V Modranke obnovili Maticu

thumbnail

V známej obci Modranka, ktorá je už súčasťou mesta Trnava, originálne obnovujú činnosť Matice slovenskej. Iniciatívne k tomu prispel živnostník Marián Fraňo, ktorý pred časom trnavským školám predplatil Slovenské národné noviny.  Podnikateľ  Jozef Zvolenský účastníkom podujatia, medzi ktorých zavítal  predseda Matice slovenskej Marián Tkáč, krajská predsedníčka a členka Rady MS Libuša Kľučková   a ďalší funkcionári z vedenia  Matice i okolitých miest a obcí poskytol priestor na rokovanie vo svojom zariadení Terra Parna v Suchej nad Parnou.

K obnove, oživeniu Matice modrančanov inšpirovala aj   dvestoročnica  narodenia Ľudovíta Štúra (1815 – 2015). Ťažko povedať akým smerom by sa uberal  slovenský národ, keby na scénu našej histórie nevstúpil  Ľudovít Štúr. Historici  nám pripomínajú, že bez jeho rozmernej  aktivity by sme si vôbec nemohli predstaviť  súčasnú spisovnú slovenčinu, ba treba povedať, že bez Štúrovej politickej činnosti by zrejme nebol jestvoval moderný slovenský národ. Štúrov génius zostáva neutíchajúcim dynamom našej národnej, duchovnej i mravnej energie. V postave Štúra, v jeho politických a mravných princípoch hľadajme a nachádzajme odkaz pre upevňovanie našej štátnosti

Účastníci podujatia však pripomenuli, že naša národná existencia je stále ohrozovaná  a spochybňovaná aktívnymi odporcami slovenskej štátnosti takzvanými  čechoslovakistami, ktorým sa  vo verejnoprávnych  médiách stále poskytuje neprimeraný priestor. Slovensko si stále hľadá  vlastnú tvár, brodí sa v tomto zápase úspešne.

Matičiari z Modranky chcú samostatnému Slovensku aktívne pomáhať a spevňovať jeho základy.

                                                                                              (js)

 



Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.