Tvrdý boj medzi predsedom a podpredsedom

thumbnail

Slovenská národná strana po prehratých voľbách stratila svoju pozíciu i vplyv. Slovenská národná strana utrpela v parlamentných voľbách na jar tohto roka potupnú porážku. Po tom, čo bola druhá  najsilnejšia strana koalície a jej predseda A. Danko zastával post šéfa parlamentu, získala len 3,14 percenta hlasu voliča. Upadla do útlmu a po niekoľkých mesiacoch je preferencie klesli na úplné dno. Oscilujú medzi jedným a dvoma percentami voličskej podpory. Vo vnútri strany stúpa nespokojnosť s jej vedením.  Predseda SNS A. Danko tesne po voľbách vyhlásil, že sa vzdáva funkcie predsedu strany a pravdepodobne skončí v politike. Po voľbách i počas pandémie Covid-19 sa odmlčal. A nielen on, ale aj ostatní členovia vedenia strany, resp. bývalí poslanci NR SR. Plánovaný snem na jar 2020 pre pandémiu posunuli na 12. septembra.

  • VIAC KANDIDÁTOV

Ako sa blížil termín snemu politická aktivita A. Danka začala stúpať. Chodil po Slovensku a v statusoch na sociálnej sieti sa ľudsky vyznával zo svojich skúseností vo vysokej politike. Potom nasledovali jeho telefonáty a osobné návštevy delegátov snemu a okresných predsedov. Začiatkom leta už bolo zrejmé, že svojej funkcie predsedu sa nevzdal a plánuje opätovne kandidovať na najvyšší post v strane. To vyvolalo nevôľu širšej straníckej komunity. Vznikli neformálne skupiny za záchranu SNS. Jedna sa sformovala v Banskej Bystrici, kde dokonca tamojšia krajská rada oficiálne nominovala ako kandidáta na post predsedu strany Radovana Baláža, bývalého poslanca NR SR. Druhá skupina sa vytvorila z niektorých čelných predstaviteľov bratislavských a nitrianskych okresných zástupcov. Vznikla platforma Za záchranu SNS, ktorá si zriadila profil na sociálnej sieti. Začalo sa verejne diskutovať o ďalších možných kandidátoch. Boli medzi nimi Lukáš Machala, Pavol Slota (syn bývalého predsedu SNS Jána), Peter Švec z Nitry a už spomínaný oficiálny kandidát R. Baláž.

Očakávalo sa, že viaceré krajské rady nepodporia súčasného predsedu. Ich rozhodnutia boli prekvapením. Mnohí kritickí delegáti proti vedeniu strany na čele s A. Dankom zmenili názor a reflektovali na jeho vysvetlenia, prečo chce znova kandidovať. Tak sa stalo, že Danko získal nominácie z bratislavskej, trenčianskej i prešovskej krajskej rady.

  • NOVÝ HRÁČ

Počas tohto vývoja podpredseda strany Anton Hrnko viackrát na svojom profile na sociálnej sieti uverejnil kritický status proti predsedovi. Jeho statusy pribúdali a čoraz otvorenejšie písal o vzťahoch vo vedení SNS a o A. Dankovi. Rozhodoval vraj sám, bez vedomia predsedníctva, ale aj poslaneckého zboru. Hrnko dokonca pritvrdil a písal aj o národnostnom pôvode A. Danka v statuse pod názvom: Chce mať Andrej Danko sochu na budinskom hrade? Ďalej vysvetľuje: „Prečo to spomínam? Kapituláciu uhorského revolučného vojska pri obci Világoš pred ruským generálom Paškievičom podpísal Artúr Görgöy, pra-pra-pra-predok neuveriteľne dobrého človeka Andreja Danka. Andrej Danko a my všetci s ním sme svoj Világoš utrpeli 29. februára tohto roku. Bol to výprask skutočne hodný predka nášho milého predsedu. Teraz už je len otázka, či tento výprask bude v histórii zaznamenaný len ako zlyhanie vedenia strany alebo bude definitívny a SNS pôjde na dno aj so svojím neuveriteľne dobrým predsedom.“ Prívrženci A. Danka nazvali podpredsedu strany zradcom.

  • SNS BEZ VPLYVU

SNS stojí pred križovatkou svojich novodobých dejín. A. Danko zmenil svoj názor a z politiky neodchádza. Naopak, úspešne presviedča delegátov snemu SNS, aby ho 12. septembra podporili. Názor zmenil aj A. Hrnko. Verejne tvrdil, že kandidovať nepôjde a podporoval nominanta Banskej Bystrice exposlanca R. Baláža. Podľa našich zistení sa však od polovice augusta usiluje získať oficiálnu nomináciu od trnavskej, resp. košickej krajskej rady.

Členská základňa ostala nespokojná. Prejavilo sa to odchodom možno štyridsiatich percent členstva zo strany. Tí, čo ostali, skôr požadujú zmenu. Nielen na poste predsedu, ale aj v stanovách. Tie totiž štatutárovi priznávajú silnú pozíciu rozhodovať. Dôležité bude či SNS demokratizuje zmenou stanov a vráti k svojej pozitívne národnej a vlasteneckej politike. Podobne to vníma aj možný protikandidát L. Machala: „Po neúspechu vo voľbách som očakával väčšiu sebareflexiu vedenia SNS. V strane absentuje dialóg a úprimnosť. Som zástancom omladenia a profesionalizácie strany. Osud národniarov v plnej miere závisí od delegátov snemu. Ak nepodporia zmenu stanov a nové smerovanie strany, SNS bude na dlho okrajovým hráčom na slovenskej politickej scéne.“

Podľa aktuálnych neoficiálnych informácií zo dňa 24.8.2020, kedy už bola tlačená verzia SNN 35 vo výrobe, Anton Hrnko získal relevantnú nomináciu banskobystrického kraja. R. Baláž sa nominácie vzdal a krajská rada podporila A. Hrnka. Je teda oficiálnym protikandidátom A. Danka. Na sneme sa rozhodne teda medzi predsedom a podpredsedom, kto bude budúci predseda SNS. Najnovšie kandidatúru podpredsedu SNS podporujú aj kandidáti, ktorí nezískali potrebnú nomináciu jednej z krajských rád na Slovensku. Ide o spoločný postup exposlanca R. Baláža, syna expredsedu SNS P. Slotu a poradcu A. Danka z NR SR L. Machalu.

Na konferencii o Nežnej revolúcii, kedy boli ešte obaja politici na jednej straníckej lodi. Dnes si nevedia prísť na meno. Kto z nich vyhrá?

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.