Umelkyne, ktoré nemožno neobdivovať

thumbnail

Vokálne Paper Moon Trio pravidelne interpretačne obohacuje kultúrne podujatia. Zvonivé hlasy, lahodné melódie huslí, ukulele a gitary, elegantné retro oblečenie a účesy, atmosféra swingového veku a podmanivá krása ‒ to sú Paper Moon Trio. Už po druhýkrát obohatili podujatia Záhorského osvetového centra, na ktorých sa spolupodieľajú vedeckí a osvetoví pracovníci tak Matice slovenskej, ako aj ďalších kultúrnych organizácií. Interpretujú americké, české i slovenské skladby džezu a swingu. Ich prítomnosť vyčarovala úsmevy nejedného diváka i poslucháča... Slovenské národné noviny ich požiadali o interview. Odpovedali všetky Kristína UHLÍKOVA, Barbora MEDEKOVÁ a Andrea KRUŽLIAKOVÁ.

 

  • Stretli ste sa v orchestri Bratislava Hot Serenaders... Ako ste sa dostali k džezovej a swingovej hudbe, prečo práve tento žáner a kto vás najviac inšpiruje?

Kristína UHLÍKOVÁ: Myslím si, že každý, kto sa dostal k tejto hudbe a imponovala mu, ju má zakorenenú už kdesi v detstve. Veľkou súčasťou života sa mi stala práve vďaka orchestru Bratislava Hot Serenaders a spočiatku boli mojou najväčšou inšpiráciou práve Barbora a Andrea, ktoré ma doviedli k úžasným Boswell Sisters, Andrew Sisters, sestrám Allanovým a aj nášmu slovenskému vokálnemu triu Tri dievčatká či Včielky. Každá pieseň, ktorú sa rozhodneme zaranžovať, je plná nostalgie, citu a krásnej harmónie. To nás neustále posúva vpred a do budúcna inšpiruje.

  • Hrávate tak slovenské, české, ako aj slovenské piesne. Nedávno ste vystúpili na podujatí, ktoré bolo venované spisovateľovi Ivanovi Horváthovi, čo sa priam dokonale dopĺňalo. Aký máte vzťah k slovenskej kultúre, slovenským dejinám a našim osobnostiam?

Kristína UHLÍKOVÁ: Vždy nám bolo a aj bude cťou byť súčasťou dôležitých udalostí na Slovensku, čo aj práve spomínané podujatie bolo. Sme veľmi vďačné sa všetky osobnosti, ktoré nám neustále dávajú inšpiráciu práve pri nachádzaní nových skladieb do repertoára.

  • Čo všetko sa vám splnilo a aké máte ďalšie plány?

Barbora MEDEKOVÁ:  V roku 2016 sa Paper Moon Trio stalo víťazom súťaže Jazz Start Up, vďaka čomu sme dostali možnosť zostaviť náš debutový album Teba vrúcne milujem. Plány sú jednoduché ‒ hrať, oživovať starú džezovú hudbu a prenášať naše potešenie z nej na poslucháčov. Ja osobne za najväčší úspech pokladám to, že fungujeme popri rodinách a deťoch a že nás to spolu neustále baví.

  • Mimoriadne si dávate záležať aj na dobovom oblečení či účesoch. Ako vznikol nápad urobiť takýto retro projekt? Ste takto zamerané aj v súkromí?

Barbora MEDEKOVÁ: Účesy a oblečenie sú trochu štylizované. Je veľmi ťažké nájsť dobové originály, ktoré by boli použiteľné, prípadne sa hneď pri hraní nezničili. Doplnky ako náušnice, brošne či náhrdelníky nosíme všetky po babičkách. Trio vzniklo spontánne a rovnako prirodzene bolo pre nás prepojiť hudbu s vizuálom. Každá z nás je tak trochu retro. Máme vzťah k starým veciam a našej histórii, navštevujeme starožitníctva a rady recyklujeme.

  • Hráte v nezvyčajnom spojení hudobných nástrojov s dominantným spevom. Existuje alebo existovala vo svete podobná kapela, ktorá hrá alebo hrala v takomto zložení a v podobnom žánri ako vy?

Andrea KRUŽLIAKOVÁ: U nás na Slovensku sme sa nestretli s podobným zoskupením, ktoré by sa v takomto zložení a aranžmánoch zameriavalo na „starý džez“, ako my familiárne nazývame tento žáner. Vo svete je však takých zoskupení viac. Poznáme aj takých, ktorí výhradne interpretujú piesne našich obľúbených Boswell Sisters. To však nie je čisto dámske zoskupenie. Priznám sa, že aktuálnu scénu nemáme až takú zmapovanú, my sa sústreďujeme skôr na tie autentické starodávne zoskupenia. Najväčšou inšpiráciou sú pre nás jednoznačne už spomínané Boswell Sisters alebo Mills Brothers. To boli vynikajúci muzikanti, speváci a zároveň inštrumentalisti/stky.

  • Od čoho je názov a čo presne symbolizuje?

Andrea KRUŽLIAKOVÁ: Inšpiráciou bola pre nás pieseň z dvadsiatych rokov It's Only A Paper Moon, ktorú sme medzičasom už vyradili z nášho repertoáru. Paper Moon, v preklade „papierový mesiac“, zároveň symbolizuje zlatú éru Hollywoodu a strieborného plátna, čo je nám veľmi blízke a rady sa k tomu vraciame, pretože to na nás vplýva eleganciou, umelecky a štýlovo.

Lukáš PERNÝ ‒ Foto: www.miaumagazin.sk - Katarína KRIŽANOVIČOVÁ, www.hudba.sk



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.