Bosque urobí v zostave Španielska zmeny, proti Čile chce uspieť

Tréner španielskej futbalovej reprezentácie Vicente del Bosque Foto: TASR/AP

Brasilia 17. júna (TASR) - Ak chce obhajca trofeje zo Španielska zostať aj prakticky v hre o postup do osemfinále na futbalových majstrovstvách sveta v Brazílii, musí v stredu zdolať tím Čile (21.00 SELČ na Maracane v Rio de Janeiro). Po šokujúcom debakli s Holandskom (1:5) sa v základnej zostave trénera Vicente del Bosqueho očakávajú zmeny na viacerých postoch.

Napriek nečakane vysokej prehre na úvod zostáva tréner Španielov pokojný. Napokon, zverenci 63-ročného del Bosqueho začali prehrou aj pred štyrmi rokmi na svetovom šampionáte v JAR, pričom potom nasledovala séria šiestich víťazstiev na ceste za prvým svetovým titulom. V prospech Španielov hovorí aj ďalšia štatistika, podľa ktorej pod vedením del Bosqueho od EURO 2008 nikdy neprehrali dva súboje v rade.

"Možno urobíme v zostave dve alebo tri zmeny," povedal del Bosque pre španielsku televíznu stanicu Cuatro. "Ak však aj pristúpime k zmenám, neznamená to, že nad niekým mám zdvihnutý prst. Nikto z hráčov by sa nemal ničoho báť, všetci majú našu pozornosť. Ale mužstvo je dôležitejšie ako pocity jednotlivca. Sme flexibilní, ale to neznamená, že teraz budeme všetko meniť po jednej prehre."

Kapitán a brankár Iker Casillas má zrejme naďalej dôveru reprezentačného trénera napriek obrovskej "gólovej" chybe proti Holandsku. Čerstvú krv by však mohol del Bosque priviesť na stopérsky post, kde môže nastúpiť aj defenzívny univerzál Javi Martinez namiesto Sergia Ramosa alebo Gerarda Piqueho. Martinez je však alternatívou aj za Xabiho Alonsa na poste štítového záložníka. Zmena by mala nastať aj v strede pola, kde by mal 34-ročný tvorca hry Xavi postupne odovzdať štafetu 22-ročnému Kokemu, ktorý má za sebou oslnivú sezónu s Atleticom Madrid.

Čile už aj s Paredesom

"V stretnutí proti Holandsku veci nefungovali tak, ako sme chceli, ale náš kolektív je silný a viac jednotný ako kedykoľvek predtým, s obrovskou túžbou hrať ďalší zápas," povedal Koke pre oficiálny portál španielskej federácie. "Čile bude veľmi náročným súperom, ale ak sa im vyrovnáme v rýchlosti, tak potom v ostatných ukazovateľoch budeme mať navrch."

Čile už bude mať k dispozícii aj krídelníka Estebana Paredesa, ktorý pre zranenie vynechal prvý duel s Austráliou (3:1), ale odvtedy už trénoval s tímom. Španieli hrali s Čile desaťkrát, pričom osemkrát vyhrali a dvakrát sa skončil duel remízou. Naposledy v septembri minulého roka sa skončil zápas na neutrálnej pôde v Ženeve 2:2, pričom Španiel Jesus Navas vyrovnal až v nadstavenom čase. Na MS 2010 v JAR v základnej skupine vyhralo Španielsko nad Čile 2:1, ale do osemfinále sa kvalifikovali obe mužstvá.

"Tím Španielska poznáme, pretože sme s nimi odohrali v posledných rokoch niekoľko zápasov," citoval 33-ročného Paredesa oficiálny portál čílskej asociácie. "Bude to zápas na život a na smrť pre nich, pre nás by to v prípade výhry bol posledný krok na ceste za postupom do osemfinále. Poctivo sme pracovali na našej nátlakovej hre. Žiadny súper neatakuje súpera tak ako my, zápas so Španielskom nebude výnimkou. Rozhodne nemyslíme na nerozhodný výsledok. Máme víťaznú mentalitu."

B-skupina, 2. kolo:

Španielsko - Čile, streda 21.00 SELČ, Estadio do Maracana, Rio de Janeiro, hlavný rozhodca: Mark Geiger (USA)

pravdepodobné zostavy:

Španielsko: Casillas - Azpilicueta, Ramos, Martinez, Alba - Xabi Alonso, Busquets - Silva, Xavi, Cazorla - Costa

Čile: Bravo - Isla, Medel, Jara, Mena - Diaz - Aranguiz, Valdivia, Vidal - Alexis Sanchez, Vargas

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.