Ukrajinsko-ruský konflikt môže byť iba zámienka pre inú vojnu

thumbnail

Život je hra, v ktorej najnovšie platia cudzie pravidlá a názvoslovie. Hráme ju a čoraz viac si myslíme, že nám ide o život. Nikto nám ho však nevezme, kým sme schopní spomínať si na pôvodné zákony tejto hry. Najhľadanejší agent tajných služieb Edward Snowden prichádza s „novinkou“. Islamský štát vraj existuje výlučne zásluhou tých, ktorí ho označujú za najväčšie zlo na svete.

Je dosť možné, že práve pre toto vyjadrenie sa dohodne s predstaviteľmi krajiny, kde sa zdržuje v dočasnom azyle – Ruskej federácie. Edward Snowden, niekdajší spolupracovník americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), medzinárodne hľadaný Edward Snowden, ktorý našiel dočasné útočisko v Rusku, sa najnovšie počas telemostu Moskva ‒ Ženeva vyznal návštevníkom medzinárodného filmového festivalu o ľudských právach v Ženeve z túžby vrátiť sa práve do tohto švajčiarskeho mesta. Blízka spolupracovníčka Edwarda Snowdena povedala filmovým tvorcom, že bývalého spolupracovníka americkej Národnej bezpečnostnej agentúry sa snažila najať ruská tajná služba, jej ponuku však odmietol. Toto sú zatiaľ informácie renomovanej agentúry AP. Teda nie konšpirácia.

PIRUETA

Edward Snowden Gives First Interview In RussiaSnowden v roku 2013 strávil šesť týždňov na medzinárodnom letisku v Moskve, keď sa mu nepodaril prestup do lietadla smerujúceho na Kubu. „Strašne rád by som sa vrátil do Švajčiarska, niektoré z mojich najkrajších spomienok sú zo Ženevy. Je to úžasné miesto,“ vyhlásil najnovšie v priebehu videokonferencie počas Medzinárodného filmového festivalu a fóra o ľudských právach. Švajčiarske periodikum Bild to prekvapilo. Pred dvomi rokmi totiž ten istý Bild zverejnil slová toho istého Snowdena: „Myslím si, že sa tu neustále odlamujú spätné zrkadlá... tu nedostaneš v reštauráciách vodu z kohútika, musíš si kúpiť fľaškovú... všetci tu nenávidia Rómov. Ešte nikdy som nevidel ľudí, ktorí sú takí rasistickí ako Švajčiari. Ježiši, tí na všetkých hľadia zvrchu. Dokonca aj na seba navzájom.“ Jediné, čo sa vtedy Snowdenovi na Švajčiarsku páčilo, bola tamojšia legálna prostitúcia.

QUI BONO?

Každému je jasné, že nedávna vražda politika Nemcova v Moskve je zámienka. Nie každému už však vysvetlenie, na čo zámienka a v koho záujme. Potreboval smrť Nemcova Vladimír Putin? Aj laik v oblasti budovania vzťahov s verejnosťou by povedal – to je šialenstvo. To sa nezariaďuje popravou pred verejnými kamerami, ale nejakou náhodnou dopravnou nehodou či v prípade nevyhnutnosti pádom lietadla. Skôr sa natíska paralela – je tu príliš veľa podobností v rukopise páchateľov vraždy Nemcova a vraždy novinára Georgija Gongadzeho. O tej však vieme, že vyústila do Oranžovej revolúcie na Ukrajine, teda cez zvrhnutie prezidenta Kučmu, pokračovala Majdanom a tým, čo je dnes v Donecku a Luhansku na dennom poriadku.

SNOWDEN

Rada s veľkým „R“. Rada pre zahraničné vzťahy USA ‒ CFR. Väčšina jej členov, vlastne všetci, nikdy nepracovali vo výkonných funkciách politiky USA ‒ či už domácej, alebo zahraničnej. Ale už v časoch Rockefellera v päťdesiatych rokoch minulého storočia si CFR za päťdesiattisíc dolárov „kúpila“ Henryho Kissingera. Paradoxný politik – v jednej osobe poradca amerického prezidenta, ktorý viedol vojnu vo Vietname a tiež nositeľ Nobelovej ceny za prínos k jej ukončeniu. Na scénu však opäť vráťme bývalého spolupracovníka americkej tajnej služby, milovníka i nepriateľa Švajčiarska zároveň Edwarda Snowdena. Od neho má pochádzať informácia, nad ktorou panuje také isté „oficiálne ticho“ ako nad zmiznutím letov Malajzijských aerolínií či už nad oceánom – nácvik? – alebo neskôr nad Ukrajinou. Oficiálne a už vo vojne „Ruska proti Ukrajine“. Snowden naznačil, že Isil (Islamský štát) je dielom CFR práve tak ako už zabudnutá al-Káida či agent Bin Ládin.

ISIL

ISILJe to vlastne obsahové spojenie dvoch súvisiacich pojmov – Islamský štát a Levanta. Levanta je v preklade označenie pre krajiny blízkeho a stredného východu – Izrael, Palestínsky autonómny štát, Libanon, Jordánsko a Sýriu. Český novinár Václav Danda tvrdí: „Videá s popravami (či domnelými alebo skutočnými) islamistických rukojemníkov sú v mnohých smeroch podivné. Rovnako ako ich takmer okamžitá „erifikácia“ americkými či britskými tajnými službami aj oficiálnymi politickými elitami. Ponúka sa tu paralela k zostrelenému boeingu nad Ukrajinou. Hlavná otázka, ktorú by sme si preto v týchto chvíľach mali položiť, je opäť rovnaká: V čí prospech je teatrálne „rezanie hláv“? Nejde iba o zámienku, po ktorej svetová verejná mienka „zhltne“ ďalšiu vojenskú inváziu na Stredný východ, respektíve do Sýrie? Zaujímavé otázky. Nejde v skutočnosti len o podvrhy tajných služieb, ktoré majú neustálymi vojnami posledných rokov už unavenú verejnosť pripraviť na otvorenie „druhého frontu“ na Blízkom východe? A prečo by to robili?

KONŠPIRÁCIA?

Likvidácia Asadovho režimu je pre Američanov kľúčová z mnohých dôvodov. Okrem prístupu k sýrskemu nerastnému bohatstvu ide hlavne o vytlačenie ruského vplyvu z oblasti. V Sýrii má Moskva po desaťročia vojenskú základňu, ktorej význam je strategicky podobný tej v krymskom Sevastopole. Otvorenie druhého frontu pomocou Isil je teda asi súčasťou protiruského ťaženia v Ukrajine. Čo má byť v cieli či na konci tohto ťaženia? Po tom, čo agent istej rozviedky Usáma bin-Ládin vykonal svoju prácu a bol odstránený, je potrebné dostať pod kontrolu skutočných islamistických bojovníkov, ktorých splodila mystifikácia s 11. septembrom. Použiť ich proti Asadovi v Sýrii a potom sústredených na jedinom mieste ich zlikvidovať. Uchopiť tak konečne pevne pod kontrolu celý Stredný východ vytlačiť z oblasti ruský vplyv, ktorý už raz zabránil americkej invázii do Sýrie. Počas uskutočnenia takéhoto plánu treba zamestnať Moskvu – a svetovú verejnosť ‒ problémami inde. Čo tak napríklad na Ukrajine?

Ivan BROŽÍK - Foto: archív, internet



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.