Útok na Maticu slovenskú v predvečer novembra je trápny

thumbnail

Koho a čo všetko ešte potrebujú odstrániť, aby si konečne sprivatizovali štát? Ponovembrová normalizácia na Slovensku pokračuje. A tie isté podlé praktiky, ktoré používali isté záujmové zoskupenia pred „zamatovou“ v službách ortodoxných boľševikov, sa dnes naplno využívajú v službách... Krágľovanie a verejný politický lynč je po dvadsiatich piatich rokoch späť. V mene  ‒ vraj – demokracie.

Súkromné rádiá, vrátane súkromného verejnoprávneho, hrajú  týchto dňoch opäť Krylovho Beránka. Na indexe je však jeho Demokracie. Pretože ponovembrová slovenská „demokracia“ poslala tú Krylovu do vyhnanstva mediálneho zabudnutia. Pamätáte sa? Demokracie rozkvétá byť s kosmetickou vadou, Ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce. A z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce...“

  • CERBEROVIA SLOBODY

Sami sa označili za slušných a ostatných vyhnali do salaša neslušných. Sami sa označili za pravdovravných, a tých, ktorí vnímali život inak, povyhadzovali z práce. Sami sa považujú za demokratov, ale iba polovici pravdy dovolia dýchať. Čoraz viac ju nútia do sobáša s podvodom. Keď dôstojní otcovia z kazateľní rozprávajú o (ne)morálke, nikto si ich nevšimne. Keď sa však v pastierskych listoch vyjadria, ako by sa mohli a mali občania správať – napríklad v takých zlomových okamihoch demokracie, ako sú voľby, nazvú ich farizejmi a tými, čo politikárčia. Keď ich ide kupovať Penta, bijú sa do pŕs, že už nikdy ani slova nenapíšu. A keď ich Penta kúpi s menšinovým podielom, to už je v poriadku. Opäť za žold hor sa do (nad)práce. Nevadí, koho prachy beriem, hlavne že beriem.

  • MERITUM

obrodená matica 1 - webAk nikomu neprekáža, že predseda politickej strany, ktorá na Slovensku zrejme v rozpore so zákonom (pretože pán predseda je zrejme v rozpore so zákonom cudzinec) vyzýva voličov na juhu Slovenska, aby volili len kandidátov z jeho menšiny, je to pre cerberov demokracie v poriadku. Ak Matica slovenská, ktorá v súlade so zákonom (podporovanie národných myšlienok a tradícií) vyzýva Slovákov na juhu Slovenska voliť zodpovedne, cerberovia demokracie to pranierujú. Ak sa člen politickej strany uchádza o miesto generálneho riaditeľa verejnoprávneho súkromného dvojbodkového čohosi, je to v poriadku. Ak sa o miesto poslanca v štyridsiatom piatom mestskom obvode uchádza správca verejnoprávnej Matice, už to zrazu v poriadku nie je. Ak noviny, ktorých celoživotným poslaním pár vyvolených jedincov, takmer sektárov, je robiť výlučne politickú propagandu výlučne iba určitej vybranej časti politického spektra, upozorňujú na to, že si niekto v inom titule alebo na jeho stránkach robí jednorazovú kampaň, ide o schizofréniu alebo potvrdenie toho, čo sa vo verejnosti už ani len nešepká, ale priam kričí – mediálnu žumpu. Ak takéto noviny píšu, že Matica zostala v 19. storočí, potom ony samé sú práve v najhnusnejších päťdesiatych rokoch minulého storočia. Prípadne v jeho normalizačných rokoch.

  • KRYLA TO ZABILO

To, čo sa po novembri 1989 udialo v našej spoločnosti, nepriamo zabilo v úvode spomínaného pesničkára, idola revolučných tribún Karla Kryla. Ale nechal nám tu svoje nadčasové myšlienky:
„Demokracie dozrává do žaludečních vředů. Bez poctivosti, bez práva a hlavně bez ohledů. A je to mýlka soukromá snad optického klamu, že místo srdce břicho má a místo duše tlamu...“  Ak niektoré médium vyčíta inému, že jeho novinári a prispievatelia majú „k politike blízko“, ide o frašku, ak to samotné médium platí bývalých hovorcov a poradcov politikov či členov vlády. Ale to už sme zas pri tej schizofrénii.

Denník SME vo svojom vydaní 7. 11. uverejnil článok s názvom Matica nechce voliť menšiny. „Je zrejmé, že antagonistický. Avšak prečo plný lží, konštrukcií a urážok..? Asi preto, že jeho autorom je bývalý realitný maklér, študent súkromnej školy v Bratislave v rukách pravicového politika, chlapec s ohýbateľným chrbtom bez vlastného názoru. A dokonca podľa jedného investigatívneho blogera v službách Lipšicovej strany Nova. Čo od  nevzdelaného realiťáka očakávate?“ Vyjadril sa na margo šéfredaktor SNN a správca Matice slovenskej Maroš Smolec, ktorého SME krivo obvinilo a osočilo, že ako kandidát na komunálneho poslanca v bratislavskom Ružinove si robí kampaň cez Maticu, konkrétne  je nakonte Facebooku. „Samozrejme je to lož, podáme žiadosť o opravu. Klamstiev tam bolo viac. Ak ju neuverejnia, aj žalobu,“ dodal Smolec.

Podľa M. Smolca kontaktoval ho redaktor Dugovič a s podmienkou do 16.00 hodiny mal odpovedať na štyri otázky. Rovnako kontaktoval aj predsedu MS M. Tkáča. Napriek výzve na autorizáciu, text na posúdenie neposlal. Z odpovedí použil po jednej vete (!!!).

Pre úplnosť uverejňujeme najskôr text celého článku v SME a potom aj odpovede správcu  a predsedu MS, ktoré denníku účelovo neuverejnil. Rovnako ponúkame linky na tzv. redaktora Mateja Dugoviča.

Text v denníku, SME, 7.11, 1-2 strana:

Matica nechce voliť menšiny

[SME; 256/2014; 07/11/2014; s.: 2; Matej Dugovič ; Zaradenie: Spravodajstvo]

Správca Matice Maroš Smolec propaguje svoju kandidatúru na jej Facebooku

Matica tesne pred voľbami politizuje. Jej šéf Marián Tkáč tvrdí, že nie sú a politickí a tento údel majú už od vzniku.

BRATISLAVA. Matica slovenská sa dva týždne pred komunálnymi voľbami zapojila do politiky. Hoci podľa svojich stanov pôsobí ako nadstranícka, jej predseda Marián Tkáč v internetovej výzve vystríha pred menšinovými stranami a odporúča voliť politikov, ktorí preferujú tradičné národné a kresťanské hodnoty alebo sociálne istoty. Ešte aktívnejšie vstúpil do politiky správca Matice Maroš Smolec. V Bratislave kandiduje za ružinovského poslanca s podporou Smeru, SNS a Strany zelených Slovenska.

Strany priamo nemenovali

„To už naozaj mohli rovno povedať, že odporúčajú voliť Smer, SNS, Mariana Kotlebu a KDH. Matici to podľa mňa neprislúcha,“ vraví bývalý minister kultúry Daniel Krajcer. Poslanec Smeru a člen kultúrneho výboru Peter Fitz tvrdí, že Matica by sa mala akýchkoľvek vyjadrení k politike zdržať. Tkáč tvrdí, že Matica je nadstranícka, lebo žiadnu stranu nemenovali, no apolitickí byť nemôžu. Naráža napríklad na vydávanie matičného týždenníka. „Zákon o Matici nám ukladá upevňovať slovenské vlastenectvo. Teda, čo tu nie je v poriadku?“  Matica podľa Lászloá Sólyoma sa z Mosta ‒ Híd vyzýva, aby ľudia volili proti menšinám. „Matica slovenská zostala ešte niekde v 19. storočí. Mala by si konečne uvedomiť, že rozmanitosť tejto krajiny je výhoda, a nie nevýhoda a podľa toho sa aj správať.“ Predseda kultúrneho výboru Dušan Jarjabek zo Smeru hovorí, že Matica apelovala na národné princípy, a to nie je problém. „Národné cítenie by sme mali mať asi všetci rovnaké.“ Poslanec OĽaNO Jozef Viskupič označil vyjadrenia za krátkozraké a zlé rozhodnutie vedenia. Tkáč tvrdí, že vstup do politiky je matičným údelom už od jej vzniku.

Podporil sa sám

Maroš Smolec vedie aj matičné Slovenské národné noviny, cez ktoré si napríklad na facebookovej stránke robí predvolebnú kampaň. Okrem spoločných odkazov mu „noviny“ priamo vyjadrili podporu. Členovia Matice sa podľa Smoleca môžu politicky angažovať a aj tak robia. Krajcer vraví, že keby matičiar kandidoval ako nezávislý, bolo by to v poriadku, podľa Viskupiča to Matici ubližuje.

Na strane SNS

V matičných novinách dostáva veľa priestoru aj mimoparlamentná SNS, ktorá Smolca podporila. Noviny zverejnili v októbri rozhovor s predsedom strany Andrejom Dankom, informovali tiež, ako osobne podporil kandidáta na primátora v Žiline. „Slovenské národné noviny rovnako ako Matica prezentujú vlasteneckú politiku v čase prehnanej globalizácie. Som rád, že strany ako Smer a SNS to podporujú,“ vraví Smolec. S podporou SNS kandiduje na poslankyňu v bratislavskom Starom Meste aj Tkáčova manželka Dagmar Tkáčová Vanečková.

K politike majú blízko

Tkáč je evidovaný ako spolupracovník ŠtB, bol podozrivý aj z plagiátorstva na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Smolec bol v minulosti promečiarovským novinárom, zapletený bol aj do prezidentskej antikampane proti Ivete Radičovej. Inzeráty proti nej si objednala SNS cez agentúru mrs-, ktorá pracovala aj pre tím bývalého prezidenta Ivana Gašparoviča. Agentúra robila aj pre niekdajšieho starostu Ružinova Slavomíra Drozda zo Smeru, ktorému robil Smolec hovorcu. Agentúru vtedy vlastnila jeho priateľka. Maticu výrazne podporuje štát, tento rok jej poslal približne 1,4 milióna eur.

Matej Dugovič ©SME

FOTO: K politike mali vždy blízko. Pred dvomi rokmi vymenoval Marián Tkáč za zakladajúceho člena Matice aj vtedajšieho predsedu SNS Jána Slotu. FOTO - ARCHÍV TASR


 

Zaslané odpovede M. Smolca na otázky Dugoviča do denníka SME:

  1. Nevidíte problém v tom, keď ako člen Matice kandidujete v komunálnych voľbách?
  2. Matica vydala výzvu, aby ľudia volili slovenských kandidátov s národnými a kresťanskými hodnotami a sociálnymi istotami? Je to podľa vás nadstranícke konanie Matice?
  3. Nevidíte problém v tom, že kandidujete s podporou strán Smer a SNS, na ktoré sa táto výzva vzťahuje, a že ste šéfredaktorom Slovenských národných novín, kde sa týmto politickým subjektom venujete?
  4. Nie je vaša kandidatúra s podporou týchto strán potom v rozpore s činnosťou Matice ako nadstraníckej a nezávislej organizácie?
  1. smolec  správca zamyslený - web
    Správca Matice Maroš SMOLEC

    Hlavnou úlohou Matice slovenskej ako verejno-právnej inštitúcie je podporovať vlastenectvo v národe. Ako inak, ak nie aj účasťou v komunálnych orgánoch šíriť matičnú myšlienku podpory vlastenectva, sociálnej empatie, kresťanstva a správneho patriotizmu? Problém v tom nevidím. Mimochodom, Matica funguje ako samospráva. Máme štatutára ‒-predsedu, ktorý je ako starosta obce, a výbor MS, ktorý je akoby miestne zastupiteľstvo.

  2. Je to konanie, ktoré je pre Maticu, založenú roku 1863, vlastné. Veď bola pri všetkých zlomových chvíľach tohto národa a aj dnes je čas na návrat k mnohým tradičným hodnotám. Máme mlčať? Veď aj podľa platného zákona je tu Matica preto, aby šírila myšlienky národného povedomia, humanizmu, slovenského vlastenectva a slovenskej kultúry, a to aj medzi národnosťami Slovenska. V našej výzve sme nijakú stranu nemenovali, navyše v komunálnej politike je množstvo nezávislých kandidátov. Aj teraz kandidujú do miestnych a obecných zastupiteľstiev mnohí matičiari ako nezávislí. Komunálna politika nie je o straníckosti, ani o peniazoch, je to skutočná služba občanovi. Matica ani nijaká iná štátna či neštátna organizácia nemá právo obmedzovať politickú aktivitu občana. O tom je naša sloboda. Matica kandidatúru svojich členov bude aktívne podporovať. O tom je naša nestranícka politika.
  3. V SNN sa venujeme v podstate všetkým politickým stranám. SNN – rovnako ako MS – prezentujú národnú a vlasteneckú politiku v čase prehnanej globalizácie. Som rád, že aj politické strany ako Smer-SD a SNS (a pritom nie sú jediné) naše myšlienky akceptujú a dokonca podporujú. Bude pre nás cťou tieto myšlienky šíriť aj na úrovni komunálnej politiky. Inak, položili ste túto otázku bývalému komentátorovi denníka SME J. Hrabkovi, ktorý „bez straty kytičky“ kandidoval v parlamentných voľbách na kandidátnej listine maďarskej etnickej strany ako aktívny novinár?
  4. Matica nebola a nie je stranou, jej členovia sa však aj vďaka garancii ukotvenej priamo v našej ústave, môžu politicky aktivizovať. A tak aj robia. Paralely málokedy sedia, nuž ale šéfka Živeny, ktorej historické poslanie je podobné ako matičné, pani Magda Vášaryová, je dokonca poslankyňou Národnej rady SR. A najvyšším predstaviteľom Csemadoku, čo je Maďarský spoločenský a kultúrny zväz na Slovensku, ktorého – mimochodom – oficiálna webová stránka je len v maďarčine, je Gyula Bárdos, aktívny politik SMK. Matica nie je teda nijakou výnimkou, je však zaujímavé, že práve ona je pod akousi zväčšovacou lupou, a to už od čias svojho zrodu.

Správca Matice pošle do redakcie SME Žiadosť o opravu (textová časť):

  1. Podľa autora vraj správca Matice Maroš Smolec propaguje svoju kandidatúru na jej Facebooku. Je to lož. Svoju kandidatúru Maroš Smolec na Facebooku Matice slovenskej nepropaguje, čo dokazuje nástenka tohto konta: https://www.facebook.com/maticaslovenska?fref=ts
  2. Podľa autora Slovenské národné noviny zverejnili v októbri rozhovor s predsedom strany Andrejom Dankom, informovali tiež, ako osobne podporil kandidáta na primátora v Žiline. Slovenské národné noviny informovali, ako A. Danko podporil kandidáta SNS v Martine, nie Žiline..
  3. Autorovo tvrdenie pod ilustračnou fotografiou že „pred dvomi rokmi vymenoval Marián Tkáč za zakladajúceho člena Matice aj vtedajšieho predsedu SNS Jána Slotu“, je nepravdivý. Ján Slota sa stal zakladajúcim členom na základe prihlášky a vloženia príslušnej sumy. V súčasnosti je zakladajúcich členov MS 48 a sú medzi nimi aj iní politici, podnikatelia, predstavitelia samosprávy, primátori, lekári a iné významné osobnosti.

Zaujímavé linky:

http://www.news.sk/rss/clanok/2014/7/1710173/matej-dugovic-dalsi-smeckar-v-sluzbach-novy/

http://reality.remax-slovakia.sk/re-max-right-way/matej-dugovic

Ján ČERNÝ



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.