Úpravca národných dokladov

thumbnail

Anna Kostelničáková: Čaro ornamentu, Vydavateľstvo MS, Martin 2013

Ľudový ornament je špecifický umeleckým a kultúrnym prvkom, ktorý svojou jedinečnosťou charakterizuje daný región, spoločenstvo, ale má aj nezanedbateľný vplyv na výtvarné umenie, architektúru či užité umenie. Autorka Anna Kostelničáková prináša monografiu o jednom z najplodnejších slovenských výtvarníkov venujúcich sa ornamentalistike, ktorým je Štefan Leonard Kostelničák.

Kniha týždňa - čaro ornamentu - A.kostelničáková -Matica slovenská
Kniha týždňa - čaro ornamentu - A.kostelničáková -Matica slovenská

Akademický maliar Štefan Leonard Kostelničák sa narodil 14. februára 1900 v Spišskej Starej Vsi. Po absolvovaní gymnázia v Prešove narukoval na prvú svetovú vojnu. Po návrate istý čas študoval teológiu, no láska k výtvarnému umeniu napokon zvíťazila. Študoval v Košiciach, v Prahe a v Brne. Už počas štúdia ho mimoriadne zaujala slovenská a neskôr aj moravská ornamentálna tvorba, ktoré obe vychádzali z ľudových tradícií. Ako vynikajúci maliar slovenských ornamentov zhotovil na pamiatku desiateho výročia vzniku Česko-Slovenskej republiky významné dokumenty z dejín českého a slovenského národa ‒ Deklaráciu slovenského národa, Provolání Národního výboru o samostatnosti česko-slovenského štátu, Pittsburskú dohodu a iné. Farebné reprodukcie týchto diel sa stali cennými ozdobami škôl, úradov či miestností slovenských spolkov na čele s Maticou slovenskou. Majster Kostelničák sa neskôr venoval aj keramike, tvorbe pohľadníc či realizáciám interiérových malieb. Výtvarné umenie u neho vyštudovalo mnoho nadaných žiakov, ktorých si vyberal prednostne z chudobných slovenských rodín. Zomrel náhle v septembri 1949, no jeho odkaz z už spomínaných národných dokumentov je stále živý. Monografia Čaro ornamentu pre svoju skutočne reprezentatívnu formu vyšla už v druhom vydaní a určite poteší každého milovníka výtvarného umenia a slovenského ornamentu zvlášť.

(mab)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.