.+1, 78. Müller (prvý z 11 m), 32. Hummels. ŽK: Pereira. ČK: 37. Pepe. Rozhodovali: Mažič - Ristič, Djurdjevič (všetci Srb.), 51.081 divákov.

Nemecko: Neuer - Boateng, Mertesacker, Hummels (73. Mustafi), Hoewedes - Khedira, Lahm, Kroos - Müller (81. Podolski), Özil (62. Schürrle), Götze

Portugalsko: Patricio - Pereira, Alves, Pepe, Coentrao (65. A. Almeida) - Veloso (46. Costa), Moutinho, Meireles - Nani, H. Almeida (28. Eder), Ronaldo

Priebeh zápasu
Úvodných desať minút prinieslo atraktívnu hru, ktorej pomohli aj veľké defenzívne nedostatky na oboch stranách. Málo razantný odkop Patricia po nevydarenej "malej domov" zachytil na osi Khedira, no jeho pokus z prvej minul len tesne priestor portugalskej brány. V 12. minúte však už mali Nemci dôvod na radosť. Pereira pracoval rukami pri zastavení dôrazného Götzeho v pokutovom území síce aktívne, no ofenzívny stredopoliar sa porúčal na zem vcelku ochotne a nariadenú penaltu premenil presnou strelou k ľavej žrdi Müller. Hra následne nabrala pokojnejší priebeh, vzruch v hľadisku nastal až v 25. minúte, keď Naniho náprah spoza šestnástky letel tesne nad bránou Neuera. Po polhodine hry sa opäť dostali k slovu Nemci, Özil oslovil prihrávkou Götzeho, ktorého pokus zblokoval Pereira na roh. Loptu si pri zástavke nachystal Kroos a presným centrom našiel vo vzduchu Hummelsovu hlavu - 2:0. Dôležitý moment vzhľadom na ďalší vývoj duelu sa odohral v 37. minúte, keď Pepe zasiahol v súboji o loptu Müllera rukou do tváre. Ten sa ľahko porúčal na trávnik a následne mu uštedril portugalský stopér úder hlavou, za čo si vyslúžil od srbského arbitra Mažiča červenú kartu. V nadstavenom času prvého dejstva zasadil Portugalčanov tretí gólový úder strelou zblízka opäť Müller.

Gólový apetít mohli Nemci zveľadiť v 51. minúte. Özil si pohybom vypýtal prihrávku za obranu, no zakončil len do nôh brankára Patricia a následná Müllerova dorážka hlavou nebola presná. V ďalšom priebehu hrali Nemci s pokojom na kopačkách, no portugalský tréner Paulo Bento musel mať vrásky na tvári z výsledku aj predvádzanej hry. V 65. minúte navyše nútene použil aj tretie striedanie, keď zranený Coentrao opustil ihrisko na nosidlách a spoločne s Hugom Almeidom nedohrali pre zdravotné problémy. Nemcom nestačilo ani trojgólové vedenie a nevýrazných Portugalčanov dorazil tretím gólom Müller, keď v 78. minúte doklepol loptu do siete z tesnej blízkosti. Aj záver duelu sa niesol v nemeckej réžii a bez výraznejších komplikácii triumfovali v otváracom stretnutí na MS nad Portugalskom 4:0.

Hlasy po zápase:

Philipp Lahm, kapitán Nemecka (zdroj: ČT Sport): "V náročných podmienkach sme dosiahli skvelé víťazstvo. Vieme, že systém hry bez klasického útočníka nám vychádza, už sme tak dosiahli niekoľko víťazstiev. Dnes sme strelili góly v správny moment. Červená karta pre Pepeho bolo správne rozhodnutie. Víťazstvo netreba preceňovať, čaká nás ešte dlhá cesta."

Ricardo Costa, obranca Portugalska (zdroj: ČT Sport): "Je ťažké hrať proti takému tímu ako Nemecko. Nezačali sme dobre, v úvode sme stratili veľa lôpt. Vylúčenie Pepeho samozrejme narušilo našu predzápasovú taktiku. Potom to už bolo proti kvalitnému súperovi veľmi ťažké"."

Thomas Müller, trogólový strelec Nemecka (zdroj: ČT Sport): "Po dvadsiatich minútach bolo po zápase. Sám som tomu nechcel uveriť. Proti oslabenému súperovi sme potom mali niekoľko šancí náskok ešte zvýšiť. Hetrik samozrejme teší."

Jerome Boateng, obranca Nemecka (zdroj: DPA): "Na začiatku sme vyvinuli na súpera útočný tlak a pokračovali sme v ňom prakticky počas celého duelu. Bol to výborný kolektívny výkon."

Paulo Bento, tréner Portugalska (zdroj: DPA): "Už od začiatku zápasu sme pôsobili strateným dojmom. Snažili, ale nešlo to. Nemci hrali výborne. Dobre sme odohrali len prvých päť minút, potom sme sa hľadali."

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.