Militanti zaútočili na najväčšiu irackú ropnú rafinériu v meste Bajdží

Iracká ropná rafinéria v meste Bajdží Foto: TASR/AP

Bagdad 18. júna (TASR) - Sunnitskí ozbrojenci z organizácie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) prevzali dnes kontrolu nad väčšinou irackej ropnej rafinérie v meste Bajdží.

"Militantom sa podarilo preniknúť do rafinérie. Kontrolujú výrobné jednotky, administratívnu budovu a štyri kontrolné veže," povedal predstaviteľ rafinérie pre agentúru Reuters s tým, že ide o 75 percent areálu rafinérie.

Boje militantov s príslušníkmi bezpečnostných síl dnes pokračovali pri hlavnej riadiacej miestnosti. Útok sa začal o štvrtej hodine ráno miestneho času (03.00 h SELČ) a bol smerovaný na dva z troch hlavných vstupov do rozľahlého komplexu.

Zahraničný personál evakuovali z rafinérie už v utorok. V jej areáli zostali iba príslušníci bezpečnostných síl a irackí zamestnanci, ktorí sa pripravovali na očakávaný útok.

Organizácia ISIL, ktorá spustila mohutnú ofenzívu v severnom Iraku, sa usiluje vytvoriť kalifát na severe Sýrie a Iraku. Bojuje proti irackej šiitskej vláde, podporovanej Iránom.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.