V KDH sa búria proti manipulatívnym až nedemokratickým metódam

thumbnail

Už to nie je hnutie, aké bývalo kedysi. Vystúpiť z KDH nemá zmysel. Dôležité je zabojovať o zmenu vnútri strany. Taký je odkaz člena strany Jozefa BAČU, predsedu KDK Centrum v Bratislave a šéfredaktora periodika Nové noviny Centrum.

  • Vo svojom vyhlásení Vzbura zdola v KDH z 22. septembra zdôvodňujete, že vzbura zdola v KDH je nevyhnutná, ak má dôjsť k presadeniu myšlienok ľudovej politiky z obdobia vzniku hnutia, pretože udalosti ostatného obdobia potvrdzujú, že sa od nich vzdialilo. V čom konkrétne?

Otvorenosť a čitateľnosť hnutia pre ľudí zatienilo trvalé zabezpečovanie funkcií pre lídrov v KDH. Úplne sa vytratila politika, smerujúca k dôstojnému životu obyčajných pracujúcich občanov. To je vec, ktorú vnímajú najmä ľudia mimo KDH. Vo vnútri sa to prejavuje tak, že KDH neriadia na všetkých úrovniach schopní lídri, ale ľudia zabetónovaní vo svojich funkciách manipulatívnymi až nedemokratickými metódami. To znepokojuje nás radových členov a viacerí to riešia tak, že jednoducho z hnutia odídu. To však nie je riešenie. Vystúpiť z KDH nemá zmysel. Dôležité je zabojovať o zmenu vnútri strany. KDH musí byť kresťanským konzervatívnym hnutím, nie pokryteckou sektárskou mašinériou.

  • V čom spočívajú tie „nedemokratické“ manipulatívne metódy? Máte s nimi skúsenosť vo vašom okrese v Bratislave?

Keď sme pred niekoľkými mesiacmi chceli zvolať  snem na okresnej úrovni KDH v Bratislave I. a odvolať vedenie, vedenie okresu rýchlo rozhodlo, že na snem nemôžu ísť delegáti podľa tradičného kľúča. Pôvodne to bolo jeden k piatim, teda v podstate za každých päť členov mohol ísť na snem za klub jeden delegát. Obávali sa, že ich prehlasujú delegáti z klubov žiadajúcich zmenu, a tak stanovili maximálny počet delegátov za jeden klub. Odvolali sme sa proti tomuto neférovému rozhodnutiu na Rozhodcovský súd KDH, ktorý však stanovenie limitu potvrdil. Stanovil tak, že z hľadiska členskej základne môže byť za každý miestny klub delegovaných na okresný snem v Bratislave I. maximálne päť delegátov, a to aj keby mal daný klub milión členov. Ďalšou vecou, ktorá dokumentuje netransparentnosť v riadení strany, je podľa nás to, že na opakované žiadosti o poskytnutie zoznamu členov KDH dostávame od platených úradníkov KDH dlhodobo zamietavé stanovisko. Bránia nám tak v otvorenej a efektívnej spolupráci v rámci členskej základne KDH.

  • Rozhodcovský súd KDH je najvyšší orgán na riešenie sporných otázok a na výklad stanov strany. Ak rozhodol, že na snem v Bratislave I. môže prísť za každý klub maximálne päť delegátov, nevytvorilo to precedens pre všetky snemy na rôznych úrovniach, vrátane celoslovenského, ktorý hlasuje o vrcholnom vedení strany?

Celoslovenský snem sa riadi inými ustanoveniami. Je však pravda, že toto rozhodnutie je precedensom, ktorý zablokuje aktívne kluby na celom Slovensku a podporí „zabetónovanie“ starých štruktúr v KDH.

  • Tvrdíte, že situácia sa zhoršuje už dlhodobo, zmarený snem mal byť pred niekoľkými mesiacmi, teda nie je to bezprostredná príčina vášho terajšieho vyhlásenia. Čo konkrétne vás k nemu viedlo?

Jozef Bača KDHPre pár dňami vystúpil z KDH jeden z členov rozhodcovského súdu, ktorý sa zúčastnil na potvrdení rozhodnutia o stanovení maximálneho počtu delegátov na okresný snem. Vystúpil z KDH s odôvodnením, že sa v KDH uplatňujú manipulatívne až nedemokratické spôsoby. Hodnotíme to tak, že ak nešlo bezprostredne o jeho záujmy, tieto spôsoby vládnutia v KDH mu neprekážali. Keď sa to týkalo záujmov jeho a jeho okolia, rozhodol sa inak. A poslednou kvapkou bola Rada KDH, ktorá sa konala v sobotu 19. septembra. Vystúpil tam člen poslaneckého klubu KDH v Národnej rade SR. Rešpektujem jeho stanovisko, že nechce svoje názory z vystúpenia medializovať. On však vystúpil so zásadnou kritikou situácie v kresťanskodemokratickom hnutí. Som presvedčený, že problémy KDH by sa mali riešiť verejne, pred členmi a voličmi, nie za zatvorenými dverami. Sme za politiku otvorenú ľuďom. Nemáme čo skrývať.

  • Nespokojní sú iba členovia KDH v Bratislave alebo sa to týka aj iných miest či regiónov?

Tým, že nemáme možnosť sa bez problémov informovať o sebe navzájom v členskej základni, zväčša sa dozvieme o tom, že niekto bol nespokojný až vtedy, keď vystúpi zo strany. Tak ako to urobil spomínaný člen Rozhodcovského súdu KDH, ktorý bol aj funkcionárom v okrese Topoľčany.

  • Vaše výzvy na otvorenú diskusiu v KDH o metódach, ktoré vládnu v jeho riadiacich štruktúrach, už trvajú dlhšie. Napokon, dôsledkom nespokojnosti s politikou vlastnej strany bola reakcia viacerých členov KDH, ktorí sú poslancami v parlamente v tomto volebnom období. Čo si teda sľubujete od vašej výzvy Vzbura zdola KDH?

Chceme motivovať ľudí, aby sa nebáli hovoriť otvorene, čo ich trápi, čo sa im nepáči. Aby sa nedali zastrašiť, ak im záleží na tom, aby sa hnutie vrátilo k otvorenej ľudovej politike. Naším cieľom nie je KDH rozbiť, ani z KDH vystúpiť. Naším cieľom je robiť v KDH skutočnú politiku otvorenú ľuďom, presadzovať otvorený a transparentný program tak, ako ho dlhodobo prezentujeme na stránkach nášho periodika.

  • Neobávate sa, že verejná kritika KDH pol roka pred parlamentnými voľbami strane uškodí a zníži jej volebné preferencie?

Keď sa v KDH skutočne začne uplatňovať otvorenosť, férovosť a spravodlivosť, keď ľudia, ktorí tvrdo pracujú, nebudú mať neférovo podrážané nohy zabetónovanými funkcionármi, prejaví sa to aj na volebných výsledkoch. Myslím si, že voliči nemôžu neoceniť otvorenosť. Je to len na nás.

  • Po skúsenostiach kritikov, dnes už bývalých členov KDH, predpokladáte, že budete mať odvahu a dosť síl na dlhodobejší boj s tým, čo vás v strane znepokojuje? Neobávate sa, že aj vás zo strany vylúčia?

Môj zosnulý príbuzný v päťdesiatych rokoch čelil omnoho horším, nevyberavým hrozbám a nevzdal to, aj keď strávil dlhé roky vo väzení. Musel by som sa za seba veľmi hanbiť, keby som sa zľakol možného dosahu teraz. A aj keď vylúčia mňa, verím, že do KDH skôr alebo neskôr prídu  noví  mladí ľudia, ktorí presadia skutočnú otvorenú  ľudovú neintrigánsku politiku.

Zhovárala sa Irena BERKOVIČOVÁ - Foto: SNN - Karikatúra: A. MIŠANEK

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.