Skokani do vody sa inšpirujú padajúcimi Brazílčanmi na MS vo futbale

Pád Brazílčana Freda (vpravo) po zrážke s Chrovátom Dejanom Lovrenom počas úvodného zápasu šampionátu medzi Brazíliou a Chorvátskom, 12. júna. Foto: TASR/AP

Sao Paulo 18. júna (TASR) - Teatrálny pád Brazílčana Freda v otváracom súboji MS proti Chorvátsku (3:1) spustil debatu o simuláciách vo futbale. Kým útočník "kanárikov" rezolútne odmieta prifilmovanie pádu a stojí za penaltovým verdiktom rozhodcu Juičiho Nišimuru, francúzsky reprezentant Loic Remy považuje jeho čin za hanebný a žiada tvrdé potrestanie.

"Veľmi dobre vedel, čo robí. Hodil sa v správnom čase na trávnik. Lovren ho nepostrčil, nebol tam žiaden faul. Podľa mňa by mal za to útočník dostať trest," vyhlásil Remy, ktorý v rokoch 2006-2008 hral spoločne s Fredom vo francúzskom Lyone.

Fredov kúsok okamžite rozprúdil debatu o filmovaní a jeho mieste vo futbale, či je to neodlúčiteľná súčasť hry, alebo zlá reklama pre najpopulárnejší šport na svete. V angličtine sa výraz pre simuláciu "diving" používa aj pre skoky do vody a práve zástupcovia tohto olympijského športu poukázali na zaujímavú paralelu. Rovnako ako v skokoch do vody totiž aj vo futbale hrá dôležitú úlohu rozhodca, ktorý posudzuje vydarenosť daného pádu.

"Pozorne sledujem dianie na futbalovom šampionáte a veľký dojem urobili na mňa pády, ktoré som doteraz videl," povedal pre agentúru AP Drew Johansen, tréner amerických skokanov na OH 2012 v Londýne. "Rovnako ako v skokoch do vody, aj vo futbale je to o prilákaní pozornosti rozhodcu. Myslím si, že práca rúk Freda bola rozhodujúca pri jeho páde. V olympijskom hodnotení by som mu dal známku 9,5."

Rozhodca Nišimura v 71. minúte duelu Brazília - Chorvátsko (3:1) za stavu 1:1 nariadil po zákroku Dejana Lovrena na Freda penaltu v prospech domácich. Opakované zábery ukázali, že kontakt medzi chorvátskym obrancom a útočníkom "kanárikov" bol iba minimálny. Brazílčania napokon otočili skóre duelu a do šampionátu vstúpili víťazstvom 3:1. Lovren v reakcii na zákrok povedal, že turnaj sa nemusí ani hrať a pohár môžu rovno darovať Brazílii.

Skokani do vody naopak hľadajú vo Fredovej simulácii inšpiráciu. Johansen, ktorý povedie americký tím aj na OH 2016 v Riu de Janeiro, by chcel progresívne techniky pádov brazílskych hráčov dokonca využiť v tréningovom procese. "Keď ich vidím padať na trávnik, v hlave si premietam, ako by som ich techniky mohol použiť v prospech nášho skokanského tímu," dodal Johansen.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.