Testovanie v rozpore s epidemiologickými zásadami

thumbnail

3 OTÁZKY pre: exministra zdravotníctva Tomáša DRUCKERA

  • Ako hodnotíte výsledky prvého kola „dobrovoľne povinného“, tzv. skríningového testovania na Slovensku?

Plošné testovanie tak ako bolo navrhnuté, neprinieslo Slovensku sľubované výsledky, pretože ani nemohlo. Použité testy nie sú vhodné na takéto plošné testovanie. Testovať zdravých ľudí nemá význam, a vôbec nie testami, ktoré fungujú iba pri vysoko infekčných ľuďoch. Žiadať ľudí, aby sa stretávali hromadne na testovaní, stáli niekde až hodiny v nepriaznivom počasí bez primeraného dôvodu, je zbytočným rizikom a je v priamom rozpore s epidemiologickými pravidlami boja s prenosnými chorobami. Len pre porovnanie ‒ testovanie, ktoré sa realizuje priebežne, dokázalo odhaliť stosedemdesiattisíc pozitívnych prípadov z približne 1,7 milióna testovaných v porovnaní s plošnými testami, ktoré odhalili z 1,3 milióna testovaných menej ako desaťtisíc pozitívnych prípadov.

 

  • Je z odborného hľadiska relevantné podľa výsledku testu napríklad z 18. januára určovať právo pohybu na verejnosti ešte aj po štrnástich dňoch?

Považujem za neakceptovateľné, ale aj rozumu odporujúce, aby sa podmieňoval pohyb osôb na základe „pochybného“ výsledku testu, ktorý je starý dva týždne. Za toto obdobie sa môže jednak človek nakaziť a samotný test nepreukazuje, že človek nie je infekčný ďalšie dni. Treba dodržiavať základné ochranné opatrenia, ktoré eliminujú prenos ochorenia.

 

  • Do akej miery môže zdravie obyvateľstva poškodiť odkladanie neakútnej starostlivosti?

Znižovanie dostupnosti ambulantnej, ale aj ústavnej zdravotnej starostlivosti má a bude mať jednoznačne veľmi nepriaznivý vplyv na zdravotný stav najmä súčasných chronicky chorých pacientov a kvalitu života chorých. Je to dané tým, že mnohí ľudia na Slovensku prakticky úplne stratili prístup k zdravotnej starostlivosti. Už údaje z posledného štvrťroka minulého roka ukázali, že zomrelo až o päťdesiat percent viac ľudí, ktorí nemali COVID-19, a mimo nemocníc, ako to bolo v minulých rokoch.

 

Zhováral sa (ib) – Foto: archív (td)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.