Úspešný divadelný festival Ivana Stodolu

thumbnail

Palúdzka v Liptove bola centrom matičných ochotníkov a ich súborov. Liptovský Mikuláš žil 5. ‒ 6. októbra 2018 ochotníckym divadlom. Divadelný odbor Matice slovenskej, ktorý aktuálne združuje tridsaťsedem divadelných súborov z celého Slovenska, v spolupráci s Domom MS v Liptovskom Mikuláši usporiadali už tretí ročník Divadelného festivalu Ivana Stodolu. Festival v Liptovskom Mikuláši bol doteraz prehliadkou matičných súborov, ale za tri roky sa stal taký známy, že účinkovať na ňom chcú aj súbory, ktoré nie sú členmi Divadelného odboru MS. Tohto roku sa na festivale zúčastnilo šesť divadelných súborov, ktoré svoje predstavenia  uviedli v Kultúrnom dome v mestskej časti Palúdzka.

NÁDEJ PRE FESTIVAL

V piatok 5. októbra 2018 sa na otvorení festivalu zúčastnili aj primátor mesta  Ján         Blcháč a štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Rudolf Urbanovič. Privítal ich riaditeľ Domu MS a zároveň aj podpredseda MS Marek Nemec. Primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč pozdravil prítomných divadelníkov a divákov. Vyslovil presvedčenie, že festival s celoslovenskou účasťou bude aj naďalej pokračovať a zaželal prítomným príjemný umelecký zážitok. Potom sa slova ujal  predseda poroty Marián Lacko, ktorý je i predsedom Divadelného odboru Matice slovenskej. Oboznámil prítomných s úlohami DO MS a s propozíciami súťaže. Na lístky hlasovali predovšetkým diváci  tak ako v škole v stupnici od jedna do päť. Jednotlivé výkony hodnotila aj laická porota v zložení Darina Beťková a Viera Mráziková. Odborná porota pracovala v zložení Marián Lacko, dramaturgička Dana Turanská a herec Pavol Sedlačko.

KOMISÁRKY Z KRUPINY

Ako prvý sa predstavil Divadelný ochotnícky súbor Braxatoris  z Krupiny s hrou Komisárky. Zaujímavosťou na hre bolo, že  ženské postavy hrali muži. Ako druhý vystúpil Divadelný súbor Podzámčok s hrou Sladký život  v Jabloňove. Hra nás zaviedla do nedávnej minulosti, keď sme sa museli prispôsobiť dobe, poukázala však na to, že v podstate sa nič nemení. V piatok sa ako poslední predviedli divadelníci z Divadelného súboru Prameň z Detvianskej Huty s klasickou hrou Jozefa Gregora Tajovského Ženský zákon. Toto predstavenie svojou čistotou a hereckými výkonmi oslovilo divákov a účinkujúci si za svoje výkony zožali zaslúžený potlesk, aj keď hrali v neskorých večerných hodinách.

DIVADELNÝ JEDÁLNIČEK

Na druhý deň sa už od skorých ranných hodín varil divadelný guláš. O desiatej hodine sa po prvý raz v tomto kultúrnom dome premietala rozprávka, teda začalo tu fungovať  kino. Potešili sa najmä najmladší diváci, ktorí uvideli rozprávku Spievaj. V popoludňajších hodinách sa ako prvý predstavil Divadelný súbor Okno z Lipovského Jána. Pripravili  hru pod názvom Ryba pre štyroch. Táto hra sa často hráva na ochotníckych scénach, je to sonda do medziľudských vzťahov. Ako druhý vystúpil Sásanský ochotnícky súbor (SOS) zo Sásy. Potešili organizátorov, že uviedli hru Ivana Stodolu Jožko Púčik a jeho kariéra. Túto známu predlohu zahrali naozaj s chuťou a milo prekvapili. Ako posledné sa predstavilo Ľupčianske netradičné divadlo Lunetrdlo. Šéf divadla Jaroslav Janíček uviedol  monodrámu Obvoďák. Hra čerpá z lekárskeho prostredia, ktoré hlavný protagonista dôverne pozná, keďže pracuje ako obvodný lekár.

■  ÚSPEŠNÝ TAJOVSKÝ

Po skončení posledného divadelného predstavenia sa laická i odborná porota poradili, vo svojom hlasovaní zohľadnili aj hlasovanie divákov a napokon rozhodli. Na štvrtom mieste sa umiestnili tri súbory, a to DOS Braxatoris z Krupiny,  DS Podzámčok, DS Okno Liptovský Ján. Na treťom mieste sa umiestnilo Lunetrdlo Partizánska Ľupča a na druhom SOS Sása. Putovnú cenu Ivana Stodolu za rok 2018 získal DS Prameň Detvianska Huta za hru Ženský zákon. Ukázalo sa, že klasická hra s dobrou réžiou a s hereckými výkonmi dokáže osloviť aj súčasného diváka. Po skončení festivalu pripravili organizátori spoločenské posedenie s hudbou a tombolou. Matiční divadelníci aj tohto roku úspešne ukončili svoju divadelnú sezónu a aktivity, ktoré počas celého roka uskutočňovali. Ukazuje sa, že práve Divadelný odbor je v Matici slovenskej životaschopný a aktívny. Teší sa aj pozornosti matičného vedenia, ktoré tento odbor i aktívne podporuje. Je to oblasť, ktorá je v našej činnosti jedna z prvoradých. Podpora folklórneho hnutia, divadelníkov, vedy a najmä spolkovej činnosti je akosi prirodzenou súčasťou Matice slovenskej. Môžeme len dúfať, že štvrtý ročník Divadelného festivalu Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši bude minimálne rovnako úspešný, ako to bolo v tomto roku. Celkovo si na festival v tomto ročníku našlo cestu vyše štyristo divákov, ktorí sa mohli zabaviť pri ôsmich hodinách divadelných inscenácií.

  Text a foto: Peter VRLÍK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.