V Liptovskom Mikuláši sa matičiari zvŕtali pri kotlíkoch s guľášom

thumbnail

Putovná varecha majstra gulášnika

Kroky mnohých Mikulášanov, ako aj obyvateľov mestskej časti Palúdzka viedli v minulých dňoch do známej miestnej pivárne, kde za prispenia Matice slovenskej usporiadali I. ročník súťaže vo varení guľášu O Putovnú varechu majstra gulášnika.

V záhrade pohostinstva si prišli zmerať svoje kulinárske schopnosti družstvá domácich Palučanov, Matičiarov, Fanklubákov, Dopravákov a Čističov. Každý mal svoj originálny recept. Chlapi sa zvŕtali okolo kotlíkov jedna radosť. A veselo bolo aj prizerajúcim sa, lebo im na harmonike vyhrávala mladá matičiarka Nika spolu s otcom Edom Dobákom. Súťažiaci aj hostia si s nimi schuti zaspievali. Kým sa dovárali guľáše, mali postarané aj o kultúrny program. Mladí matičiari vystúpili s hrou Kubo po našom alebo Kubo po litrácky. Potom už ochutnávali obsah kotlíkov a všetci prítomní sa zhodli, že guľáše boli vynikajúce, ale víťaz môže byť len jeden. Putovnú varechu si odnieslo družstvo Palučanov, druhé miesto získali Dopraváci a tretie Matičiari. Súťažilo sa aj v pivárskych disciplínach – o litráckeho siláka a litráckeho pivára. Matičiari v Liptove sa aj takýmito podujatiami v dostatočnej miere zviditeľňujú a propagujú tak svoju činnosť. Netreba pochybovať, že táto súťaž bude pokračovať aj budúci rok, veď sezóna varenia kotlíkových guľášov je na Slovensku taká populárna, že určite nikdy nevymizne.

(pv)



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.