Vedci objavili novú Picassovu maľbu - pod povrchom jeho iného obrazu

Na snímke konzervátorka Patricia Faverová ukazuje na obrázok neznámeho muža, ktorého maľbu našli pod jedným z pvých majstrovských diel Pabla Picassa s názvom The Blue Room. Foto: TASR/AP Photo

Washington 17. júna (TASR) - Dosiaľ neznámu maľbu španielskeho kubistického maliara Pabla Picassa objavili americkí kurátori a vedci pod povrchom jedného z jeho najskorších veľdiel Modrá izba z roku 1901. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na umelecké múzeum The Phillips Collection (PC) vo Washingtone.

Počas uplynulých piatich rokov sa reštaurátorom a bádateľom z PC, Národnej galérie umenia (NGA), Cornellovej univerzity a Múzea vo Winterthure podarilo získať jasnejšie zobrazenie záhadnej maľby ukrytej pod povrchom zmieneného diela. Ide o portrét neznámeho muža vyhotovený vo vertikálnej kompozícii.

Bádanie pomocou infračerveného žiarenia odhalilo tvár muža spočínajúcu na jeho ruke s tromi prsteňmi na prstoch. Postava je odetá v saku a motýliku. Podľa kurátorov technická analýza diela potvrdila, že maľbu vytvoril Picasso tesne pred Modrou izbou.

Fotogaléria: Skrytá maľba pod maľbou The Blue Room

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.