V Gbeloch na Záhorí vysvätili náš národný a štátny symbol

thumbnail

Dvojkríž na Ostrom vrchu

Na kopci Ostrý vrch v Gbeloch na Záhorí sa v sobotu 14. júna stretli milovníci kultúry, tradícií a hodnôt, ktoré robia mesto mestom a štát štátom. Stretli sa lokálpatrioti, aby tu vztýčili dvojramenný kríž. Ten dvojkríž, ktorý k nám v roku 863 priniesli solúnski bratia Konštantín a Metod a v ktorého tieni sa na naše územie šírilo kresťanstvo a písmo v našom jazyku.

Na Ostrom vrchu postavili dvojkríž, ktorý sa od najstarších čias úsvitu našej štátnosti stáva symbolom Slovákov a ktorého význam sa za tisícstopäťdesiat rokov nezmenšil, skôr opak je pravda. Dnes je legislatívne zakotvený ako štátny symbol, jeho znak v základnom zákone – v Ústave Slovenskej republiky – a v celej Európe nás prezentuje aj na dvojeurovej minci.

Slávnosť vysvätenia dvojkríža v Gbeloch zorganizovalo občianske združenie Gbelskí strýci, ktorým je vlastná činnosť zameraná na hodnoty udržovania tradícií a budovania hrdosti na svoje mesto či kraj. Na vysviacku prijali pozvanie podpredseda Trnavského samosprávneho kraja Zdenko Čambal, starosta obce Petrová Ves Miroslav Pochylý, zaslúžilá umelkyňa Eva Kristinová, zástupca Matice slovenskej pre Záhorie Pavol Mihál, Spevácky zbor Mužáci z Mikulčic a iní vzácni hostia. Slávnosť otvoril spevácky zbor Senior z Gbiel piesňou Aká si mi krásna. Po vysviacke cyrilo-metodského dvojkríža rodákom pánom farárom Lukášom Šlosárom ďalší program spestril spevácky zbor Mužáci a vzácna umelkyňa Eva Kristinová svojím nenapodobiteľným prednesom Proglasu aj Otčenáša staroslovenčine, čo na prítomných urobilo veľký dojem spojený so silnou pozitívnou emóciou, ktorú táto významná udalosť určite zanechala v každom účastníkovi.

Vo vlasteneckých príhovoroch rečníkov, plných oprávnenej hrdosti, dominoval nadčasový význam misie solúnskych bratov, význam dvojkríža, ktorý je zosobnený práve v symbolike Slovákov, či genius loci Ostrého vrchu, z ktorého je výhľad na široké okolie i na blízky kostolík sv. Margity Antiochijskej – jediný kostolík zachovaný od čias veľkomoravskej ríše. Organizátori slávnosti, ale aj všetci jej účastníci sa zhodli, že miesto vztýčenia dvojkríža sa stane pútnickým miestom, kam si nájdu cestu rodiny s deťmi nielen z Gbiel, ale z celého Záhoria i zo širšieho regiónu.

Poďakovanie za vydarené podujatie patrí najmä občianskemu združeniu Gbelskí strýci, ktorí stáli za touto myšlienkou a skvele ju uskutočnili .

Pavol MIHÁL, Foto: autor



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.