Útok na zákon o štátnom jazyku

thumbnail

Trestne stíhaný Andrej Kiska chce zmeniť zákon o Matici slovenskej. Politická strana Za ľudí pod vedením bývalého prezidenta Andreja Kisku, zakomponovala do svojho volebného programu ustanovenie, ktoré môže výrazne obmedziť, dokonca i zrušiť inštitucionálnu činnosť Matice slovenskej v súčasnej podobe. Matica sa ako jediná kultúrna organizácia menovite dostala do volebného programu kiskovcov. Tí v oblasti slovenskej kultúry a jej legislatívy navrhujú: „Zmodernizujeme existujúcu legislatívu a zbavíme ju ideologických nánosov (zákon o Matici slovenskej, o štátnom jazyku, o umeleckých fondoch).“ Činnosť ustanovizne definuje zákon 68 z roka 1997. Štát jej zveril úlohy, ktoré musí plniť. Ministerstvo kultúry dokonca na jej činnosť každoročne prispieva účelovou dotáciou. Vstup do zákona o Matici by mohol znamenať výrazné obmedzenie jej práce, ak by sa znížila účelová dotácia z ministerstva kultúry.

  • NEDOSTATOK PEŇAZÍ

„Už teraz fungujeme na hrane finančných možností. Výšku dotácie nám stanovili ešte v roku 2010 a odvtedy sa nevalorizovala. Za desať rokov výrazne zdražel život na Slovensku. Stúpali mzdy, ceny energií, služieb, tovarov a celková spotreba obyvateľstva. Aj tento rok sme museli prepustiť niekoľko zamestnancov, aby sme udržali našu činnosť a plnili štátne úlohy,“ povedal pre SNN správca ustanovizne Maroš Smolec. Reakcia Matice slovenskej nenechala na seba tiež dlho čakať. „Predstavitelia Matice slovenskej považujú priame zatiahnutie Matice slovenskej do tohtoročnej predvolebnej kampane politickou stranou Za ľudí za neprijateľnú politizáciu kultúry. Podľa doterajších vyjadrení zástupcov strany je zjavné, že za zámerom zrušiť či obmedziť verejnoprávnu inštitúciu pod Ministerstvom kultúry SR je ich absolútna neznalosť matičných dejín, celej prospešnej činnosti i verejne deklarovaných negatívnych postojov ustanovizne voči všetkým totalitným ideológiám. Volebný program politickej strany Za ľudí v súvislosti s Maticou slovenskou je ignorovaním každodennej prospešnej činnosti tisícov matičiarov, združených v päťsto miestnych odboroch MS, dvesto štyridsiatich dvoch folklórnych súboroch a ďalších desiatkach umeleckých, divadelných a iných matičných kolektívoch po celom Slovensku i v zahraničí. Je aj neúctou voči obetavým profesionálnym pracovníkom Matice slovenskej za mzdy, ktoré sú v kultúrnej a vedeckej oblasti obzvlášť nízke,“ uviedla hovorkyňa Veronika Matušková.

  • ZRUŠIŤ SLOVENČINU

Rovnako je alarmujúce vyjadrenie kiskovcov, že chcú meniť zákon o štátnom jazyku. Takýto krok sa nedotkne už len vyše dvadsiatich deviatich tisíc členov Matice, ale celého slovenského národa. Sú to nebezpečné plány smerované priamo proti našej národnej a kultúrnej integrite. Podľa politických zvyklostí bývalé hlavy štátov obyčajne po skončení svojho mandátu nezasahujú do politického diania. Ako zaslúžilé politické osobnosti sú akceptované spoločnosťou naprieč politickým spektrom. To však neplatí v prípade bývalého prezidenta Andreja Kisku. Už počas svojho pôsobenia v úrade ako prezident ukázal, že nechce byť nezávislým prezidentom všetkých občanov. Svoju lojalitu vložil do rúk liberálnych a antislovenských politických kruhov. Vo svojich vystúpeniach reprezentoval len vybranú časť politického spektra. Po skončení mandátu ukázal svoju pravú tvár. Pokračuje v šľapajach jedného z najväčších nepriateľov Slovákov komunistického prezidenta Antonína Novotného. Svojimi prejavmi spochybňuje silu slovenského národa.

  • TRESTNE STÍHANÝ

Podľa hovorcu Prezídia Policajného zboru Michala Slivku: „V utorok 3. decembra 2019 vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil Ing. Andreja K. za pokračujúci zločin daňového podvodu vo forme organizátora. Dopustiť sa ho mal ako konateľ obchodnej spoločnosti v rokoch 2013 a 2014. Podvod súvisí so zaúčtovaním daňových dokladov na predvolebnú a volebnú prezidentskú kampaň do účtovníctva spoločnosti, pričom táto činnosť nebola predmetom jej podnikateľskej činnosti.“

A to nie je všetko. Exprezident Kiska v boji o moc zneužil dôveru mnohých Rómov zo Spiša. Na ohlásenom zhromaždení strany ĽSNS v Levoči priviedli ich na námestie, kde sa správali neslušne, arogantne, vulgárne a svojimi vyjadreniami vyzývali k násiliu voči predstaviteľom strany. Kotlebovci museli napokon míting zrušiť z obavy o vlastnú bezpečnosť. Každý má právo vyjadriť nesúhlas s politickou stranou, ktorá je považovaná za radikálnu. Nie však agresivitou, ale dialógom. Násilie plodí len násilie. Počas protestu mnohí Rómovia napokon skandovali meno Kiska.

Matej MINDÁR ‒ Kresba: Andrej MIŠANEK



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.