Útok na identitu nášho národa

thumbnail

Ľudské dejiny tvoria rôzne historické epochy. Vplyvné ríše svoj historický odkaz nezaznamenávali len do kroník, ale aj do sôch, pomníkov či pamätníkov. Ak ríša padla, historickí nástupníci ‒ väčšinou jej oponenti ‒ sa usilovali s jej dejinným obdobím vyrovnať. Veľakrát pritom ničili historický odkaz, umelecké diela nevynímajúc. Žiaľ, takýto vulgárny politický revanš sa objavil aj na Slovensku. Minulý týždeň neznámy páchateľ poškodil pamätník Andreja Hlinku v bratislavskom Ružinove.

            Dejiny 20. storočia sú takýmto konaním poznačené najviac. Dôvodom je skutočnosť, že v tomto období vznikali totalitné ríše zla ‒ nacistická Tretia ríša a boľševické štáty Európy. Ich predstavitelia neboli hodní pamätníkov, a preto ľudia tieto diela po ich páde ničili.

  • STARÝ FENOMÉN

So svojou históriou sa musí národ vyrovnať sám. Nie však emotívne, ale vedeckým skúmaním a objektívnym zhodnotením daného obdobia alebo osobnosti v kontexte doby. Dôležité sú fakty, nie pocity. Ak výskum preukáže, že skúmané obdobie či osoba pôsobili v rozpore s ľudskou dôstojnosťou, so slobodou a s demokraciou – možno umelecké diela, pripomínajúce ich pôsobenie, aj odstrániť.

Ak sa sochy likvidujú pod vplyvom emotívneho splanutia, je to fenomén nekultúry. Svedkami toho sme v USA, kde nedávno biely americký policajt usmrtil podozrivého páchateľa čiernej pleti. Policajtov zavreli do väzby, ale vášne odporcov tohto činu sa rozšírili v mnohých štátoch sveta. Boli to protesty proti rasizmu a americkým stereotypom. Nespokojní Američania mali na takéto protesty právo, pokým sa nezvrhli na pouličné boje a rabovanie. Vrcholom však bolo poškodzovanie a odstraňovanie sôch významných osobností amerických dejín ‒ vrátane otcov amerického národa –, ktoré boli spojené s režimom, potierajúcim práva černochov. Protesty sa preniesli do Európy. Aktivisti poškodili pamätníky takým osobnostiam, akými boli George Washington, Thomas Jefferson, Krištof Kolumbus či Theodore Roosevelt.

Tieto protesty podnietili k trestnému činu aj neznámeho páchateľa, ktorý poškodil pamätník Andreja Hlinku. Sprejom prestriekal nápis Za Boha a národ a pred monument na podestu nastriekal nápis: Roma Lives Metter, čo v preklade znamená Na životoch Rómov záleží. V čase uzávierky tohto vydania SNN polícia páchateľa neodhalila.

  • REAKCIE POLITIKOV
Páchateľ v r oku 2007 výrazne poškodil pamätník tri dni pred jeho oficiálnym odhalením. Oprava stála tisíce eur.

„Takéto konanie treba rezolútne odmietnuť. Je to extrémizmus, ktorý nemá na Slovensku čo hľadať.  Maticu slovenskú, ale aj mňa osobne poškodenie pamätníka Andreja Hlinku mrzí o to viac, že som sa osobne podieľal ako hovorca mestskej časti Ružinov na jeho odhalení v roku 2007. Tri dni pred jeho odhalením  pamätník vážne poškodil mladík, vraj z nešťastnej lásky. Dnes je to o to horšie, že útok na odkaz otca národa nesie v sebe ideologický nános,“ uviedol pre SNN predseda Miestneho odboru MS v Ružinove  a správca Matice slovenskej Maroš Smolec.

Na útok zareagovali aj viacerí politici. Poslankyňa Anna Záborská (OĽaNO) na sociálnej sieti Kresťanskej únie čin odsúdila a uviedla, že je proti akejkoľvek forme extrémizmu. „Zneuctením pamätníkov, ako toho venovaného Andrejovi Hlinkovi, sa to začína,“ dodala. Jej kolega zo strany SMER-SD Dušan Jarjabek pre Denník S uviedol: „Je to rovnaká úbohosť, ako ničiť židovské cintoríny alebo odstraňovať pamätníky pre veliteľov Červenej armády.“ Podpredseda neparlamentnej SNS Anton Hrnko to komentoval na sociálnej sieti slovami: „Tento čin mohol spáchať len slaboduchý, hlúpy a zbabelý človek. Myslím si, že o ľuďoch tohto typu sa vyjadril aj americký prezident. Sú to úbožiaci, ktorým nie je nič sväté, a zbabelci, ktorí sa boja ísť do priamej konfrontácie s relevantnými názormi, a tak udierajú spoza bučka.“ Pravdepodobne rómsky aktivista takto vyjadril svoj názor na problémy tejto menšiny. Dôvod na to nemal žiadny. Na Slovensku sú totiž občania iných národností plnohodnotnými občanmi republiky, a dokonca práva menšín sú u nás nadštandardné. O rasizme nemožno na Slovensku vôbec hovoriť.

  • OTEC NÁRODA

Andrej Hlinka je skutočným otcom slovenského národa. Jeho pôsobenie v politickom, spoločenskom i duchovnom živote vytvorilo základ modernej slovenskej štátnosti. A to nielen počas druhej svetovej vojny, keď vznikla prvá Slovenská republika, ale aj v súčasnosti. Dnes žneme Hlinkovu náročnú prácu. Máme štátnosť. Slovenský národ je samostatný, svojbytný a za dvadsať rokov existencie preukázal životaschopnosť. Napriek jednoznačným historickým skutočnostiam o hodnote odkazu Andreja Hlinku existujú politici a verejné osoby, ktoré jeho osobnosť spochybňujú. Zaujímavosťou bolo, že tzv. mainstreamové médiá tento útok potichu neriešili.

Pavol JAVORSKÝ – Foto: internet, Denník S



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.