Opatrovateľský príspevok postihnutého dieťaťa chce NOVA upraviť

Na snímke poslanec Daniel Lipšic Foto: TASR/Štefan Puškáš

Bratislava 17. júna (TASR) – Opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR Daniel Lipšic a Jana Žitňanská (NOVA) chcú odstrániť znevýhodnenie pri vyplácaní príspevku na opatrovanie zdravotne ťažko postihnutého dieťaťa. Vyplýva to z novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, o ktorej by mal na najbližšej schôdzi (24. 6.) rokovať parlament.

"Peňažný príspevok na opatrovanie je dlhodobo na nízkej úrovni a je predmetom nespokojnosti opatrovateľov a ťažko zdravotne postihnutých osôb. Ide o fyzicky i psychicky náročnú činnosť, ktorá nie je dostatočne ocenená," uvádzajú poslanci v návrhu.

Súčasné znenie zákona podľa nich znižuje príspevok v prípade, ak opatrované zdravotne ťažko postihnuté dieťa navštevuje školské zariadenie v rozsahu viac ako 20 hodín týždenne. "V praxi to znamená znevýhodnenie všetkých ťažko zdravotne postihnutých detí, ktoré sa zúčastňujú na vzdelávacom procese a na príprave na budúce uplatnenie v živote," upozorňujú Lipšic so Žitňanskou.

Poslanci zdôrazňujú, že čas školského vyučovania presahuje hranicu 20 hodín týždenne, čo znamená vždy krátenie príspevku pre rodiča – opatrovateľa a všeobecnú požiadavku absolvovania povinnej školskej dochádzky označujú za ešte viditeľnejší problém. "Okrem toho, rodič dieťaťa – opatrovateľ sa o dieťa stará nielen počas školského roka, ale aj počas školských prázdnin alebo sviatkov. Návrhom sa toto znevýhodnenie odstraňuje tak, aby výšku príspevku na opatrovanie neovplyvňovala návšteva školy ťažko zdravotne postihnutým dieťaťom," vysvetľujú zákonodarcovia.

Zároveň presadzujú zvýšenie príspevku v prípade, ak opatrovateľ nemá vlastný príjem, zo súčasných 49,80 eura na 100 eur. Zdôvodňujú to potrebou lepšej podpory rodičov – opatrovateľov s ťažko postihnutým dieťaťom, ako aj tým, že suma sa od zavedenia zákona nezmenila. Novela by mala podľa návrhu nadobudnúť účinnosť 1. januára 2015.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.