Umelecké fondy – rôznorodosť bez definitívy

thumbnail

POZNÁMKA

Roman KALISKÝ-HRONSKÝ

Keď spolu so vznikom Slovenskej republiky vznikol Fond na podporu kultúry Pro Slovakia, umelci aj širšia verejnosť sa potešili, že financie vo výške jedného percenta domáceho produktu by mali každoročne prispievať na kultúru a umenie, aby ten nastupujúci kapitalizmus mal okrem tvrdého materializmu aj nejakú protiváhu v metafyzických hodnotách. Objem financií z rozpočtu štátu do fondu Pro Slovakia sa nenapĺňal, ani poslanie fondu sa teda nikdy celkom nenaplnilo, až napokon rozhodnutím vlády zanikol.

Aby v tom nebol priveľký chaos, treba pripomenúť, že rôzne odvetvia kultúry a umeleckej tvorby mali a stále majú svoje vlastné fondy, ktoré tvorcovia spolufinancujú zo svojich honorárov cez príspevky stanovené zákonom. Máme tu literárny, hudobný aj výtvarný fond. Sú to inštitúcie zo zákona a majú slúžiť tvorcom, o čo sa cez svoje volené orgány aj snažia. Sú však autori, ktorým sa to nepáči, lebo neradi odvádzajú solidárne z honorárov percentá, hoci kedysi veľmi radi využívali podporu, ktorú im fondy poskytovali.

Podpornú činnosť v kultúre priamo cez dotácie vykonával v rôznych segmentoch priamo aj štát cez ministerstvo kultúry a jeho komisie. To sa však obmedzí v najbližšej budúcnosti preto, že ministerstvo delegovalo mnohé svoje právomoci na nový fond, ktorý založilo. Oficiálne vyhlásenie hovorí: „Fond na podporu umenia je nová verejnoprávna inštitúcia, ktorej vznik ministerstvo kultúry iniciovalo s cieľom podpory širokej škály kultúrnych aktivít, a to ešte väčším objemom finančných prostriedkov ako doteraz. Fond nahrádza významnú časť dotačného systému ministerstva kultúry, pričom na efektívnu podporu umeleckých aktivít, kultúry a kreatívneho priemyslu pôjdu dotácie nielen z rozpočtu MK SR, ale aj z osobitného príspevku z odvodov prevádzkovateľov hazardných hier. Ide o prelomový krok vo financovaní kultúry, keďže o takomto type podpory budú rozhodovať samotní zástupcovia umeleckej obce.“

Závažné je najmä to, že kultúra, ale aj šport budú dostávať časť peňazí zo ziskov hazardných hier. Iste, veď práca na poli kultúry i športu je tiež svojím spôsobom hazardnou hrou, teda isté príbuzenstvo sa v tom dá vysledovať. Ukázalo sa to v roku 2009, keď vznikol nový Audiovizuálny fond (AVF). Má pomáhať tvorcom pri realizácii diel definovaných v jeho názve. No už krátko po začiatku svojej existencie musel AVF čeliť problémom pri sťažnostiach na možné korupčné praktiky a vzápätí musel byť „reorganizovaný“. Ľudský faktor je vždy tvrdý oriešok.

Čo prinesie nový kultúrny fond, ktorý bude prerozdeľovať určitý objem financií pre rôzne odvetvia umeleckej tvorby? Či to bude napríklad zníženie byrokratickej záťaže pre umelcov, to zatiaľ nevedno. Isté je, že fond už má svoj najvyšší orgán, teda radu. Minister kultúry Marek Maďarič vymenoval deviatich členov rady Fondu na podporu umenia. Členmi rady sa stali: Pavol Weiss – predseda, Vladimír Kyseľ, Peter Michalovič, Anna Miklovičová, Irina Čierniková, Zora Rusinová, Alexander Halvoník a Zuzana Komárová. Prvé výzvy na podporu kultúrnych aktivít vypíše Fond na podporu umenia do konca tohto roka.



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.