Oznamovateľ kartelu môže od júla 2014 dostať odmenu až 100-tisíc eur

Bratislava 17. júna (TASR) – Protimonopolný úrad (PMÚ) SR bude môcť od júla 2014 v rámci tzv. whistleblower programu odmeňovať oznamovateľov kartelov – fyzické osoby.

Radoslav Tóth Foto: TASR/Martin Turanovič

Odmena môže dosiahnuť 1 % zo súčtu pokút uložených v jednom rozhodnutí, maximálne však 100.000 eur.

Ak by pokuta nebola zaplatená, tak oznamovateľ bude mať nárok na odmenu vo výške 50 % pôvodne nárokovateľnej odmeny, najviac však na 10.000 eur. Úrad sľubuje aj ochranu identity oznamovateľa. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii v Bratislave podpredseda PMÚ SR Radoslav Tóth.

"Tento inštitút bude účinný od 1. júla 2014 a cieľom je posilniť boj proti najťažším porušeniam hospodárskej súťaže, teda proti kartelom. Nepokrýva teda všetky porušenia hospodárskej súťaže, ale len tie najťažšie – horizontálne dohody," spresnil. Inštitút odmeny oznamovateľa podľa jeho slov už zaviedli v Maďarsku a vo Veľkej Británii.

Oznamovateľom kartelu môže byť podľa slov Tótha len fyzická osoba, ktorá nie je zamestnancom podnikateľa, ktorý už požiadal PMÚ SR o tzv. leniency program (program zhovievavosti, pozn. TASR). "Chceme týmto odstrániť dvojitú výhodu z jedného priznania," poznamenal.

Úrad od inštitútu odmeny pre oznamovateľa kartelu očakáva zvýšenie motivácie ľudí, ktorí majú relevantné dôkazy a informácie o karteloch, aby s nimi prišli na PMÚ. "V súčasnosti je totiž stále väčším problémom to, že kartely sú čoraz sofistikovanejšie a úrad čoraz ťažšie získava dôkazy. Inštitútom mierime na súčasných, ale aj bývalých zamestnancov – manažérov veľkých firiem, ktorí boli blízko pri nejakých dohodách s potenciálom kartelu," dodal Tóth.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.